Florian Lungu si Alexandru Sipa despre Craiova Jazz Festival

Atat de multe recitaluri au fost la Craiova Jazz Festival, ca n-am mai avut timp sa le oglindesc pe blog. Pe langa spectacole am mai avut ceva in plus. Ieri am avut ocazia sa aflam cateva concluzii de la Florian Lungu si Alexandru Sipa.

Conferinta de presa ad-hoc - Florian Lungu si Alexandru Sipa

Cei doi au prezentat pe rand spectacolele de la Craiova. Si au avut placerea sa raspunda la cateva intrebari dupa primele 3 zile de festival.

Florian Lungu si Alexandru Sipa la conferinta de presa ad-hoc

Alexandru Sipa ne-a asigurat ca a fost un start foarte bun pentru Craiova Jazz Festival. Au fost acoperite majoritatea stilurilor de jazz, mai putin stilul jazz-folk. Dar asta-i farmecul, ce-a lipsit acum se poate pregati pentru editia a II-a.

Exact aceasta diversitate mi-a placut si mie. Am avut ragaz sa povestesc doar despre debutul festivalului de jazz. Ei bine, ziua a doua a continuat la fel de bine. De fapt si mai bine, avand in vedere ca au fost mai multi spectatori.

Casual Band & Friends ne-au bucurat sufletele cu interpretari solo si solo-uri de saxofon.

A urmat apoi un Big Band nemtoltenesc, cu jumatate din componenta din Oltenia Big Band iar cealalta jumatate din Germania. Alaturi de olteni, tinerii de la CICO’s Jazz Orchestra ne-au plimbat prin Swing, Mambo Swing, Bosanova, muzica de film, ritmuri Cubaneze si compozitii de James Brown.

Iar maestrul Horia Dinu Nicolaescu (CICO) a incheiat recitalul intr-un mare stil.

De retinut de la Mosu

Referitor la prezenta Big Band-urilor in festivalurile de jazz, Mosu Florian Lungu ne-a spus ca la Craiova am avut o editie ambitioasa. Din cele 10-12 festivaluri de jazz care se desfasoara in Romania, abia la 2-3 daca sunt big band-uri. Craiova a rasarit bine pe harta jazzului national alaturi de Bucuresti, Sibiu, Garâna, Cluj, Timisoara, Alba, Braila, Galati, Tg. Mures, Satu Mare, Tulcea sau Ploiesti.

Un alt punct tare evidentiat de Florian Lungu a fost line-up-ul extraordinar. Tocmai aici ar fi loc de o imbunatatire. Au fost atat de multe recitaluri incat spectatorii n-au rezistat pana la final. Un exemplu ar fi ziua a doua, cand spectacolele s-au incheiat dupa miezul noptii. La recitalul Lucian Nagy si Bakumba Tribe erau doar un pic peste 100 de persoane.

Sugestia Mosului ar fi ca pe viitor in programul festivalului sa fie doar 2 recitaluri pe seara, nu 3. Si eventual extins festivalul pe 5 zile.

Intrebati despre predarea jazzului in scoli si facultati, Florian Lungu si Alexandru Sipa jazz ne-au dat cateva exemple. Adica se poate.

Se poate si sa mergi foarte mult pe jos, chiar daca Mosu ne-a marturisit ca n-a mai mers atat de mult de foarte multa vreme. Mersul pe jos are legatura cu ultimele 2 zile de Craiova Jazz Festival, care s-au desfasurat in Parcul Nicolae Romanescu.

Teatrul de Vara

La intrebarea despre publicul de jazz din Craiova, mi-a placut foarte mult raspunsul scurt.

Evenimentul creeaza publicul, nu publicul creeaza evenimentul.

Asa s-a incheiat conferinta de presa organizata ad-hoc cu Florian Lungu si Alexandru Sipa la Teatrul de Vara.

Craiova Jazz Festival – Duminica la Teatrul de Vara

Ultima seara de Craiova Jazz Festival s-a incheiat cu Sorin Zlat Quintet si cu jazz cu influente de opera si opereta.

Dar mai inainte Flavius si Linda Teodosiu Band au ridicat Teatrul de Vara in picioare. Si la propriu si la figurat.

Incalzirea din Parcul Romanescu fusese facuta Sambata, cand au fost 3 recitaluri.

Craiova Jazz Festival s-a mutat Sambata in Parcul Romanescu

A fost mai intai un recital de pian marca Alex Padureanu. Daca vi se pare cunoscut numele, este fiul Corneliei Catanga. Imi amintesc emisiunea in care Catanga canta la acordeon si l-a prezentat pe Alex, spunand ca are alte aplecari muzicale, mai ales spre jazz.

N-a fost singurul „copil” prezent in timpul spectacolelor. Daca in ultima seara ne-a incantat Linda, fiica lui Flavius Teodosiu, Sambata a fost randul lui Lorin Mihalache.

Baiatul cunoscutului tambalagiu Marius Mihalache a fost lasat singur pe scena sa se descurce. Si dupa cum se vede se descurca de minune.

Reintorcandu-ne la spectacol, Back to Swing a fost tema recitalului Marius Mihalache Band.

Intre copiii celor 2 vedete am avut ocazia sa-i aplaudam pe cei de la Ekue Band din Cuba, avand in componenta si un chilian la percutie.

Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici 🙂 Nu inainte de a reaminti 2 propuneri  pentru Craiova Jazz Festival 2018. Florian Lungu si Alexandru Sipa ne recomanda 2 nume,  Sebastian Spanache si Marius Preda.

Dar pana atunci va las cu mai multe imagini din ultima zi de festival.

Spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.