Am mai degustat vinurile ecologice de la Domeniul Bogdan la Craiova. Insa acum le-am asociat cu branzeturile Delaco la Branzeturi cum se cuVin #32. Evenimentul organizat de ASBO si DictionarCulinar.ro a adunat la Casa Zamfirescu bloggeri si iubitori ai vinurilor din Craiova.
Domeniul Bogdan la Craiova
Degustarea a avut loc in crama restaurantului Casa Zamfirescu, bucurandu-ne de prezenta somelierului Vlad Buruga si a directorului de vanzari zonal, Dan Cherascu.
Am aflat ca Domeniul Bogdan a inceput activitatea de la zero in 2011, in localitatea Pestera (langa Medgidia) in zona viticola DOC Murfatlar. Este vorba despre cultura organica a vitei de vie, mai mult, Domeniul Bogdan orientandu-se spre viticultura biodinamica.
Prima productie de struguri si vin a fost in 2014, iar in 2016 Domeniul Bogdan a primit acreditarea ecologica BioGarantie Austria. Acest lucru inseamna ca vinurile de la Domeniul Bogdan sunt produse fara utilizare de pesticide, fungicide, antibiotice sau ingrasaminte chimice. Asadar am degustat vinuri curate, in armonie cu natura.
Inainte de a degusta fiecare vin, Vlad Boruga ne-a aratat cum se face analiza senzoriala a vinului, incepand de sus in jos: ochi, nas, gura.
Apoi, urmand acesti pasi am degustat vinurile si le-am asociat cu branzeturi.
Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin #32
Am degustat 5 vinuri din portofoliul Domeniului Bogdan, insotite de 5 branzeturi Delaco.
- Sauvignon Blanc cu Camembert Ile de France
- Chardonnay cu Havarti Arla
- Roze din Merlot si Feteasca Neagra cu Emmentaler Delaco
- Syrah cu Gouda Delaco D’Exceptie si peper mozaic
- Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) cu Grana Padano Delaco D’Exceptie
Vlad Buruga a prezentat fiecare vin si ne-a ghidat in descoperirea celor 3A: arome, aciditate si alcool.
Iar eu am prezentat branzeturile Delaco si criteriile avute in vederea la asocierea cu fiecare vin.
La final fiecare participant a votat combinatia preferata. Dupa cum se vede din urnele de vot, competitia a fost stransa, fiecare combinatie vin-branza avand fanii ei.
Am inceput tragerea la sorti cu un participant nou, iar castigatorul de la fiecare extragere l-a extras pe urmatorul si tot asa.
Cei mai norocosi au plecat acasa cu combinatia preferata de vin si branza.
La final am facut si o poza de grup cu cei care au vrut 🙂
Am fost mai multi in sala, atenti la informatiile dezvaluite de Vlad, insa la poza de grup ne-am reunit mai putini 🙂
Asocierea preferata la Casa Zamfirescu
Pentru mine cea mai buna asociere a fost cea dintre Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Stiti deja ca Grana Padano este printre preferatele mele de la Delaco. Imi place tot la aceasta branza. Gustul fin, dulceag si usor sarat, aroma de alune si nuci si faptul ca este o branza sfaramicioasa, dar care se topeste in gura.
Alaturi de Cuvee Experience s-a contopit de minune, determinandu-ma s-o votez drept asocierea serii.
Cuvee Experience a fost obtinut din Feteasca Neagra, Merlot si Syrah, care au fost vinificate separat si apoi cupajate impreuna. Doar 15% din cantitatea de vin a fost maturata la butoaie de stejar frantuzesc. Apoi au fost imbuteliate si pastrate la sticla.
Vinul obtinut astfel beneficiaza de toate aromele. Cele specifice soiurilor Feteasca Neagra, Merlot si Syrah. Apoi de aromele formate la vinificare si la final de aromele dobandite la maturare si invechire.
Ei bine, mie mi s-a parut ca s-au potrivit de minune cu aromele din Grana Padano, iar gusturile s-au potentat reciproc.
Daca ar fi sa comprim in 3 cuvinte asocierea Cuvee Experience cu Grana Padano, acestea ar fi. Cuvee-ul a fost o experienta senzoriala deosebita. Grana Padano a fost desavarsita iar combinatia rezultata a fost nemaipomenita.
Mai pomenesc doar ca pana la urmatoarea degustare din seria Branzeturi cum se cuVin, va las cu imagini de la Casa Zamfirescu surprinse profesionist de Gabi Radoi.
Hai noroc!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei