Anul trecut cand am fost la Good Wine mi-au atras atentia etichetele de la Pogany. Am incercat si atunci cateva „vinuri pagane” insa acum le-am degustat pe indelete la Branzeturi cum se cuVin 22.
Vinurile de la Dobra Wine din Satu Mare au reunit bloggerii din Craiova la Craft Pub.
Cum a fost degustarea Branzeturi cum se cuVin 22 la Craft Pub
Am mai facut degustari la Craft Pub si la parter si la etaj. Acum insa am vazut mai bine terasa de sus. Cand am inceput noi degustarea era inca orbitor soarele pe terasa. Insa dupa ora 20:00 cred ca e tocmai bine sa vezi panorama Craiovei de la Craft.
Ne-am limitat doar la cateva poze, ca aveam de degustat.
Am aranjat cele 5 mese din spatiul de sus astfel incat povestitorii vinurilor si branzeturilor sa fie vizibili de peste tot.
Masa de prezentare era gata apoi au inceput sa vina si blogerii craioveni.
Branzeturi cum se cuVin 22 – Delaco – Pogany
De la Dobra Wine a venit Ovidiu Frincu iar vinurile au fost detaliate de Lenuta si Narcis Neagoe, prietenii degustarilor.
In lipsa lui Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro, eu am prezentat branzeturile si am organizat tragerea la sorti de la final.
Dar pana atunci, iata care au fost cele 6 perechi norocoase la Branzeturi cum se cuVin 22.
- Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
- Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
- Cadarca Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
- Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
- Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
- Feteasca Neagra Sec – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie
De remarcat ca desi suntem la editia Branzeturi cum se cuVin 22, a fost prima degustare la care am savurat Traminer Roz si Cadarca. Cadarca mai gustasem cu ocazia aniversarii winelover #5, cand am ajuns in zona Minis-Maderat. Este un soi de struguri rosii pe care il mai gasim in Serbia, Albania si Ungaria.
Insa Traminer Roz a fost o premiera absoluta. Numele Traminer Roz vine de la pielita roz a acestui soi de strugure alb. Sunt mai multe soiuri cu numele de Traminer, cel mai cunoscut fiind Gewürztraminer. Specificul vinurilor Traminer Roz il constituie aroma de trandafir roz si gustul de dulceata de trandafiri.
Tot in premiera, majoritatea vinurilor au fost povestite de Lenuta Neagoe.
Despre Dobra Wine si vinurile Pogany
Dobra Wine duce mai departe traditia vinicola din zona Zalau Satu Mare. Pe cele aproximativ 300 de hectare sunt plantate 16 soiuri de vita de vie. Cu 18 – 20 de hectare cultivate cu fiecare soi, Dobra Wine continua traditia zonei, tradata de pivnitele vechi.
Numele Pogany vine de la amuletele celtice gasite in site-urile arheologice din zona. Pentru crestini celtii erau considerati pagani, iar dealurile pe care se cultiva via de la Dobra Wine se numesc Dealurile Pagane.
Imaginea amuletelor celtice este reliefata pe etichetele sticlelor de vin iar imaginile feminin-florale sunt spectaculoase.
Am aflat aceste detalii de la Ovidiu Frincu. Tot el ne-a spus ca vinul este consemnat in urma cu 6500 de ani in Georgia, pe cand graul este consemnat de 3000 – 5000 de ani. Dar branza este consemnata in urma cu 5500 – 8000 de ani. Probabil ca pana la aparitia cerealelor tot branzeturile mergeau cel mai bine cu vinul 🙂
Cele mai bune Branzeturi cum se cuVin Delaco – Pogany
Mi-au placut toate combinatiile dar cel mai mult Pinot Noir Pogany si Grana Padano Delaco D’Exceptie. Stiti deja ca Grana Padano este preferata mea dintre produsele Delaco. Imi place foarte mult aceasta branza maturata, gustoasa si sofisticata.
La randul sau, soiul Pinot Noir este cel mai greu de vinificat, fiind un adevarat test pentru wine-makeri. Pinot Noir sec de la Pogany are 13% alcool, bine integrat si un gust delicat.
Aromele de trufa si frunze umede din Pinot Noir s-au impletit pe gustul meu cu aroma de alune si nuci sarate din Grana Padano.
Daca ar fi sa gasesc 3 cuvinte pentru aceasta combinatie, branza Grana Padano este sofisticata, vinul este delicat iar rezultatul este minunat.
Fiecare participant la degustare a votat combinatia preferata. Dupa cum se vede, toate bolurile cu voturi sunt pline, semn ca vinurile au fost pentru toate gusturile.
Cei mai norocosi au plecat acasa cu combinatia preferata de vin si branza.
La final am facut si o fotografie de grup cu bloggerii prezenti la degustare.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la Craft Pub.
Hai noroc si spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses