Branzeturi cum se cuVin 23 – Delaco si Avincis la Five Continents

Joi ne-am bucurat de evenimentul Branzeturi cum se cuVin 23. Adica am ajuns la borna 23 cu degustarile si asocierile culinare puse la cale de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.

Branzeturi cum se cuVin

Locatia mai mult decat spectaculoasa a fost restaurantul hotelului Five Continents din Craiova, locul unde vinurile Avincis si branzeturile Delaco au incantat participantii la degustare.

Branzeturi cum se cuVin 23

Romica Dumitru, reprezentantul zonal al Cramei Avincis, ne-a pus la dispozitie 4 vinuri, pentru care Alin Sintimbrean a potrivit 4 branzeturi de la Delaco.

 • Cramposie Selectionata - Brie

  Cramposie Selectionata Avincis  – Brie – Ile de France

 • Feteasca Regala Avincis - Havarti Delaco DțExceptie

  Feteasca Regala 2016 – Havarti Delaco D’Exceptie

 • Rose Avincis - Emmentaler Delaco

  Rose Avincis – Emmentaler Delaco

 • Merlot + Cabernet Sauvignon 2015 Avincis - Grana Padano Delaco D'Exceptie

  Merlot + Cabernet Sauvignon 2015 Avincis – Grana Padano Delaco D’Exceptie

Crama Avincis la Branzeturi cum se cuVin 23 si bloggerii la Domeniul Dobrusa

Nu este prima data cand Crama Avincis isi prezinta vinurile la Craiova. Romica ne-a spus cateva cuvinte despre crama, despre soiurile de vita de vie si mai ales despre Cramposie.

Romica Dumitru Avincis

Cramposia Selectionata este un soi obtinut la Dragasani dupa ce initial se cultiva langa alte soiuri ca Iordan si Braghina, pentru polenizare. Era un strugure cu boabe mai rare si cu productivitate scazuta, chiar daca gustul era foarte apreciat. Prin selectii repetate s-a obtinut un strugure care nu mai are nevoie de alte soiuri pentru polenizare. De acolo si denumirea de Cramposie Selectionata.

Este vinul cel mai cautat de la Avincis iar cand am fost la Picnicul de Rusalii, nu l-am ratat. Sticla achizitionata la picnic a fost bine apreciata in mini-vacanta de la mare.

Spuneam atunci ca pentru fiecare vin de la Crama Avincis a fost potrivita o melodie. Ei bine, muzica interpretata la vioara Stradivarius de Alexandru Tomescu incepe chiar cu Cramposia Selectionata. Asa a inceput si degustarea Branzeturi cum se cuVin 23 la Five Continents, pe fundalul muzical Sunetul Avincis.

Sunetul Avincis

Primele 3 vinuri au fost povestite de Lenuta Neagoe, care ne-a explicat pe indelete despre vie, vechimea parcelelor, modalitatea de obtinere a vinului si mai ales cum sa-l apreciem.

Lenuta Neagoe

Alin Sintimbrean a povestit branzeturile si modul de asociere cu vinurile de la Avincis.

Alin Sintimbrean

Singurul vin rosu al serii, Merlot + Cabernet Sauvignon in proportii de 85% si respectiv 15%, a fost povestit 100% de Narcis Neagoe.

Narcis Neagoe

Merlot + Cabernet Sauvignon Avincis si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Am aflat ca un vin care are in compozitie 85% dintr-un soi poate fi numit monosepaj. In acest caz, producatorul a vrut sa spuna ceva cu procentul de 15% Cabernet Sauvignon din vinul de inspiratie Bordeaux. Atat strugurii de Merlot cat si cei de Cabernet Sauvignon provin din vii cu vechime de 8 – 9 ani, ceea ce da putere vinului. Merlot + Cabernet Sauvignon 2015 este un vin nou in portofoliul Avincis, dar m-a cucerit de la prima degustare 🙂

Aromele de prune si marmelada, ba chiar de dulceata de capsuni, cum ne-a indicat Narcis, m-au convins sa-l votez pentru vinul serii. La tragerea la sortii, Cramposia Selectionata si Merlot + Cabernet au fost cele mai votate vinuri la editia Branzeturi cum se cuVin 23.

Grana Padano - Merlot + Cabernet Sauvignon

A contat si asocierea cu branza mea preferata, Grana Padano. Reteta de preparare datează din secolul 12 si a fost perfectionată de-a lungul secolelor ca o modalitate de a păstra pe termen lung laptele. Gustul fin, dulce si sarat in acelasi timp, evolueaza pe masura maturarii branzei si se potriveste de minune cu un vin maturat din 2015.

Daca ar fi sa condensez experienta in 3 cuvinte, vinul este viguros, branza Grana Padano este maturata iar combinatia este minunata.

Castigatorii tragerii la sorti au primit si o carte Vin si divin. Apoi a urmat un tur al cladirii care adaposteste Reastaurantul si Hotelul Five Continents
Vin si divin

Hotel Boutique Five Continents

Five Continents este o cladire veche, realizata de arhitectul austriac Franz Sprinter. Noii proprietari au lucrat cu o echipa de arhitecti si restauratori pentru a pastra detaliile. Dupa 2 ani de restaurare, aproximativ 90% din detaliile originale au fost recuperate.

Hotelul Five Continents imbina frumusetea vechilor case boieresti cu tehnica zilelor noastre, rezultatul fiind un loc deosebit de frumos dar si de functional.

Restaurantul-crama in care am facut degustarea este un loc foarte placut si potrivit pentru un astfel de eveniment.

restaurant-crama Five Continents

Am aflat toate detalile de la Antonio, care a avut amabilitatea sa ne prezinte cladirea si sa ne povesteasca toate detaliile.

Antonio Five Continents

Hotelul dispune de o sala de conferinta cu internet foarte rapid dar si de o sala de fitness.

Five Continents - sala de fitness

Nu stiu cum este sa faci miscare aici, cu un tavan atat de frumos.

Five Continents

Scrisul de pe acest tavan este in limba otomana veche.

Five Continents - Otomana veche

La etaj este chiar si mai frumos, cu vitralii si coloane care te aduc inapoi in timp.

Five Continents - vitralii si coloane

Am intrat si in cateva camere si asa cum ma asteptam sunt elegante si generoase.

Five Continents - pat matrimonial

La etajul 2 se poate admira vitraliul de sus. De multe ori aveam impresia ca suntem intr-o vizita la un muzeu din Craiova.

Five Continents etajul 2

Am coborat pe scarile de la intrare pentru fotografia de grup alaturi de bloggerii participanti la degustarea Branzeturi cum se cuVin 23.

poza de grup Five Continents

Si sigur mai revenim la Five Continents, macar pentru a descoperi si bunatatile din meniu. Pana atunci va las cu mai multe imagini de la degustare si din cladire.

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.