Bine v-am regasit la Miercurea fara carne din Septembrie. Fiind prima zi de Miercuri si de toamna, a fost anuntata cu surle si trambite glas de sirene in toata tara. Dar sa lasam galagia si sa revenim la meniul fara carne cu toate gusturile si culorile 🙂
Toate gusturile si culorile inca de dimineata
Pentru de dimineata savurez inca rosii de la tara. Anul asta nu s-au mai copt toate odata asa ca sper sa tina pana la final de Septembrie macar.
Alaturi de rosii am pus branza de oaie, masline de Thassos si ardei iuti murati, umpluti cu branza.
Am bifat deci inca de la micul dejun aproape toate gusturile si culorile. Adica sarat, amar, acru si iute. Plus rosu, alb, negru si verde.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am mai plusat cu gust dulce dar si cu amar. La „resveratrol cu ciocolata” am bifat de data asta afinele.
Plus culorile bleumarin-negru si ciocolatiu 🙂
Asa se fac ca pana la pranz aveam (iar) aproape toate gusturile si culorile pe limba 🙂
La pranz am savurat o supa crema de ciuperci, cu crutoane din paine cu maia. Peste branza de capra pusa de ornament am presarat tarhon iar gustul este… beton.
Pentru un surplus de iute si-o pata de culoare portocalie, am adaugat un ardei iute.
Seara (adica pe la 17:00) fac o salata de rosii, cu ceapa, masline, un pic de lamaie si ulei de masline.
Am pus si-un ardei, pentru un extra gust iute si pe seara 🙂
Iar mai pe seara mai adaug la gustul dulce o lubenita cu ouzo. Doamna mea ciopartise deja lubenita, asa ca am facut… frigarui dulci. Pe langa lubenita am mai pus pepene, fruct de cactus si capsuni in varful frigaruilor.
Mai intai am udat frigaruile cu cativa stropi de ouzo. Apoi am pus sos de rodie, care diluat de ouzo s-a cam intins. La final am pus „douceur à base d’aceto balsamico din Modena IGP”.
Sosul de rodie si douceur-ul sunt dulci-acrisoare iar in combinatie cu ouzo au fost mortale. Lubenita cu ouzo stiam deja ca e bestiala insa pepenele si fructul de cactus nu m-au dat dat pe spate. Dar combinatia capsuni ouzo este de exceptie. Data viitoare cand mai fac, pun si-un pic de piper roz, sa fie in culoare. Treaba de gust 🙂
Dar sa clarificam si care-i treaba cu toate gusturile.
De ce e bine sa bifezi toate gusturile
Din acelasi motiv pentru care e bine ca pe parcursul unei zile sa mananci fructe si legume din toate culorile.
Fiecare culoare indica prezenta unor vitamine si minerale, iar consumul multicolor arata o nutritie echilibrata. De exemplu, azi am colorat Miercurea fara carne cu rosu, verde, portocaliu, alb, negru, bleumarin si mai urmeaza 🙂
La fel este si cu gusturile, din acru, sarat, amar, iute si dulce organismul extrage anumite beneficii.
De obicei mancam dulce si sarat, insa acest lucru arata un meniu mai degraba dezechilibrat. Nu uitati sa verificati daca ati respectat toate gusturile.
De multe ori o mancare „pentru toate gusturile” inseamna ca place tuturor. E posibil ca un gust amar, acru sau iute sa nu placa oricui, insa nu trebuie sa le neglijam.
Decat mult dulce si sarat, mai bine echilibrat si sa adaugam si amar, iute sau acru, care exista in multe alimente fara carne.
Pofta buna fara carne!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei