Branzeturi cum se cuVin 26 – Delaco si Domeniile Averesti la Casa Ghincea

Cea mai recenta degustare din seria Branzeturi cum se cuVin s-a desfasurat la Casa Ghincea. Branzeturi cum se cuVin 26 a adus in fata bloggerilor craioveni si a oaspetilor vinurile de la Domeniile Averesti alaturi de branzeturile Delaco.

Branzeturi cum se cuVin 26 - Delaco si Averesti

Evenimentul a fost organizat ca de obicei de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.

Prietenul Romica Dumitru a reprezentat Domeniile Averesti.

Romica Dumitru - Averesti

Vinurile au fost detaliate de Narcis Neagoe iar branzeturile de cel mai mare fan branza. Adica subsemnatul.

Domeniile Averesti la Branzeturi cum se cuVin 26

Anul acesta am fost pentru prima data la Iasi, cu ocazia aniversarii Winelover #6. Ca sa vedeti cum se leaga treburile cu vinul, am vizitat si Palatul Culturii din Iasi. Acolo am fost impresionat de vasele de ceramica din cultura Cucuteni.

Nu stiu daca printre obiectele din imagini sunt si vase pentru vin, insa am facut legatura abia acum la Craiova.

Ceramica de Cucuteni

Domeniile Averesti se afla in centrul culturii Cucuteni. Vinurile avand DOC Husi proVin dintr-o zona in care cultura vitei de vie are mii de ani.

DOC Husi - Domeniile Averesti

Ca or fi 5000 de ani sau mai multi nu se stie cu exactitate. Se stie insa ca vita de vie are radacini adanci. Tot radacini adanci are si obisnuinta de a bea vinuri bune in aceasta zona.

Astfel incat ma astept ca printre vasele decorate in stil Cucuteni sa fie si cateva pentru vin.

Ceramica de Cucuteni

Revenind la ceramica de Cucuteni, aceasta este caracterizata de decoruri in spirala. Ei bine, sigla Domeniilor Averesti s-a inspirat din aceaste spirale, ducand mai departe traditia decorurilor si vinurilor stravechi.

Domeniile Averesti

La Branzeturi cum se cuVin 26 am degustat selectia  „Nativa / Nativus” de la Domeniile Averesti.

Branzeturi cum se cuVin 25 la Casa Ghincea

La Casa Ghincea am avut placerea sa degustam 6 vinuri de la Domeniile Averesti, asociate cu 5 branzeturi rafinate de la Delaco. Iata care au fost asocierile culinare imaginate de Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro:

  • Zghihara de Averesti si Camembert Ile de France de la Delaco

    Zghihara Averesti sec – Camembert Ile de France + crackers

  • Chardonnay Averesti si Havarti Delaco D'Exceptie + pere

    Chardonnay Averesti si Havarti Delaco D’Exceptie + pere

  • Busuioaca de Averesi rose sec si Emmentaler Delaco + stuguri roz

    Busuioaca de Averesti rose sec si Emmentaler Delaco + stuguri roz

  • Feteasca Neagra Averesti si Gouda Delaco D'Exceptie

    Feteasca Neagra Averesti si Gouda Delaco D’Exceptie

  • Busuioaca de Averesti Rose demi-dulce si Brie au Bleu + struguri albi

    Busuioaca de Averesti Rose demi-dulce si Brie au Bleu + struguri albi

Zghihara am baut prima data la aniversarea Winelover #5, de data asta la Timisoara. Pentru ca erau si oaspeti din alte tari, in prima seara am degustat doar vinuri din soiuri romanesti.

Stiu ca mi s-a parut ciudat numele si-am intrebat ce inseamna Zghihara. Mi-au spus ca este un vin bun si cine bea prea mult… zbiara. Adica „zghiara”, cum se zice prin zona. Bine, bine, dar intre „zghiara” si Zghihara mai este un h 🙂 Ei as, este H de la Husi, ca asa se zice prin zona Husilor. Zghihara sa-i ramana numele 🙂

Zghihara de Husi

Daca atunci mi-a sarit in ochi numele, de data asta mi-a ramas gandul la sticla magnum de Busuioaca de Averesti. Un vin rosé sec, echilibrat si numai bun de savurat la Branzeturi cum se cuVin 26.

Busuioaca de Averesti Rosé Magnum

Insa Zghihara si Busuioaca de Averesti au fost pe locul 2 in topul preferintelor. Alta asociere branza-vin le-a luat fata.

Asocierea preferata la Branzeturi cum se cuVin 26

Desi de obicei prefer vinurile rosii, de data aceasta un vin alb a fost alesul. Dintre soiurile albe, Chardonnay este vinul preferat. La degustarea cu vinuri de Averesti mi-a placut cel mai mult asocierea in care a fost prezent Chardonnay de Averesti.

Acum nu stiu daca mi-a placut mai mult de la terroir sau de la tehnologia de fabricatie. Cert este ca am simtit un Chardonnay proaspat si matasos in acelasi timp.

Strugurii au fost recoltati la maturitate deplina, cu continut de zahar de cel putin 195g/l. Boabele de struguri intregi, racite la 10° C au fost lasate la macerat in presă circa 6-8 ore.

Decantarea gravitationala si-a facut treaba timp de 24 de ore iar mustul rezultat a fost lasat la fermentat timp de 21 de zile, la 12° C

Jumatate din cantitate a fost baricata timp de 6 luni in barrique-uri de stejar. Apoi s-a reunit cu cealalta jumatate, pastrata in vase de inox.

A rezultat un vin cu arome de flori de salcam si pere, fresh si usor untos in acelasi timp.

Ei bine, de-aici a venit lovitura de gratie. Branza asociata a fost Havarti Delaco D’Exceptie, alaturi de pere.

Ei bine, nuantele proaspete de pere din Chardonnay-ul de Averesti s-au impletit minuntat cu perele de langa branza. Iar gustul untos, dulceag si usor acid al branzei daneze s-a potrivit cu caracterul dual si maturat al Chardonnay-ului. La randul ei, branza Havarti din lapte pasteurizat de vaca se lasa la maturat minimum 2-3 luni.

Avand in vedere caracterul dual al vinului si faptul ca ambele sunt maturate, mi-ar fi greu sa caracterizez combinatia doar printr-un cuvant pentru fiecare componenta.

Chardonnay a fost dual si maturat, Havarti aromata si cremoasa iar asocierea unduire mladioasa.

Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin 26

De obicei, la Casa Ghincea gasiti mancaruri traditionale romanesti si vinuri bune. Toate desavarsite de muzica populara romaneasca.

Casa Ghincea

De data aceasta ne-am oprit doar la vinuri si branzeturi. Ca de obicei, am gustat pe rand vinurile si branzeturile. Narcis ne-a povestit despre vin, punand in evidenta elementele principale: dulceata, aciditatea, astringenta/tanini, alcool si corp.

Narcis Neagoe

Eu am prezentat branzeturile si am explicat de motivul asocierii. La unele combinatii asocierea a fost in contrast (de exemplu aciditatea din Zghihara a fost domolita de grasimea din Camembert). La altele, prin elemente comune, cum au fost nuantele de unt si pere la asocierea Chardonnay – Havarti.

Dupa ce s-au degustat si branzeturile separat, o ultima degustare a fost cu vinul si branza impreuna. Ei bine, o asociere reusita inseamna ca rezultatul sa fie mai bun decat fiecare componenta in parte. Mie asa mi s-a parut asocierea Chardonnay Averesti sec si Havarti Delaco D’Exceptie.

Dupa ce am savurat vinul si branza din prima asociere, am spalat bolta palatina cu apa si-am continuat cu urmatoarea combinatie. Si tot asa pana la final.

Hai noroc!

Cand ne-am adus aminte sa facem poza de grup, cativa dintre participanti plecasera. Asta sa fie baiul, ca degustarea a fost savuroasa.

poza de grup Branzeturi cum se cuVin #26

Pana la evenimentul urmator, va las sa degustati imaginile de la Casa Ghincea.

Spor degustator!

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.