Branzeturi cum se cuVin #31 – Delaco si Crama Histria la Casa Zamfirescu

Cu Crama Histria ne-am mai intalnit in urma cu 2 ani la Craiova, la o degustare cu blogoltenii. Atunci eram la editia a 15-a a evenimentului organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro. Acum a fost Branzeturi cum se cuVin 31.

Branzeturi cum se cuVin 31

Intre timp au mai aparut noi game al cramei dobrogene iar pe Paul Fulea l-am mai vazut la Good Wine, Revino si alte targuri din Bucuresti. Dupa ce tot la un targ de vinuri din Craiova ne-am si cunoscut.

Am spus mai sus ca l-am mai vazut pe Paul la targuri. Asta pentru ca a fost destul de greu sa stam de vorba printre vizitatorii care-i luau standul cu asalt. Asa ca am pus la cale o noua degustare la Craiova. Unde sa degustam si sa povestim vinurile pe indelete.

Paul Fulea

De data aceasta Paul Fulea a venit la Craiova cu 5 vinuri. Printe care gama Nikolaos si cateva surprize placute. Dar iata care au fost combinatiile branza-vin de la Casa Zamfirescu.

Casa Zamfirescu

Branzeturi Delaco si vinuri de la Crama Histria

  • Nikolaos Sauvignon Blanc si Mozzarela Fresca la Branzeturi cum se cuVin 31
  • Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco,
  • Ammos Riesling si Sauvignon Blanc cu Brie au Bleu la Branzeturi cum se cuVin 31
  • Ammos Alb – Riesling & Sauvignon Blanc + Brie Ile de France,
  • Nikolaos Rose cu Branza pentru gratar la Branzeturi cum se cuVin 31
  • Nikolaos Rose – Merlot Rose + Delaco Branza pentru gratar,
  • Ammos Rose si Havarti Castello la Branzeturi cum se cuVin 31
  • Ammos Rose – Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Castello,
  • Ammos Cabernet Sauvignon si Merlot cu Grana Padano la Branzeturi cum se cuVin 31
  • Ammos Rosu – Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Noutatile au fost reprezentate de gama Nikolaos si de tehnologia de fabricare, bazata pe folosirea drojdiilor (levurilor) indigene la fermentatia alcoolica.

Fiind o degustare in plina vara caniculara, am savurat mai multe vinuri albe si rosé, vinuri care se consuma reci. Tocmai bine pentru a contrabalansa zilele toride din Craiova. Dar pentru ca suntem olteni (si deci obisnuiti mai mult cu vinurile rosii), am avut si un Ammos Rosu, Cabernet Sauvignon & Merlot. Vinul rosu a fost degustat en primeur, nefiind inca pusa pe piata.

Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin 31

Paul ne-a povestit despre Crama Histria, despre oamenii care lucreaza acolo si despre vinurile cu care se mandreste. Pentru cei care n-au fost la prima degustare, a fost interesant de aflat de unde vine numele cramei. Dar si prin ce se deosebesc vinurile Cramei Histria de alte vinuri din zona sau din Romania.

Daca ma intrebati pe mine, masterand la Expertizare Viti-Vinicola fiind, v-as spune ca se diferentiaza prin terroir. Adica prin solul, clima, soiurile si tehnologia care dau o amprenta unica acestor vinuri. Vorbim mult despre terroir insa folosind levuri (drojdii) selectionate exista riscul de uniformizare a vinurilor. Iata ca la Crama Histria s-au gasit resurse pentru a se folosi drojdiile indigene, fapt care valorizeaza si mai mult terroir-ul.

L-am intrebat pe Paul Fulea cum a folosit drojdiile locale la fermentare si de ce doar la gama Nikolaos. Ei bine, dupa cum se vede si-n imagini, gama Nikolaos este cu semnatura autorului Paul Fulea.

semnatura Paul Fulea

Am fost curios daca dupa denumirele aromanesti sau grecesti ale gamelor Mirachi si Ammos, gama Nikolaos se inscrie in aceeasi directie. Da, Nikolaos este nume grecesc.

Data trecuta vinul rosu prezent la degustare a fost un Mirachi Merlot. De data aceasta am avut un Ammos Cabernet Sauvignon + Merlot.

Si din partea Delaco am avut parte de o noutate, branza pentru gratar in stil halloumi. Pe care am asociat-o cu un rosé gastronomic din gama Nikolaos.

Rose Nikolaos cu branza pentru gratar, dragoste la prima inghititura

La fel ca Mozzarella, Halloumi este o branza care se obtine prin metoda „pasta filata”, prin fierberea casului proaspat. Care apoi se framanta si se formeaza in stilul caracteristic.

Este o branza originara din Cipru, care initial era preparata doar din lapte de oaie si de capra. Treptat Halloumi s-a raspandit prin Grecia si Turcia in intreaga lume, iar modalitatile de fabricare actuale includ si laptele de vaca.

Se poate pastra in zer proaspat (in care se pun frunze de menta) sau poate fi maturata (avand gustul mai sarat si aroma mai puternica).

Punctul de topire la Halloumi este mai mare decat la branzeturile obisnuite, astfel incat pusa pe gratar nu se scurge printre elementele gratarului, ci se rumeneste cu dungile specifice produselor pentru gratar.

Rose Nikolaos si branza pentru gratar

Rose Nikolaos este un vin cu o culoare superba, obtinut din Merlot de pe o plantatie de 10 ha, veche de peste 46 de ani. Este un rose gastronomic in editie limitata, cu o concentratie alcoolica de 14,5%. Insa alcoolul este bine integrat iar gustul este unul deosebit.

Cum spuneam gama Nikolaos este obtinuta folosind drojdiile autohtone la fermentarea alcoolica, fapt care favorizeaza terroir-ul. Acesta este si motivul pentru care Paul Fulea semneaza pe sticla si semnaleaza ca avem de-a face cu Terroir de Dobrogea.

Mi-a placut mult si culoarea si gustul si aroma, astfel incat alaturi de branza pentru gratar a fost asocierea preferata de mine. In 3 cuvinte vinul a fost Terroir, branza Gratar iar combinatia Totala.

Hai noroc la Branzeturi cum se cuVin 31

Feedback prin vot la Branzeturi cum se cuVin 31

Nu doar eu am apreciat acest duo, fiind cel mai votat alaturi de Ammos rosu cu Grana Padano.

vot masiv

La finalul fiecarei degustari, fiecare participant voteaza asocierea branza-vin preferata. Si prin tragere la sorti, cei mai norocosi pleaca acasa cu vinul si branza.

castigatori la Branzeturi cum se cuVin 31

Este o modalitate prin care la finalul degustarii avem un feedback despre asocierile propuse. Dar si o bucurie pentru cei care au norocul sa fie extrasi 🙂

Masa tehnica si oaspeti din Polonia

Va spuneam ca am povestit despre Branzeturi cum se cuvin la WVVO. Ei bine, prezentarea mea a starnit interesul profesorilor de la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola.

Asa se face ca am avut o masa tehnica la degustare. Domnul profesor Constantin Baduca ne-a explicat cateva detalii mai tehnice despre vinuri.

Constantin Baduca

Doamna profesoara Felicia Tutulescu, cea care ne-a invatat despre levurile folosite la fermentatia alcoolica, s-a bucurat de Terroir-ul de Dobrogea. Si a discutat cu Paul Fulea despre levurile din flora spontana.

Felicia Tutulescu la Branzeturi cum se cuVin 31

Pe de alta parte, la o alta masa am avut oaspeti din Polonia, carora Magdalena Filary le-a tradus informatiile despre vinuri si branzeturi.

coltul polonez

Casa Zamfirescu din Craiova

Spuneam ca degustarea a avut loc pe terasa Casei Zamfirescu, tocmai bine pentru o zi de vara in care a plouat un pic inainte de degustare. Astfel incat intr-o atmosfera proaspata am apreciat mai bine asocierie vinului cu branza.

Terasa Casa Zamfirescu

Casa Zamfirescu este monument istoric iar interiorul este mai mult decat interesant. Colega Dana Ilie de la Monumente Oltenia a surprins si cateva imagini din interior. Le gasiti alaturi de alte imagini de la degustare.

Bineinteles ca la final am facut o fotografie de grup pe treptele Casei Zamfirescu.

poza de grup la Casa Zamfirescu

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.