Piatra Soarelui a fost surpriza de la degustarea Branzeturi cum se cuVin #55. Am savurat in Noiembrie cateva vinuri de Silagiu, atunci cand am vizitat Crama Aramic. Acum am reluat degustarea la Craiova, insa cu cateva surprize notabile.
Crama Aramic la Branzeturi cum se cuVin
Cand am fost in expeditie la Timisoara alaturi de colegii din Asociatia Bloggerilor Olteni, ne-am propus cateva obiective subiective:
- Expozitia Brancusi in cadrul ofertant Timisoara – Capitala Europeana a Culturii,
- Tur ghidat prin Timisoara,
- vizita la cramele din zona.
Vizita la Crama Aramic a fost atunci ultima descalecare in zona, am degustat, am mancat, am baut si-am plecat.
Acum a venit Adam Craciunescu la Craiova, dar pe langa vinurile degustate alaturi de branzeturi au fost si cateva surprize:
- Feteasca Alba (2022 si 2023) + Aperifrais Cote d’Azure Ile de France,
- Sauvignon Blanc Piatra Soarelui + Havarti Castello,
- Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
- Feteasca Neagra baricata + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Daca nu v-ati dat seama la ce ma refer din enumerarea de mai sus, va explic imediat.
Prima surpriza a fost ca am avut posibilitatea sa degustam 2 versiuni de Feteasca Alba. Cea imbuteliata din 2022 a fost si la degustarea de la crama. Cea neimbuteliata, nefiltrata si cu etichta artizanala a fost prima surpriza de la Craiova.
Interesant sa bei acelasi vin din 2 ani diferiti si sa observi diferentele de culoare, arome si gust.
Insa surpriza cea mai apreciata a fost Sauvignon Blanc din gama Piatra Soarelui.
La recomandarile culinare se aminteste ca este preferat alaturi de preparate din peste. Ei bine, eu imi comandasem la C House Milano un somon la gratar, gandindu-ma ca va veni exact cand suntem la vinul 3, adica la rose.
S-a decalat insa numaratoarea, pentru ca am avut 2 variante de Feteasca Alba. A fost cu noroc, pentru ca s-a asociat foarte bine somonul cu sauvignonul.
Insa am pastrat o bucata si pentru a-l incerca cu rose. In final mi-a placut mai mult cu Sauvignon Blanc, insa la rose mi-a placut ca am dat noroc la toate mesele 🙂
Piatra Soarelui, revelatia serii la degustare
Piatra filozofala a unei seri „insorite” dupa o zi ploioasa a fost Sauvignon Blanc din gama Piatra Soarelui.
Nu sunt mare fan Sauvignon Blanc, de obicei prefer alte vinuri albe. Insa cel din Piatra Soarelui se remarca prin 2 detalii importante:
– normarea vitei de vie, adica se lasa mai putini ciorchini de struguri pe vita, preferandu-se calitatea in detrimentul cantitatii,
– in procesul de macerare-fermentare boabele sfaramate de struguri au fost lasate in contact cu pielita timp de 24 de ore.
A rezultat un vin deosebit, cu 13,5% alcool si plin de gust, care patreaza caracteristica florilor uscate de soc, dar adauga mai multa savoare. De prisos sa spun ca s-a potrivit la fix cu branza daneza Havarti, maturata timp de 1 an. Este o branza daneza aromata si cremoasa, obtinuta din lapte de vaca. Numele este mentionat inca din 1852, in regiunea Havarthigaard in Øverød.
Gustul untos, dulceag si usor acid de la branza Havarti s-a impletit armonios cu vinul savuros.
Am stat in cumpana daca sa votez perechea Sauvignon Blanc + Havarti sau Feteasca Neagra baricata + Grana Padano.
Feteasca Neagra baricata am degustat-o si la Silagiu, mi-a placut si atunci asa ca mi-am luat si pentru acasa.
Acum am zis sa votez ceva nou la inceput de an. Si n-am fost singurul. Piatra Soarelui alaturi de Havarti a fost cea mai votata pereche a serii, dupa cum se vede in „urnele” de vot.
Pai da, la final de degustare am avut un feedback la cald. Fiecare a votat perechea vin-branza preferata, iar cei mai norocosi au plecat cu ele acasa.
Am facut si o poza de grup cu participantii care au ramas pana la final.
Pana la urmatorul eveniment, va las cu imagini de la degustarea Branzeturi cum se cuVin #55.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei