Dupa ce Vineri seara l-am aplaudat pe Make la concertul Jos Palaria, aventura #prinHD a continuat. Sambata dimineata am fost cel mai saritor blogoltean la Vila Ponton Cincis.
Cel mai saritor blogoltean la Vila Ponton Cincis
Spun aventura pentru ca m-am trezit dis-de-dimineata ca sa pregatesc micul dejun. Mai facusem Clompi #prinHD data trecuta.
Acum provocarea a fost mai mare. Ingrediente am avut din plin, oua proaspete de la Avis3000. Insa n-au mai fost tigaile standard ca data trecuta, ci 3 tigai diferite. Pe care le-am incercat pe rand.
In primele 2 s-a lipit omleta, si n-am mai intors-o. Au rezultat 2 omlete deformate, de felul asta
Singura tigaie ok a fost cea mai mica, in care incapeau doar 3 oua. Se vede omleta mai mica din departare. Cum noi eram vreo 12, ma apuca pranzul sa fac 12 portii de Clompi.
Asa ca am combinat „la platane” 2 omlete neintoarse, cu vreo 3-4 Clompi reusite.
Iar la final, in tigaia cea mai mare am facut oua incaierate. Adica oua batute, papara s.a.m.d. Tot compozitia de la omleta: oua, ceapa si cascaval. Doar ca le-am incaierat pana cand au aratat asa
Am mai completat cu salata, mezeluri, sunca si cremvursti si am fost gata de plecare spre Avis3000.
In vizita la complexul avicol integrat Avis3000
Am mai fost si-n Mai la Avis3000, insa acum completez din informatiile pe care le-am inteles atunci.
Am inceput tot la incubatorul de oua, traseul de vizitare fiind astfel gandit incat sa se elimine riscul de a duce microbi de la o sectie la alta.
Ne-au protejat echipamentele de unica folosinta.
Daca ne-am fi plimbat asa prin satele din Oltenia, unde bantuie pesta porcina, pun pariu ca in noaptea urmatoare se taiau toti porcii din zona. Radem, glumim, dar preventia este la rang inalt la Avis3000.
Asa ca ne-am imbracat in echipamente de protectie la vizita fiecarei ferme.
La incubatorul de oua am avut ocazia sa vedem si un spatiu gol, inainte de a sosi ouale.
Mai departe am mers la puicute, devenite vedete peste noapte.
Nici cocoseii n-au fost neglijati.
Am inteles diferenta intre cocosei crescuti pentru reproducere si cei crescuti pentru carne. Primii sunt hraniti mai rar si au spatiu mai mare in care sa zburde. Cei din urma sunt hrantiti mai des, ajungand la o greutate mai mare intr-un timp mai scurt.
Am vizitat si „bucataria” Avis3000, adica fabrica de furaje in care se prepara „papica” pentru toate fermele. Nu ne-am mai urcat pe acoperis, dar am facut o poza langa un camion cu care se transporta furajele.
Daca la incubator n-am nimerit intr-o zi in care ies puii, am gasit puiuti de 2-3 zile la alta ferma. Pufoseniile au devenit repede vedete.
Cateva experiente noi
Spre deosebire de prima vizita, acum am intrat si in sectia de abatorizare. Nu se lucra, programul fiind de Luni pana Joi. Sambata sectia era goala, spalata si curata.
Insa intr-o zi normala de lucru, aici se sacrifica 3600 capete pe ora si in jura de 30 000 pe zi.
Spre final tot la oua am ajuns, la o alta locatie.
Am vazut sunt sortate ouale inainte de a fi ambalate, in functie de greutate.
Apoi ouale sunt ambalate pe marimi, exact ca la tricouri: S, M, L sau XL.
Dupa sortare, ouale ajung in spatiile de depozitare cu temperatura controlata.
Am vizitat apoi locurile de depozitare pentru carne. Mari, controlate si automatizate. Am prins si o fotografie in perspectiva.
Am fost acompaniati in toate aceste vizite de Corina Oprisiu, directorul complexului avicol Avis3000.
Am incheiat vizita intr-unul din magazinele PRO AB & HD. Aici se comercializeaza produsele complexului avicol vizitat, dar si alte produse din Hunedoara si Alba.
Si da, am fost cel mai saritor blogoltean si de aceasta data. Mi-am adus aminte ca-n Mai am executat o saritura pe acoperis. Pe acoperis, bre, nu de pe acoperis
Acum am sarit mai pe indelete
Va las cu imagini de la complexul avicol Avis3000 si cu o concluzie video de la colegul Marius Mandache.
Concluzia mea: Jos Palaria pentru Avis3000!
Exista si astfel de producatori la care standardele de calitate sunt la inaltime, preventia la ea acasa iar carnea de pui neinjectata o realitate palpabila.
Spor in continuare!
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu” si cotidianul Glasul Hunedoarei.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei