Dupa ce mi s-a confirmat informatia din 3 surse, am zis sa vin cu pasiune la TV pentru Imperiul Leilor. Daca n-ati prea inteles introducerea, va explic pe indelete.
Imperiul Leilor la PRO TV
Mai intai am vazut la Chinezu cand a prezentat noul format Imperiul Leilor. Apoi ne-a adus aminte ca este prima editie din 2020. Iar FB a grupat anuntul alaturi de prietenii de #prinHD care anuntau prezenta unui client. Mai in gluma, mai in serios m-am intrebat daca sa consider informatia confirmata din 2 surse sau sa o caut si pe-a treia 🙂
Ei bine, a venit si a treia sursa, pe unde radio la Europa FM. Si daca 3 iti spun sa te duci sa te uiti la Imperiul Leilor, asta am facut. Rau nu mi-a parut. Dimpotriva.
Ce m-a convins sa vin cu pasiune la Imperiul Leilor in continuare
Daca vreti o parere antreprenoriala despre aceasta emisiune, gasiti la Chinezu. Cu observatia ca el are si informatii din interior (informatii bre, nu corona de-ala virus). Eu va spun doar cum s-a vazut la mine la TV. Si ce mi-a placut.
Mi-a placut ca Leii (investitorii) se ajuta intre ei, in sensul ca atunci cand o afacere ii convinge, isi dau mana s-o ajute sa creasca.
Au fost si idei hazlii care n-au primit investitii. Dar si afaceri care, desi i-au convins pe investitori, au ramas la fel ca inainte. Adica proprietarii afacerilor n-au batut palma cu investitorii, desi ofertele fusesera facute si erau bani multi. Euro. Zeci de mii si sute de mii de euro.
Apoi mi-a placut sa vad concurenti bine pregatiti, cu sperante si emotii in fata investitorilor.
Imi place si formatul educativ, marca scoala de business BCR, cu informatii si definitii ale termenilor folositi in business. Ca sa intelegem pe aceeasi limba ce se vorbeste acolo.
A propos de emotii si de pregatire, cel mai mult mi-a placut momentul Wineful.
SNEAK PEEK din emisiunea care debutează astazi la PRO TV! Concurenta care a renunțat la job pentru afacerea sa cu vinuri. Dacă va reuși să-i convingă pe LEI vedem astazi, de la 20:30, la PRO TV!
Publicată de Imperiul Leilor pe Marţi, 11 februarie 2020
Vin cu pasiune la Imperiul Leilor
Stiti deja ca sunt pasionat de vinuri, organizam degustari la Craiova si sunt masterand la Expertizare Viti Vinicola. Ei bine, cu expertiza castigata am mirosit imediat cine este interesat cu adevarat de afacere. Sa va explic 🙂
Elena Oglinda, somelier si winelover si-a prezentat afacerea despre Wineful, abonamentul la vinuri.
Si a oferit fiecaruia dintre investitori un pahar de vin. Ei, aici vream sa vin. Mi-am dat seama care dintre „leinvestitori” apreciaza vinurile din felul in care tineau paharul cu vin.
Au dat si noroc, iar Mohammad Murad a intrebat-o pe Elena daca stie care este semnificatia gestului de a ciocni paharele de vin.
Momentul a fost prezentat dramatic, de parca de acest raspuns depindea in mod esential investitia. Ne-a spus deja Chinezu ca este si un show TV, aici doar mi-am amintit 🙂
De ce se ciocnesc paharele
Revenind la intrebare, pe Mohammad Murad nu l-a convins explicatia. A spus ca se da noroc pentru a implica si auzul intr-o experienta care te implica deja implica vizual, olfactiv, gustativ si tactil.
Exista mai multe legende despre obiceiul de a ciocni paharele. Probabil sa mai fie si altele.
Stia investitorul ceva, insa auzul este deja implicat in momentul in care se toarna vinul in pahare 🙂
Este o oarecare confuzie, pentru ca atunci cand ciocnesti se aude paharul, nu vinul. Daca se refera la o experienta senzoriala a momentului, e ok. Daca se refera la experienta senzoriala a vinului, nu 🙂
Zgomotul placut urechilor este diferit daca in pahar se toarna un vin sec, in comparatie cu turnarea unui vin licoros. Pentru urechile antrenate lipsa zgomotului placut la turnarea in pahar poate semnala defecte ale vinului.
Stiu asta deoarece abia am terminat sesiunea si mi-a ramas in urechi cursul de analiza senzoriala 🙂
A propos de semnificatia gestului, mie mi se pare mai credibila explicatia referitoare la incredere. Adica la faptul ca atunci cand se ciocneau paharele cu putere, se amestecau bauturile din pahare. Si se elimina astfel suspiciunea otravirilor.
Asociez gestul cu alt gest noroc, atunci cand se da mana. In antichitate era o dovada de incredere, ca mainile sunt goale si respectivii nu au arme in mana.
Daca tot vorbim de informare si educatie, hai sa detaliez putin referitor la pahare.
Paharul de vin si temperatura optima a vinului
Momentul Wineful este ocazia perfecta pentru o lectie despre vin. Ca tot ziceam ca vedem „apucaturi” gresite, inclusiv la TV. Prima regula este ca paharul de vin nu se apuca tine de cupa.
Sunt mai multe motive. In primul rand pentru ca poti sa lasi pete pe pahar. Adica examinezi mai greu culoarea vinului, limpezimea, intensitatea, stralucirea etc. Sunt detalii vizuale importante pentru cunoscatori.
Insa cel mai important motiv are legatura cu temperatura de servire a vinului. Tinand mana pe cupa, vinul se incalzeste in pahar si nu-ti mai dezvaluie secretele asa cum trebuie. Fiecare vin are o temperatura optima de degustare, la care se exprima cel mai bine.
Acestea sunt temperaturile indicate (ca la carte) in momentul consumului:
- vinuri spumante 8 – 10 C,
- vinuri albe acide 8 – 10 C,
- vinuri albe seci 10 – 12 C,
- vinuri dulci naturale tinere 10 – 12 C,
- vinuri rosé 12 – 14 C,
- vinuri rosii lejere, putin taninoase 14 – 16 C,
- vinuri dulci naturale vechi 16 – 18 C,
- vinurile rosii consistente, structurate 16 – 18 C.
Dar sa revenim la modul in care tinem paharele de vin.
Cum se tine paharul de vin
Daca nu se tine paharul de cupa, inseamna ca poti sa-l tii de picior. Hai sa definim piciorul ca fiind format din tija subtire verticala si discul de la baza.
Poti sa tii paharul doar de tija?
Teoretic da. Practic este incomod, fiind o „pozitie nefireasca” a mainii. Nu poti sa faci multe miscari cu un pahar tinut astfel, pentru ca nu-l ai in control. De exemplu este greu sa dai noroc tinand astfel paharul.
Paharul de vin se tine cel mai bine ajutandu-te de tija subtire si de discul de la baza.
Si aici ai mai multe posibilitati. Poti sa tii toate degetele deasupra discului. Ai mai mult control, insa te apropii de cupa si risti sa incalzesti vinul sau sa lasi urme pe pahar.
La carte scrie ca paharul se tine de tija, cu 1 sau 2 degete sub disc.
Bravo domnule, ca la carte!
Paharul nu se tine (doar) de disc, desi veti mai vedea si astfel de apucaturi.
De obicei la profesionisti care sunt antrenati, ca sa vedeti mai bine restul paharului sau pur si simplu ca sa epateze 🙂
Ca sa incheiem in stilul emisiunii, bravo si pentru momentul in care celalalt domn a batut palma pentru investitia in Wineful.
De fapt acesta era subiectul emisiunii Imperiul Leilor. Mi-a placut si abia astept sa vin cu pasiune Miercuri la TV, pentru Imperiul Leilor.
Spor investitor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei