Saturatia de oxigen in sange, purtarea mastii de protectie si Coronavirusul

Am vazut la Digi24 un medic exasperat de prostiile conform carora masca de protectie te priveaza de oxigen la nivel celular. Chirurgul demonstreaza ca saturatia de oxigen in sange nu este afectata de purtarea mastii.

Coronavirus la 3 pasi. Atentie la dulciuri! Saturatia de oxigen in sange si masca de protectie

Dar de unde au plecat toate conspiratiile legate de masca?

nu mai distribuiti prostii

Daca ati vazut astfel de mesaje si le-ati dat mai departe „cu mandrie”, trebuie sa stiti ca n-au nicio legatura cu purtarea mastii.

Este adevarat ca privarea de oxigen la nivel celular are efecte nocive. Insa nu are nicio legatura cu masca de protectie. Hai sa le luam pe rand.

Saturatia de oxigen in sange

Masurarea saturatiei de oxigen in sange este o problema studiata inca din 1935. De atunci au aparut primele dispozitive care masoara saturatia oxigenului in sange. Acestea masoara in acelasi timp si pulsul, de unde denumirea de pulse oximeter.

saturatia de oxigen in sange vizibila cu pulsoximetru

Valorile indicate sunt importante pentru cei care au probleme cu tahicardii, aritmii cardiace etc. Sau pentru evaluarea rapida a functionarii aparatului respirator al unei persoane.

Ce este un pulsoximetru?

Un pulsoximetru este un dispozitiv mic si neinvaziv, care verifica cat de bine este pompat sangele oxigenat prin corp. Se introduce degetul aratator in dispozitiv iar pe ecran apare nivelul saturatiei de oxigen si ritmul cardiac (pulsul).

Procedeul este nedureros, nici macar nu esti intepat in deget ca atunci cand masori glicemia. Doar introduci degetul in dispozitiv.

Fluxul luminos din dispozitiv trece prin sangele din deget si masoara saturatia de oxigen. Procedeul se bazeaza pe diferenta de absorbtie a luminii din aerul oxigenat si cel neoxigenat.

Nu voi intra acum in detalii, gasiti la specialisti totul despre pulsoximetre.

Cum arata un pulsoximetru si cum il poti folosi

Cel mai bine va arat cateva fotografii.

pulsoximetru = pusl si saturatia de oxigen in sange

Am pus si mana in cadru, ca sa vedeti cat de mic este pulsoximetrul.

pulsoximetru pentru saturatia de oxigen in sange si puls

Il am de la Next Farma si puteti sa-l cumparati atat din magazinul din Craiova cat si online.

Next Farma Craiova

Magazinul este pe Str. Mihai Basarab nr. 2, vis a vis de Fantana Purcarului (cismeaua din Piata Veche).

Next Farma vis a vis de Fantana Purcarului

Sunt mai multe modele, eu am CMS50D, dar va puteti alege modelul pe care-l doriti. La Next Farma gasiti si termoscanere si alte dispozitive medicale acreditate. Va invit sa le descoperiti in imagini.

pulsoximetre de la NextFarma.ro

Daca vedeti lumina rosie de pe deget, sa stiti ca este fluxul luminos care masoara saturatia oxigenului.

flux luminos pentru saturatia de oxigen

Din acest motiv nu toate dispozitivele pot fi folosite in exterior. Lumina soarelui perturba fluxul luminos, dar sunt si modele care masoara in exterior.

Modelul meu este doar pentru interior, insa este suficient de inteligent incat sa afiseze informatia si landscape si portrait 🙂

ecran versatil

La ce este bun un astfel de dispozitiv?

In primul rand sa ma asigur ca sunt ok cu pulsul si cu saturatia de oxigen. O valoare a saturatiei de oxigent peste 94 arata o stare de normalitate.

Spuneam intr-un guest-post despre exercitiile fizice cu ajutorul carora am slabit 5 kg in pandemie. Apoi am continuat si am mai dat jos inca 1 kilogram 🙂 Ei bine, am pus pulsoximetrul pe deget, sa vad cum variaza pulsul in timpul exercitiilor.

Insa un alt aspect mi se pare mult mai interesant vis a vis de saturatia oxigenului in sange.

Saturatia de oxigen in sange si detectarea persoanelor afectate de coronavirus

Spuneam la inceput ca un astfel de dispozitiv evalueaza rapid functionarea aparatului respirator. Ei bine, persoanele afectate de Covid-19 pierd mult din capacitatea pulmonara, astfel incat saturatia oxigenului in sange scade dramatic.

Valorile normale pentru saturatia oxigenului sunt peste 94, adica intre 95 si 100.

O valoare de 50 indica probleme ale oxigenarii sangelui chiar cu cateva zile inainte de aparitia primelor dificultati de respiratie. Nu eu spun asta, gasiti la cei care stiu totul despre pulsoximetre.

Acum hai sa inchidem cercul. Nu trebuie neaparat sa ma credeti pe mine. Nici macar pe chirurgul care demonstreaza video ca purtarea mastii nu afecteaza saturatia de oxigen in sange.

Puteti sa faceti voi comparatia, cu un pulsoximetru pe deget. Vedeti ce valori arata, apoi puneti masca de protectie si verificati daca se schimba ceva.

Cat timp? Cat vreti si cat va tin bateriile. Dispozitivul merge cu baterii, nu cu 4G sau 5G 🙂

baterii

Insa functioneaza doar daca montati bateriile corect.

Spor verificator!

Update:

Pentru ca am primit multe comentarii de la ingramaditi cei care iau informatiile la gramada, uite un experiment cu o gramada de masti.

Daca n-ati inteles filmul fizicianului Cristian Presura, aveti aici explicatiile in direct.

Revin insa la ideea initiala. Daca nu-i credeti nici pe doctori si nici pe fizicieni, puteti sa va lamuriti singuri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.