Radacini de lotus la Miercurea fara carne

Continua experienta asiatica la Miercurea fara carne. Dupa muguri de bambus, azi am incercat radacini de lotus, atat la micul dejun cat si la pranz.

Mic dejun cu bunatati si cruditati

„Pentru de dimineata” am avut mai multe bunatati de toate felurile si din toate gusturile 🙂 Ca sa fie ceva sarat-dulce-iute in meniu, am savurat macaroane cu branza si dulceata de ardei iute.

mic dejun cu radacini de lotus

Macaroanele sunt facute cu branza si oua de tara, de unde si culoarea specifica.

Pentru gust dulce-acrisor, am incercat radacini de lotus crude, nepreparate in niciun fel. Adica le-am luat ca atare din borcan si le-am presarat cu piper verde.

Desi in imaginea de mai sus poate semana cu niste pastai de fasole, in realitate radacinile de lotus arata asa 🙂

radacini de lotus la borcan

Pentru un gust de iute fin, peste piureul de vinete intins pe paine Wasa am presarat piper verde. Iar pentru gustul amar am adaugat cateva masline de Thassos.

Ca sa fie si cruditati verzi in meniu, am decorat cu marar si patrunjel verde.

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am continuat cu portocala si ciocolata neagra Heidi Dark Extreme 85%.

portocala si ciocolata neagra

Am bagat si-un ceai Irish Cream, asa de incalzire.

ceai Irish Cream

Cum azi e Sf. Patrick, nu stiu daca reusesc sa beau o bere Guinness in cinstea lui pana seara. Dar macar ceaiul l-am bifat dis de dimineata 🙂

Radacini de lotus pe post de cartofi prajiti

Radacinile de lotus au mai multe beneficii pentru sanatate, datorate continutului bogat in

  • fibre alimentare,
  • vitamina C,
  • potasiu,
  • tiamina,
  • riboflavina,
  • vitamina B6,
  • fosfor,
  • cupru,
  • mangan.

In schimb radacina lotusului are un continut scazut de grasimi saturate.

Acestea fiind datele, mai inainte am pus radacinile de lotus pe o hartie, ca sa lase apa. Dar le-am si scuturat, pentru a elimina apa din interior.

Apoi am facut un fel de cartofi prajiti, folosind radacinile de lotus.

radacini de lotus la prajit

Ca sa fie globalizarea totala, am folosit ulei de masline 🙂 Eu nu prea mananc prajeli, dar am vrut sa testez french fries in stil asiatic 🙂

Am facut insa si o varianta fara ulei, in sensul ca am perpelit rondelele si radacinile despicate in tigaia cu teflon.

radacini de lotus la copt

Insa radacinile despicate le-am umplut inainte cu crema de branza si condimente.

radacini de lotus despicate si umplute cu crema de branza

In total au iesit 3 tipuri de „lotusi bucatariti”:

  • radacina intreaga,
  • radacina despicata,
  • rondele de lotus.

radacini de lotus bucatarile in 3 variante

Am completat cu un ou ochi. Cartofii prajiti merg in general cu cascaval ras si cu usturoi, asa ca am pastrat traditia si pentru modelul asiatic. Ca sa pastrez regula cu verdeturile, am avut usturoi verde, iar pentru branza din rondele, ceapa verde.

Lotusul are o consistenta asemanatoare cu telina din muraturi, in sensul ca este foarte fibros. Cea mai frageda a fost varianta rondelelor, pe care le-am perpelit cel mai putin.

Am mai pastrat o serie de radacini de lotus pentru ocazia in care voi face creveti la Wok. Acum insa am pastrat meniul fara carne.

Conopida pane in bere pentru cina

In caz ca nu reusesc sa ma lipesc de-un Guinness, am conopida pane cu bere in meniul serii. Spuneam ca nu prea mananc prajeli, asa ca am bucatarit conopida pane la cuptor.

Bucatile de conopida le-a dat doamna mea prin faina de secara, bere si semnite de chimen. Am gasit si chimen normal, dar si chimen negru, dupa cum se vede pe conopida.

compozitie de conopida pane pe foaie de copt

Am lasat-i la cuptor pana s-a rumenit, iar pe seara va fi numai buna de mancat.

conopida pane la cuptor

Conopida pane se potriveste bine cu un otet balsamic si cu usturoi verde. Am pus si catei de usturoi la cuptor, dar cere si-un usturoi verde.

Conopida fiind pe baza de bere, ca sa mearga si un pahar de vin mai  bucataresc o branza la gratar. Peste care am pus dulceata de ardei iute.

conopida pane si branza la gratar

Pofta buna fara carne!

Update:

Daca vreti ceva mai romanesc, va poftesc la Brindusa la o mancare de mazare in sos de rosii.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.