Branzeturi cum se cuVin 37 la Craiova Blog Meet 100

Degustarea Branzeturi cum se cuVin 37 s-a „nimerit” perfect si simplu in cadrul Craiova Blog Meet 100.

Branzeturi cum se cuVin 37

Branzeturi cum se cuVin 37, context de nota 10

Nici ca se puteau intalni parteneri mai de nadejde pentru degustarile blogoltenesti.

Delaco este de la inceput sponsorul oficial al branzeturilor asociate cu vinuri in cadrul degustarilor de la Craiova. Iar Samburesti ne insoteste in aceste experiente senzoriale din 2016.

Insa nu ne-am limitat experientele cu vinuri de Samburesti doar pe bolti palatine oltenesti 🙂 Am asociat de mai multe ori vinuri oltenesti si branzeturi poloneze. Ba chiar ne-am bucurat de o experiente culinare deosebite #prinHD, cu bucatereli de Master Chef stropite cu vinuri oltenesti.

Sa mai spun ca prima degustare cu vinuri de Samburesti a coincis cu vizita Zig Zag Romania in Dolj? Spun mai bine ca o fosta membra Zig Zag prezenta atunci, n-a lipsit nici acum de la Craiova Blog Meet 100. Si nici de la Branzeturi cum se cuVin 37.

Apropos de participantii la degustare, fiecare a avut legatura cu macar unul dintre urmatoarele ingrediente:

  • Craiova Blog Meet,
  • Asociatia Bloggerilor Olteni,
  • degustarile anterioare.

Altfel spus, la degustare a fost cine trebuie, pe mese a fost ce trebuie, iar in pahare a curs cum trebuie 🙂 Nu trebuie sa ma  credeti pe cuvant, ci pe imagini de la Ribs House 🙂

Dar mai bine sa va spun cum a decurs evenimentul.

Ce-am mancat, ce-am baut si ce-am invatat la Ribs House

Degustarea a avut loc la Ribs House, un alt partener de nadejde al degustarilor Branzeturi cum se cuVin.

Iata care au fost ingredientele lichide si solide ale degustarii:

  • Sauvignon Blanc si Camembert
  • Sauvignon Blanc Domeniile Samburesti + Camembert Ile de France,
  • Chardonnay si British Cheddar
  • Chardonnay Domeniile Samburesti + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  • Pinot Noir si Emmentaler
  • Pinot Noir Domeniile Samburesti + Emmentaler Delaco,
  • Cabernet Sauvignon si Grana Padano
  • Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Lenu a inceput prezentarea povestind despre Domeniile Samburesti, despre strugurii care se cultiva si despre traditia viti-vinicola a zonei.

Lenuta Neagoe la Branzeturi cum se cuVin 37

Narcis a prezentat fiecare vin, ghidandu-ne sa-l descoperim din punct de vedere sezorial.

Narcis Neagoe la Branzeturi cum se cuVin 37

Eu, fan branza, am prezentat branzeturile si criteriile de asociere pentru fiecare pereche branza-vin.

Fan Branza

Dupa cum vedeti, sunt atat de fan incat am tricoul asortat la branza pe care o prezint 🙂

La finalul degustarii am supervizat tragerea la sorti pentru norocosii serii, cei care au castigat vinul si branza.

ReVin la acest moment, deoarece am fost unul dintre norocosi.

Perechea preferata la Branzeturi cum se cuVin 37

Grana Padano fiind branza mea preferata de la Delaco, si-a gasit si acum locul in perechea serii. Vinul Cabernet Sauvignon a acompaniat-o cu bine spre perechea ideala.

Cabernetul  s-a potrivit de minune si cu platoul de coaste Irish Ribs, dar asta este alta discutie 🙂

coaste Irish Ribs

Din punctul meu (gustativ) de vedere, Grana Padano este regina branzeturilor maturate. Nici prea mult, nici prea putin, dar suficient incat sa simt „cristalele de fericire” si gustul sublim. La fel, Cabernet Sauvignon este considerat regele vinurilor rosii, caruia i-am gasit regina potrivita.

Daca ar fi sa descriu combinatia in 3 cuvinte, branza este Regina, vinul este Rege iar asocierea duce la Fericire.

Grana Padano este mentionata inca din anul 1115 la Chiaravalle, de atunci reteta fiind perfectionata continuu. Este o branza care se matureaza, cantitatea mare de proteine transformandu-se in grunji de tirozina. Acestia sunt vizibili sub forma unor microcristale de culoare mai deschisa, tinzand spre alb in structura branzei. Microcristalele sunt cunoscute sub denumirea de „cristalele fericirii”, fiind dovada unei maturari perfecte.

Cabernet Sauvignon este un vin puternic (ca un Rege), cu suficient tanin incat sa permita maturarea. Iar notele de cirese negre si zmeura au fost pe placul meu, mai ales ca dupa degustare am savurat si un Cheese Cake cu zmeura 🙂

Cheese Cake cu zmeura Ribs House

Acestea fiind motivele, am si votat vinul in cadrul tragerii la sorti. As putea sa spun ca a fost chiar tragere la soti 🙂 Imediat va explic.

Tragere la so(r)ti

La finalul fiecarei degustari, participantii pot vota doar una dintre perechile branza-vin. Ca sa nu existe discutii, tragerea la sorti o incepe o persoana care vine pentru prima data la degustare. Dar mai este o conditie, nu trebui sa fi votat prima pereche, ca sa nu se extraga singura.

Asa s-a intamplat si acum. Tina nu mai participase la degustari, dar votase prima combinatie, asa ca am trecut mai departe. Sotul ei Dragos votase alta combinatie, deci el a inceput extragerea. Si ce sa vezi, a extras-o din bolul cu mai multe buletine pe vot chiar pe Tina.

tragere la sorti si la soti

Unii au zis ca a fost extragere pe baza de feromoni, dar filmarile oficiale n-au dovedit nimic 🙂

Castigatoarea primei perechi vin-branza a extras castigatorul perechii urmatoare si asa mai departe. Tina l-a extras pe Chinezu, care a castigat un Chardonnay, vinul care intelege femeile. Stiu deja cui ii este destinat, asa ca trecem mai departe. Chinezu l-a extras din bol pe Dragos, cel care incepuse extragerile 🙂

Iar la ultima extragere Dragos a extras biletul meu. Si iata-ma fericitul castigator 🙂

Castigator Grana Padano

Doar ca zisesem inainte ca daca voi castiga eu vinul, il donez mesei vesele la care se terminase Cabernet Sauvignonul. Imediat le-a revenit zambetul pe buze 🙂

donatie la Branzeturi cum se cuVin 37

Am baut, dar ne-am si hidratat, partener de hidratare fiind Aqua Carpatica.

Am baut, dar am si invatat

Degustarea are o importanta latura educativa, incercand sa invatam cat mai multe lucruri despre vin, branza si asocieri. Asa ca au mai fost 3 premii inedite.

In timpul degustarii s-au plans participantii ca n-am avut rose, vinul la care de obicei dam noroc. Si care da bine in poze.

Pastrasem pentru final un spumant rose sec, iar premiile educative i-au privit pe cei care au pus cele mai interesante intrebari pe parcursul degustarii.

Mai intai Narcis ne-a invatat cum se deschide o sticla de „sampanie” astfel incat sa nu risipim nicio picatura.

Dupa Narcis au incercat cei 3 invatacei de ocazie, alesi pe criteriul curiozitatii din timpul degustarii.

Mai intai Chinezu a aplicat o metoda China style 🙂

A urmat Make, obisnuit cu aplauzele si cu reactiile chimice, dar mai putin cu nodurile 🙂

La final Dragos ne-a fentat un pic prefacandu-se ca nu se deschide sticla, desi era deschisa de mult timp.

Astfel destupate sticlele si noi un pic mai destupati in legatura cu deschiderea dopurilor, pofta de un spumant rose a fost si mai mare.

spumant rose sec

Se vede si pe fetele participantilor in fotografia de „hai noroc si la mai mare”.

Hai noroc si la mai mare!

Am mai facut inca o fotografie, ca sa-i prind mai bine pe participantii zambareti.

Hai noroc la Branzeturi cum se cuVin 37

Cam asa a fost la Craiova Blog Meet 37. Tocmai ne pregateam de party cand RO-Alert ne-a dat avertizare de furtuna si fenomene extreme.

Am reportat petrecerea pentru a doua zi, dar despre asta veti citi intr-un articol urmator 🙂

Hai noroc si spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.