Domeniul Aristitei la Craiova – Branzeturi cum se cuVin #39

In august canicular am degustat la Craiova vinurile de la Domeniul Aristitei. Daca Dealul Mare este reprezentat cu brio de Feteasca Neagra si de vinurile rosii, de data asta ne-am aliniat temperaturii si am avut mai multe vinuri albe 🙂

Domeniul Aristitei la Craiova

Branzeturi cum se cuVin #39

La borna #39 a ajuns evenimentul Branzeturi cum se cuVin. Ne-am reunit la Ribs House intr-o seara caniculara, desi trecuse de ora 19:00. Ne-am mai revenit de la aerul conditionat si de la bunatatile de pe platouri si din pahare 🙂 Dar iata care au fost apetisantele perechi vin-branza:

  • Riesling de Rhin Domeniul Aristitei + Camembert Ile de France
  • Riesling Rhin + Camembert,
  • Chardonnay Domeniul Aristitei + Aperifrais + Irish Cheddar
  • Chardonnay + British Cheddar + Aperifrais,
  • Cupaj Alb Domeniul Aristitei + Emmentaler Delaco
  • Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco,
  • Rose Domeniul Aristitei + Bavaria Blu
  • Rose (Burgund si Feteasca Neagra) + Bavaria Blu,
  • Feteasca Neagra Domeniul Aristitei + Creamy Blue + Gran Bavarese
  • Feteasca Neagra + Delaco Creamy Blue + Grand Bavarese.

Au fost cateva premiere la aceasta degustare, atat la vinurile gama Vizionar de la Domeniul Aristitei, cat si la branzeturi. Riesling de Rhin am degustat doar de 2-3 ori in aproape 40 de editii, iar Burgund niciodata.

Branzeturi cum se cuVin #39

La branzeturi am debutat cu Aperifrais Cote D’Azur si cu Delaco Creamy Blue, fiind o degustare atipica in care am avut 5 vinuri si 8 sortimente de branzeturi.

Acestea fiind noutatile, sa vedem cum a decurs degustarea.

Domeniul Aristitei la Craiova

Domeniul Aristitei este o crama boutique, cu 4 hectare de vie proprie si cu inca 12 hectare in arenda. Numele cramei provine de la un prenume din familia proprietarilor. Aristita este un nume rar, dar aflat la a patra generatie in familia domeniului.

Vinurile poarta amprenta oenologului Cristian Tudor, amprenta fizica regasindu-se si pe eticheta gamei Vizionar.

Despre istoria cramei si a vinurilor am aflat de la Anca Nica, directorul de vanzari al Domeniului Aristitei. Pe langa aceasta calitate, Anca este craioveanca, asa ca ne-am simtit cu toti ca acasa 🙂

Anca Nica - Domeniul Aristitei

Eu am povestit despre branzeturi si despre modalitatile de asociere cu vinul. Avand 5 vinuri si 8 branzeturi, am fi avut de povestit cat combinatii de 5 luate cate 8 🙂 Dar ne-am limitat la asocierile pe care deja vi le-am prezentat.

Daniel Botea la Branzeturi cum se cuVin #39

Perechea preferata la degustarea cu Domeniul Aristitei

Iar a fost greu de ales, avand de departajat cu greu intre rarul Riesling de Rhin, rose-ul din Burgund si Feteasca Neagra. Nu in ultimul rand am avut printre preferinte singurul vin rosu al serii de la Domeniul Aristitei, Feteasca Neagra. S-a potrivit de minune cu o portie de coaste Irish Ribs.

coste Irisj Ribs de la Ribs House

Insa pana la urma am votat pentru Rose si Bavaria Blu. Prin traditie vinul rose e motiv de noroc la blogolteni.

Hai noroc la rose

Prin definitie, rose-ul se bea mai rece, iar dupa canicula de-afara s-a potrivit de minune pentru racorirea de seara.

Vinul are 14% alcool, dar bine integrat, cu cateva arome care ne-au intrigat. Unii au simtit cirese de-alea in mai multe culori, altii litchi sau gref roz. Drojdiile salbatice ii dau o nota aparte, iar vinul este inca fresh, desi este produs in 2019. Anca Nica ne-a spus ca este un rose unic, singurul de pe piata in combinatia Burgund Mare si Feteasca Neagra. Proportia cupajului este 30% Burgund, 70% Feteasca Neagra.

Vinul a mers la brat cu Bavaria Blu, o branza moale si cremoasa de inspiratie nemteasca. Branza are si mucegai alb, dar si putin mucegai albastru. Este o modalitate adecvata de trecere de la branzeturile cu mucegai alb spre cele cu mucegai albastru mai intens. In mod asemanator, vinul rose este un vin tocmai bun de trecere de la vinurile albe spre cele rosii.

Daca ar fi sa descriu prin 3 cuvinte aceasta combinatie, vinul rose de la Domeniul Aristitei a fost revigorant, branza Bavaria Blu este cremoasa, iar combinatia delicioasa.

Daca de „hai noroc” am spus, sa zic si despre cei care au avut noroc la tragerea la sorti.

La fiecare degustare facem o tragere la sorti, iar participantii pot vota o singura pereche vin-branza. Asa arata un castigator fericit, proaspat extras din bol 🙂

castigator fericit

Iar asa aratau cei care au facut extragerea 🙂

cin sa fie?

Evident, am facut o poza de grup cu cei care au ramas pana la sfarsit si au vrut sa apara in imaginea de final.

poza de grup Branzeturi cum se cuVin #39

Pana data viitoare va las mai multe imagini de la degustare.

Hai noroc si la mai mare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.