La asta s-ar rezuma spiritul olimpismului, enuntat de Pierre de Coubertin: Important este sa participi. Iar cand este vorba despre Jocurile Paralimpice, cu atat mai mult as spune.
Important este sa participi. Sau nu?
Am citit scrisoarea deschisa a doctorului craiovean Sorin Matican, referitoare la participarea fiului sau Theo la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.
Important este sa participi, dar de fapt este vorba despre piedici in calea participarii.
Inteleg ca Federatia Romana de Ciclism l-a nominalizat pe Theo ca reprezentant al Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Mai inteleg ca Theo nu este inclus in delegatia Romaniei de catre Comitetul National Paralimpic. Motivul pare cel putin stupid: nu are dreptul la un insotitor la Jocurile Paralimpice.
Pai tocmai asta era ideea, fiind Jocuri Paralimpice, acolo participa sportivi paralimpici, adica sportivi cu dizabilitati. Dar poate nu inteleg eu bine.
Tatal lui Theo sustine ca piedicile au acordul tacit al Ministrului Tineretului si Sportului. Nu stiu care este legatura, insa am gasit in presa contre mai vechi intre doctorul Sorin Matican si Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului si Sportului.
Pe vremea aceea Eduard Novak era presedintele Federatiei Romane de Ciclism. Ciclismul este un domeniu in care exceleaza. Ca sa nu mai spun ca este medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice din Londra 2012 tocmai la ciclism. Atunci cum nu se poate gasi o solutie? Sa fie vorba iar despre dezinformare?
Am vazut ca ministrul sportului era foarte suparat ca tenismenele din Romania nu participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Asta desi sunt calificate. Intre timp ne-am lamurit ca nu-i chiar asa, Romania va participa totusi la proba de dublu feminin.
Dar sa revin. Este suparator faptul ca la tenis nu participa sportivele calificate, insa la ciclism paralimpic se pun piedici in calea unui sportiv calificat? Doar mie imi da cu virgula la lipsa unei pozitii a ministrului pe acest subiect?
As putea sa ma gandesc ca este iar o abordare speciala, ca la rugby?
Pai da, domnul ministru are o abordare speciala pentru „casa rugby-ului romanesc”. Aceasta a fost dedicata rugby-ului inca de la inceput, vreme de 107 ani. Acum, dupa modernizare, complexul sportiv nu a mai fost restituit Federatiei Romane de Rugby, ci se vrea administrarea lui de MTS. Aceasta abordare nu s-a mai intamplat cu alte stadioane si federatii, de-aia nu inteleg modul diferit de gandire.
In loc de concluzie
Chiar as vrea sa aud o parere a ministrului despre acest caz din ciclism, referitor la Jocurile Paralimpice. Nu de alta, dar era una dintre persoanele de la care aveam pretentii guvernamentale in legatura cu sportul romanesc.
Un parinte poate fi subiectiv. La fel si cei care-l cunosc pe Theo. Insa astept un raspuns echidistant de la Eduard Novak. Important este sa participi, inclusiv la limpezirea unor astfel de situatii.
Mai astept ca Eduard Novak sa-i ajute pe sportivi, pentru ca de-aia este in fruntea Ministerului Tineretului si Sportului.
Spor(t)!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei