Soare de vinoteca, cu V de la Vinarte Castel Bolovanu

Nu degeaba v-am zis in urma cu 2 zile de ciorba de bolovan. Am intrerupt programul de Miercurea fara carne pentru o zi cu Soare de vinoteca cu V mare, de la Vinarte. Castel Bolovanu Vinarte 🙂

Soare in suflet si-n pahare

Povestea debuteaza la inceput de Octombrie, cand am primit o invitatie de la Vinul.ro. Adelina Boboc si Cezar Ioan ma invitau la un eveniment deosebit din lumea vinurilor Vineri, 8 Octombrie. Pfff, pentru Vineri tocmai ce confirmasem ferm participarea offline la Webstock 2021, dupa 2 ani de pauza la evenimente cu public in sala.

Dar cine are noroc, are! Si de data, si de Soare 🙂 Saptamana cu Vinerea respectiva a fost ploioasa si nu prea se potrivea cu o degustare de Soare. Asa ca s-a amanat evenimentul pentru ziua de Miercuri 20 Octombrie, cand am spus prezent din tot sufletul.

Uite ca si vremea a fost pe sufletul meu, ziua de Miercuri fiind calda si insorita, tocmai buna pentru o degustare in aer liber.

Scopul si durata vizitei la Castel Bolovanu au legatura cu lansarea unui vin deosebit de vinoteca. Cabernet Sauvignon Soare din 1999 a fost motivul pentru care ne-am adunat la degustarea ##SuntCabernet. Bolovanu.

A fost o bucurie sa ma intalnesc cu colegii de la cursul de degustator autorizat de branzeturi, cu food-bloggeri, cu iubitori de vinuri, cu specialisti si cu… Iustin Urucu.

Iustin Urucu

Cu Iustin mai degustasem niste vinuri oltenesti in primavara, dar povestea incepe in urma cu 6 ani, tot intr-o zi de toamna.

Atunci a debutat evenimentul Branzeturi cum se cuVin, iar vinurile oltenesti pe care le-am degustat erau tot opera lui Iustin.

Branzeturi cum se cuVin

Apoi tot intr-o toamna, dar in 2016 am degustat prima data Soare, Cabernet Sauvignon de la Castel Bolovanu. A fost tot in cadrul evenimentului Branzeturi cum se cuVin la Craiova, dar in absenta lui Iustin.

degustare cu Soare

Iarna nu-i ca toamna, asa ca la Gala SuperBlog din 2016 le-am prezentat superbloggerilor din toata tara vinurile de la cramele oltenesti prezente la degustari.

Evident ca n-au lipsit Vinarte si Cabernet Sauvignon Soare de Castel Bolovanu.

Soare Cabernet Sauvignon

Ca sa inchei povestea cum se cuvine, in toamna lui 2019, inainte de pandemie am vizitat Crama Starmina in cadrul simpozionului anual al Facultatii de Horticultura din Craiova.

Cum eram masterand la Expertizare Viti Vinicola, nu puteam sa ratez vizita la cramele oltenesti. Crama Starmina este in Mehedinti si apartine tot de Vinarte, alaturi de Castel Bolovanu din Samburest, Olt.

Legatura dintre Starmina si subiectul de acum este ca atunci am vazut prima data sticlele de 6 litri in care se pastreaza Sorele in hruba de la Starmina.

Am vazut „sticlute” din 2000.

Cabernet Sauvignon Soare din 2000

Si din 2001.

Cabernet Sauvignon Soare 2001

Din 1999 n-am imortalizat lotul, desi undeva era un numar mai mic de sticle mari de 6 l cu Soare. Daca nu ma credeti, va invit sa inspectati imaginile din dotare.

Dar am imortalizat „2 sticlute” din 2000, nestiind atunci ca-n 2021 voi degusta Soare din 1999.

Soare in hruba

Cabernet Sauvignon Soare 1999, vin de vinoteca cu V mare

In general termenul de „vin de vinoteca” se refera la vinuri cu o calitate deosebita, cu buchet format prin invechire in sticle, reprezentând loturi mai restranse. De obicei sticlele sunt numerotate la punerea in consum. In cazul Soarelui 1999 din Vinoteca Vinarte, sunt puse la vanzare 485 de sticle.

Pentru Podgoria Samburesti caietul de sarcini ONPV stabileste urmatoarele cerinte pentru vinurile de vinoteca.

In cazul vinurilor cu denumire de origine controlata „Samburesti” maturate minim 1 an in vase de stejar si invechite in sticla timp de cel putin 4 ani, se poate utiliza la etichetare mentiunea traditionala “vin de vinoteca”.

Soarele de la Castel Bolovanu Samburesti sta la maturat pana la 2 ani si jumatate, in functie de anul de recolta.

Cum a fost la Castel Bolovanu Vinarte

Vizita la Castel Bolovanu Vinarte a inceput cu un must have de toamna 🙂

Must have de toamna

Apoi ne-am indreptat spre porta catre vie, unde Ion Treanta, managerul de la Castel Bolovanu, ne-a spus ca povestea unui vin bun incepe obligatoriu din vie.

poarta spre vie

Prezent la Castel Bolovanu din 1998, Ion Treanta stie toate secretele viei care sta la baza unui vin cum este Soare.

Mai intai ne-a spus despre Podgoria Samburesti.

Apoi despre diferentele dintre vinurile Castel Bolovanu si vinul de vinoteca Cabernet Sauvignon Soare.

Cu partea de teorie in vie pusa la punct si pentru ca era destul de cald, am inceput degustarea unui vin rose, Roza de Samburesti gama Avenue.

Exact cum la analiza senzoriala a vinului se pleaca de sus in jos (ochi, nas, gura), la fel va invit sa faceti si la imagine.

Avenue Roza de Samburesti

In partea de sus se vad urmele de glicerol pe peretii interiori ai paharului. Puteti sa le spuneti picioruse sau lacrimile vinului, important este sa va bucurati de ele.

In partea de jos se vede imaginea rasturnata, cu Ion Treanta si Marian Timofti alaturi de sticlele de rose.

Daca as fi focusat imaginea pe piciorul paharului, s-ar fi vazut si participantii cu picioare alungite 🙂

picior de picior

Dupa rose-ul de introducere am savurat un Sauvignon Blanc, tocmai bun sa ne faca pofta de aperitive. Ca tot incepusem Miercurea fara carne, am terminat-o la pranz. In partea dreapta a farfuriei a fost meniul dedicat zilei de Miercuri fara carne, in stanga au inceput bunatatile pregatitoare pentru Soare.

aperitiv cu carne si fara carne

Am avut apoi ocazia sa-i ascultam pe Iustin Urucu si pe Sergiu Nedelea povestind despre Soare si vinuri de vinoteca.

Wine Trips Romania

Imaginile pe care le vedeti se pregatesc pentru aparitia pe ecran in Wine Trips Romania.

Atentie, se filmeaza

Despre vin cu Sergiu si Iustin

Mai intai Iustin Urucu ne-a povestit despre vinurile de vinoteca de la Vinarte.

Apoi Iustin ne-a spus despre importanta pastrarii, desfacerii si servirii corecte a vinurilor de vinoteca. Inclusiv desfacerea capisonului are reguli stricte, avand in vedere perioada mare de pastrare vinurilor.

Si dopul sticlelor vechi se scoate intr-un mod diferit. Cu aceasta ocazie am aflat ca multe dintre sticlele din vinoteca Vinarte au trecut prin etapa de redopuire.

La fel de importanta este aerarea vinurilor de vinoteca si folosirea decantorului.

Sper ca v-am facut aceeasi pofta de vin pe care ne-au facut-o si noua la fata locului.

Din fericire dupa aceasta secventa cu vinul in pahare, am primit fiecare un pahar cu Soare 1999. Iar afara ne asteptau deja bunatatile pregatite de gazde.

Hai noroc cu Soare si pofta buna la mancare!

Daca vreti sa stiti ce bunatati merg cu o asemenea minunatie de vin, am sa le enumar putin.

Am avut carne la galeata.

carne la galeata la Castel Bolovanu Vinarte

Gratar de oaie.

oaie pe gratar

Dar si oaie la protap.

oaie la protap

Insa nu numai carne am savurat, ci si ardei copti.

ardei copti

Era si un mujdei de usturoi in preajma, insa am zis ca pana cand nu termin Cabernet Sauvignon Soare din 1999 nu-mi stric papilele cu usturoi. Doar ca pana am admirat eu culoarea vinului  se mistuisera si ardeii si usturoiul 🙂 Carne mai era, la fel si vin 🙂

N-am avut o foaie alba la indemana ca sa surprind culoarea de teracota a vinului, dar se vede suficient de bine si pe galben.

culoare teracota

Tot o culoare pe fond galben am surprins si la Marian Timofti, cand discuta vinul cu Cezar Ioan.

Cezar Ioan si Marian Timofti

Apoi am imortalizat momentul si i-am multumit autorului pentru cartea primita cu autograf.

Carte Cezar Ioan

Cum eu fac multe poze la evenimente, dar eu nu prea apar prin ele, acum mi-am facut un selfie in Soare si la propriu si la figurat.

selfie in Soare

Va las cu aceste imagini de la Castel Bolovanu Vinarte, inainte de concluziile zilei.

Vorba aia, vine omul, bea oleaca, mai concluzioneaza dar si pleaca 🙂

locatie Castel Bolovanu Vinarte

Concluziile zilei dupa o degustare cu Soare

Amintea Iustin Urucu despre punctajele Parker primite de vinurile Vinarte. Iata despre ce este vorba:

  • 93 puncte Parker pentru Cabernet Sauvignon SOARE 2017,
  • 92 puncte Parker pentru UniQ,
  • 89+ puncte Parker pentru Prince Mircea Cabernet Sauvignon,
  • 89 puncte Parker pentru Prince Mircea Feteasca Neagra si Sirena Dunarii.

Punctajele au fost acordate la inceputul lunii Octombrie 2021 de catre Mark Squires, Master of Wine si specialistul publicatiei americane Wine Advocate Robert Parker.

Revin la vinurile de vinoteca si inchei discutiile cu evolutia favorabila pe care specialistul Mark Squires o apreciaza pentru aceste vinuri:

  • 2037 pentru SOARE 2017,
  • 2033 pentru UniQ (Cabernet Sauvignon 2013), Merlot 2016 si Negru de Dragasani 2017,
  • 2031 pentru Cabernetul Sauvignon Prince Mircea 2018,
  • 2029 pentru Feteasca Neagra Prince Mircea 2018,
  • 2028 pentru Rieslingul dulce Sirena Dunarii 2013.

Noi am avut privilegiul de a degusta in premiera un Cabernet Sauvignon Soare din 1999.

Hai noroc cu mult Soare!

Acest vin se gaseste la vanzare in magazinul online al Vinotecii Vinarte.

Vanzarea sticlelor din vinoteca este personalizata si contine garantii. Fiecare cumparator primeste o scrisoare de autenticitate si conformitate. In prealabil loturile respective au fost verificate de specialistii cramei, retoaletate, redopuite si (daca a fost cazul) completate cu vin din acel an.

Odata cu Soare 1999, Vinarte a lansat campania #SuntCabernet. Bolovanu, pentru promovarea soiului care se identifică perfect (si simplu) cu parcursul cramei.

#SuntCabernet. Bolovanu isi propune să coaguleze o comunitate de gusturi în jurul acestui soi care se exprima exceptional la Castel Bolovanu, an de an incepand din 1999.

Si recolta din 2000 anunta un an bun 🙂

2000, un an bun

Hai noroc si spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.