Am facut un top 10 lucruri neasteptate pe care le-am descoperit la Pestisu Mic. Fiind in Hunedoarea Nestiuta, ma asteptam sa fim surprinsi de mai multe lucruri. Insa asteptarile mi-au fost depasite cu mult.
Intr-o zona montana m-as fi asteptat in primul rand sa fie mai frig. Dar ne-am rasfatat cu soare si vreme placuta, tocmai bine cat sa descoperim zona pe indelete.
Top 10 lucruri neasteptate in Pestisu Mic
Am sa enumar mai intai lucrurile inedite pe care le-am descoperit in expeditia prin Hunedoara Nestiuta:
- melci marini fosilizati,
- hidromel,
- fagure de miere, ceara si linguroi,
- deplasare atipica pe ATV-uri,
- branduse inflorite toamna,
- lilieci in Pestera Curata,
- virsli picanti,
- maiestrie in lemn,
- placinte padurenesti cu marar,
- punct gastronomic local.
Dupa cum vedeti descoperirile au legatura cu toate domeniile, de la istorie, geografie si biologie, pana la gastronomie si indeletniciri umane.
Am sa le explic pe indelete, ca sa vedeti ca Hunedoara Nestiuta nu este doar o expresie, ci o zona care merita descoperita.
Melci fosilizati la munte, pe primul loc in top 10 lucruri neasteptate
Cand te duci la munte nu prea te astepti sa gasesti melci fosilizati pe vai si prin rauri. Pentru mine a fost cel mai neasteptat lucru sa descopar melci de mare la munte.
Sa nu credeti cumva ca melcii impietriti sunt adusi de apa raului de cine stie unde. E adevarat, ii gasesti cu usurinta in firul de apa al raului Petac, pe care l-am traversat spre Pestera Curata.
Dar melcii sunt foarte vizibili in stancile de pe versantii din Valea Roatei, ramasite din vechea Mare Tethys care se presupune ca a fost pe-aici in timpuri stravechi.
Stiam de la Marius Achim si Cristi Roman despre descoperirile de unelte umane din cele mai vechi epoci. Ei vorbeau despre sapaturi care au scos la iveala vetre si unelte primitive gen razuitoare, varfuri si altele. Insa cand vezi cu ochii tai melci fosilizati, fara sa sapi sau sa cauti cu tot dinadinsul, parca altfel percepi timpul.
Chiar daca melcii par mici in palma, te simti minuscul pe axa timpului, gandindu-te ca sunt peste 65 de milioane de ani de cand au ramas impietriti. Este motivul pentru care melcii impietriti sunt la loc de frunte in top 10 lucruri neasteptate in Pestisu Mic.
Hidromel, mied dacic in Valea Mierii direct in top 10 lucruri inedite
Despre daci stiam inca din scoala generala ca au fost apicultori vestiti. Probabil ca dupa ce le-a scos Burebista viile, s-au orientat spre miedul dacic sau hidromel, cum ii zice acum. Este o bautura alcoolica pe baza de miere si apa, pe care am degustat-o in Valea Mierii.
Nu pot sa zic daca mi-a placut sau displacut, dar ma bucur ca am gustat. Chiar daca i se mai spune si „vin de miere”, stiu prea bine ca vinul se obtine doar din struguri. Insa probabil in lipsa acestora, stramosii nostri se amageau cu hidromel 🙂
Pentru ca doar auzisem de mied, dar n-am degustat niciodata, hidromel isi face loc in top 10 lucruri neasteptate din Hunedoara nestiuta.
Fagure de miere, ceara si linguroi in top 10 lucruri neasteptate
Ca sa raman in zona melifera, gazdele noastre ne-au poftit sa degustam fagure de miere. Foarte bun, nu mai mancasem.
Insa cel mai uimit am fost sa aflu ca daca mesteci ceara respectiva pe indelete si o inghiti, are beneficii pentru stomac. Este un remediu verificat in zona din vremuri stravechi.
Este adevarat ca trebuie sa mesteci mult timp pana se topeste ceara in gura, dar am avut suficienta vreme cat timp am vizitat stupina.
La fel de straveche este si pasiunea pentru apicultura in Josani, zona numita Valea Mierii. Iar gazdele noastre, familia Ioan Ciprian Hodor, o pot dovedi cu diplome vechi sau cu imagini de familie din generatie in generatie.
Se simte pasiunea atunci cand Ioan Ciprian Hodor vorbeste despre albine.
Linguroiul este cel cu care gazda noastra Gloria Hodor a pus mierea in borcane.
Daca n-ati prins dintr-o singura imagine aceasta miscare, poftiti si la o filmare 🙂
Iar daca nici video-ul nu este de ajuns, poftiti la poze din Valea Mierii.
Experienta apicola din Valea Mierii este pe locul 3 in top 10 lucruri neasteptate din Pestisu Mic, cu toate cele 3 elemente care m-au uimit.
Toata lumea pe ATV-uri, toate ATV-urile pe platforma
Va spuneam ca am ajuns la Cutin intr-un mod inedit, pentru a descoperi un punct gastronomic local. In aceasta formatie am fost si la Schitul Sf. Nectarie, insa drumul pana la Cutin a fost mai lung si mai variat.
Marius Achimoto tocmai ce ancorase ATV-urile pe platforma. Cum noi nu prea ne-am mai dat pe ATV si nici n-aveam timp sa experimentam, am gasit solutia ideala. Am incalecat pe-o sa (de ATV) si am mers pe platforma asa.
Nu mai conteaza ca unii erau orientati pe lateral, cu spatele la drum, conteaza ca ne-am distrat si ca am ajuns la timp la destinatie.
Se spune de multe ori ca desi destinatia este importanta, conteaza foarte mult si drumul. La noi au fost interesante ambele, ba chiar toate 3, pentru ca la intoarcere am venit pe jos 🙂
Am inclus experienta inedite pe ATV in top 10 lucruri inedite din Pestisu Mic, deoarece nu ne-a bruiat zgomotul specific, am beneficiat toti si am ajuns cu bine si la timp 🙂
Branduse inflorite Toamna, cu T de la Top 10 lucruri inedite
La intoarcerea pe jos de la Cutin am zarit primele branduse inflorite, chiar daca eram in plina toamna.
Le-am regasit apoi in padurea din Valea Roatei, in timp se ne pregateam sa vedem melcii fosilizati.
Vestitorii primaverii au tinut cu tot dinadinsul sa ne aduca aminte ca suntem intr-o zona plina de mister. Insa pentru cei interesati zona isi dezvaluie frumusetea netinand cont ca e toamna, zi sau noapte 🙂
Nu stiu ce inseamna faptul ca brandusele de primavara ne-au incantat toamna, dar si-au gasit loc in top 10 lucruri neasteptate in Hunedoara Nestiuta.
Familie de lilieci in Pestera Curata
Pestera Curata este considerata o pestera uscata, in sensul ca nu are curenti de aer si umiditate. Asta am aflat seara, insa ziua nu m-as fi asteptat sa gasim lilieci. Sa va explic.
Mai demult am vizitat cateva pesteri din Apuseni, pe vremea cand mergeam cu rucsacul si cu cortul in studentie. Imi aduc aminte despre Pestera Scarisoara cu ghetarul ei, Pestera Ursilor sau Pestera Cetatile Ponorului.
Insa lilieci in pestera am vazut doar in zona noastra, la Polovragi sau in Pestera Muierilor. Nu mai tineam minte exact in care pestera, dar retineam ca ghida noastra ii spunea Soni unui liliac, de la undele sonore cu ajutorul carora se orienteaza. Am verificat acum si Soni era in Pestera Muierilor.
Ei bine, nu m-as fi asteptat ca intr-o pestera inchisa cu usa de metal sa existe lilieci. Da, pestera a fost folosita ca depozit de munitie in perioada comunista, betonata la intrare si incuiata cu o usa metalica.
Chiar si asa, probabil ca pentru oameni buni si cu inima deschisa exista astfel de momente, am zarit un liliac intr-o caverna a pesterii.
De parca nu l-am vazut bine in prima imagine, ne-a facut cu „mana” inaripata 🙂
Am mai vazut lilieci in pesteri prin filme si documentare, insa sa-i vad eu intr-o pestera s-a intamplat o singura data pana acum. Dupa ce am intrat prin mai multe pesteri din Transilvania si n-am gasit lilieci, am fost uimit acum sa dau peste ei. Acesta este motivul pentru care Pestera Curata isi are loc in top 10 lucruri inedite din Pestisu Mic.
Virsli picanti, buni si multi
Virsli am mai mancat #prinHD in mai multe randuri. Dar de fiecare data gazdele ne-au spus ca sunt foarte satiosi, iar daca mananci mai mult de 2 bucati, s-ar putea sa nu-ti cada bine.
Am mai invatat ca se pot manca si pe gratar si fierti, dar ca sunt mai buni fierti timp de 10-15 minute. Cum stii ca sunt gata si trebuie sa-i scoti din apa clocotita? Proba se face intepand virslii cu o furculita. Daca te stropesti, inseamna ca sunt gata 🙂
Eu sunt mai pofticios de felul meu si ajuns acasa m-am lacomit la 3 bucati. Dupa putin timp le-am dat dreptate gazdelor, pentru ca am simtit nevoia unei sieste prelungite.
Ei bine, acum am savurat Sambata seara niste virsli mai usori. In sensul ca aveau mai putina grasime ca data trecuta si erau usor picanti. Mergeau asa de bine cu bere, incat nu m-am oprit pana n-am dat gata 5 virsli.
Nu stiu daca de la aer, de la ceara mestecata de dimineata sau de la atmosfera prieteneasca, insa de data asta n-am avut nevoie de siesta imediata.
Am repetat experienta Duminica dimineata, cand stiind ca ne pregatim de drum, m-am limitat doar la 3 virsli. Sau poate am vrit sa fac loc si pentru Clompi 🙂
Virslii de Hunedoara se numara printre cele 20 de produse identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european. Mai departe urmeaza protejare DOP (Denumire de Origine Protejata), IGP (Indicatie Geografica Protejata) sau STG (Specialitate Traditionala Garantata), asa cum sunt deja
- Magiunul de prune Topoloveni,
- Salamul de Sibiu,
- Novacul afumat din Tara Barsei,
- Scrumbia de Dunare afumata,
- Carnatii de Plescoi,
- Cascavalul de Saveni,
- Salata cu icre de stiuca de Tulcea,
- Telemeaua de Ibanesti.
Pana cand se va intampla acest lucru, stiti care este singularul de la virlsi? Nu ca ati manca doar unul, ci asa de curiozitate 🙂
Pentru ca mi-am batut recordul la virsli, cei picanti intra in top 10 lucruri inedite din Hunedoara nestiuta.
Tot la curiozitati si ca sa ramanem in domeniul culinar, am savurat niste placinte padurenesti mai speciale.
Placinte Padurenesti cu marar
Placinte padurenesti mai mancasem data trecuta #prinHD, dar acum am savurat 2 tipuri de placinte. Primele obisnuite, cu branza, altele cu branza si cu marar.
Eu sunt fan branza si marar inclusiv la clatite. Am facut chiar si clatite din malai cu branza si marar. Credeam ca doar mie imi plac mai mult, insa am vazut acum multe chipuri multumite dupa ce-au gustat placintele cu marar.
Cum mie imi placea deja la nebunie combinatia branza-marar (pe clatite si cartofi noi), am introdus placintele cu marar in top 10 lucruri experimentate in Tinutul Padurenilor.
Am imortalizat momentul printr-o fotografie in sectiune transversala, ca sa se vada mai bine branza si mararul.
In contrast cu imortalizarea, am trait si momente in care am avut impresia ca lemnul prinde viata.
Maiestrie in lemn la Schitul Sf. Nectarie
Prima impresie pe care am avut-o vazand intrarea Schitului Sf. Nectarie a fost ca sunt porti cu aripi de ingeri.
Nu stiu de ce, mi-am amintit de prima imagine pe care am avut-o cand am ajuns la Port Cultural Cetate, cu aripile de inger in prim-plan. Poate a contat si faptul ca si atunci si acum in multe zone nu prea era semnal mobil, asa putand sa ne auzim mai bine gandurile. Ar fi putut sa fie si lipsa semnalului mobil in top 10 lucruri neasteptate, insa au fost zone in care aveam semnal, iar la pensiune am avut wifi si telefon fix.
Revenind la schit, am ramas uimit de maiestria cu care au fost reliefate in lemn toate detaliile.
Detaliile m-au incantat indiferent ca fost vorba despre un strugure sau despre un picior de acvila cu motto-ul Casei Regale a Romaniei „NIHIL SINE DEO”.
Insa am apreciat aceasta maiestrie a revenirii la viata a lemnului chiar si in forme mai simple, de forma gardului unduitor de lemn.
Si uite asa, unduindu-ne intre placeri gastromomice si vizuale, am ajuns la final de Top 10 lucruri neasteptate descoperite la Pestisu Mic.
Punct Gastronomic Local Cutin in top 10 lucruri si oamenii care sfintesc locul in top 10 plus
Nu m-as fi gandit sa gasesc un punct gastronomic local intr-unul din satele din Pestisu Mic. Ca am vizitat un punct gastronomic pe Transalpina, mi s-a parut normal avand in vedere avalansa de turisti din timpul verii. Pestisu Mic nu este o zona foarte cunoscuta deoacamdata, insa are un imens potential turistic.
Pe langa viziunea lui Daniel Dobrutchi si planurile pe termen lung, apar piloni palpabili de genul celui de la Cutin. Iar asta are legatura cu oamenii, deoarece orice plan, oricat ar fi de bun, nu poate fi transformat in realitate fara ajutor din comunitate.
Ei bine, am lasat la final oamenii intalniti in Pestisu Mic, deoarece ei sunt liantul care face dintr-o comunitate una oarecare sau una extraordinara. Nu puteam sa-i pun pe oamenii intalniti in top 10 lucruri, insa au intrat direct in top 10 de suflet.
La Cutin am intalnit familia Mircea, care a participat cu trup si suflet la eveniment, cu toate cele 3 generatii.
In serile lungi de la Pensiunea Fanu, Cristi Roman, Marius Achim si Dorin Petresc l-au secondat pe Daniel Dobrutchi in schitarea planurilor pentru scoaterea la iveala a obiectivelor turistice din zona.
Cristian Roman este arheolog, doctor in istorie (la vremea aceea cel mai tanar din Romania) si fost director al Castelului Corvinilor din Hunedoara. Acum lucreaza in privat, in domeniul arheologiei preventive.
Arheologia preventiva este un domeniu mai putin cunoscut in Romania, dar din ce ne-a explicat Cristi si din ce-am gasit pe net, cam acesta este scopul:
- cunoasterea si inregistrarea pe loc a unei cat mai mari parti a patrimoniului inainte de posibila distrugere a sa,
- luarea deciziei asupra metodelor, tehnicilor si modalitatilor celor mai adecvate care permit conservarea si/sau studierea unei parti sau a totalitatii vestigiilor descoperite.
- stabilirea conditiilor ce trebuie impuse in vederea modificarii proiectului (traseu, modalitati de implantare,
tehnici de constructie), in scopul asigurarii conservarii patrimoniului arheologic.
Marius Achim este motociclistul poreclit Achimoto, ONG-ist, antreprenor, pasionat de istorie, fondatorul parcului de reconstituire istorica Hunedava si voluntar la Ajuta Satul.
El a fost promotorul ispravii cu ATV-urile pe platforma, pe care le-am inclus in top 10 lucruri neasteptate in Pestisu Mic.
Dorin Petresc este profesor si istoric cu doctorat in domeniu. A realizat monografia satului Manerau, iar acum se ocupa de monografia Pestisului Mic.
Avand astfel de informatii in tolba, ne-a coplesit cu detalii interesante intr-o singura seara. Am aflat despre delimitarea Tinutului Padurenilor prin drept feudal, despre felul cum padurenii cultivau grau peleg in zone terasate sau despre interferentele etnice care au influentat zona.
Tinutul Padurenilor este atestat din anul 1600, cand numara peste 30 de sate de padureni.
Am mai aflat despre Nedeia de Rusalii, cand se schimba locul de pasune al animalelor si despre Nedeia Boului, cand cel mai falnic bou din zona era impodobit si plimbat prin tot satul. Aceste sarbatori populare erau motive de intalnire, petrecere si joc. Sunt sigut ca oarticiparea la un astfel de eveniment ar fi motiv de inca un top 10 lucruri inedite din Pestisu Mic.
Am aflat si despre podoabele de brau ale padurencelor:
- brau cu inele,
- brau cu balti,
- brau cu V-uri (fasii de piele cu nasturi si chei).
Cu astfel de oameni in echipa sunt sigur ca primarul Daniel Dobrutchi va pune in valoarea potentialul imens din Pestisu Mic.
Sunt convins ca top 10 lucruri neasteptate din Pestisu Mic va fi completat cu obiectivele inca acoperite. Ma refer aici la cuptoarele de var, dar si la Vila Romana din Manerau, despre care doar am auzit. Dupa experienta de la Palazzo Valentini din Roma, as fi bucuros sa intalnesc si prin Hunedoara Nestiuta o combinatie de arheologie si multimedia.
Insa n-am terminat cu oamenii din zona. Gazda noastra de la Pensiunea Fanu ne-a insotit pentru a ne indica unde sunt cuptoarele de var si locurile cu melcii fosilizati din Valea Roatei.
Cand am vizitat Valea Mierii in Josani, familia de „albinari” Hodor ne-a intampinat cu toate cele 3 generatii, plus motanul Haribo si mascota Marisca.
Ma bucur ca am participat la evenimentul organizat de Primaria Pestisu Mic, Pensiunea Fanu si Calin Bobora si ca am cunoscut astfel de oameni.
Ar fi fost loc de un top mai mare sau mai mic, dar am vrut sa fie fix top 10 lucruri neasteptate si descoperite, deoarece experienta a fost de nota 10.
Spor descoperitor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses