Ciorbe poloneze si romanesti din POLTENIA si licori asortate

Mai mancam 2 ciorbe una dupa alta la Vama Veche, cand era foarte cald. Bagam mai intai un tarator de racorire, apoi o ciorba de burta de revenire 🙂
Acum au fost 4 ciorbe una dupa alta si una mai buna ca alta.

Ciorbieski si blogoltenii

V-am tot povestit despre experientele culinare alaturi de blogolteni si polonezii din Craiova. Cea mai recenta a fost o asociere de branzeturi poloneze cu vinuri oltenesti.

Mai demult am mai gustat cu diverse ocazii Zurek si bors de sfecla rosie cu urechiuse – Barszcz z uszkami.

ciorbe poloneze: bors de sfecla rosie cu urechiuse

Acum provocarea a fost sa mancam ciorbe poloneze si romanesti, pe care sa le acompaniem cu diferite distilate din ambele tari. Prietenii polonezi au venit cu 3 ciorbe si 2 tipuri de vodka.

In ordinea in care le-am degustat eu, au fost urmatoarele delicatese.

Ciorba de varza cu afumatura, perfect echilibrata intre acreala si grasime.

ciorbe poloneze cu varza si afumatura

Ciorba de castraveti murati cu smantana, acrisoara si numai buna de reveneala.

ciorbe poloneze cu castraveti murati si smantana

Zurek – ciorba cu carnati afumati, care se mananca cu oua fierte.

Zurek - ciorbe poloneze cu carnat afumat si ou

La ciorbele poloneze am asociat distilate romanesti aduse de colegul Narcis.

distilate aromate

Am gustat cate un pic din tot felul de distilate cu arome de:

  • mar,
  • corcoduse,
  • tescovina de Tamaioasa Romaneasca,
  • palinca de Baia mare,
  • tuica de 40 de ani.

Dupa fiecare gura de tarie am bagat o portie de hidratare cu AQUA Carpatica.

Am tras concluzia ca a fost o buna colaborare intre cele 3 ciorbe poloneze si distilatele romanesti, asa ca am mers mai departe.

Ciorbe romanesti din Bucovina

Colegul nostru Catalin Obreja planificase o ciorba de burta, dar din lipsa de timp a facut varianta mai usoara, ciorba radauteana.

ciorbe romanesti: ciorba radauteana

S-a nimerit chiar bine ciorba din Bucovina, mai ales ca zona are si influente poloneze. Pe cat de multumiti am fost noi de cele 3 ciorbe poloneze, pe atat de incantati au fost polonezii de ciorba radauteana.

hrean

Facuta din pasare de tara, cu ingrediente de calitate si acompaniata cu hrean si ardei iuti, a fost preferata polonezilor.

ardei iuti

Am mancat si noi, dar fiind a 4-a ciorba din program a intrat mai putina.

ciorbe romanesti: ciorba radauteana cu hrean si ardei iute
Nu si la oaspetii din Polonia, care probabil doar au gustat ciorbele lor si o asteptau pe cea din Bucovina.

Atat de mult le-a placut incat au cerut de 2 ori, iar ce-a mai ramas au luat la pachet.

Dupa cele 4 ciorbe am trecut la artileria grea.

porcarii romanesti

Adica vodka poloneza asociata cu „porcarii romanesti”:

  • untura pe paine,
  • sunca afumata de mangalita,
  • sunca fiarta cu boia,
  • jumari.

Langa ele am pus ceapa rosie, praz si muraturi.

untura pe paine si ceapa rosie

Concluzii, asemanari si diferente

Dupa cele 2 serii made in POLTENIA, am mai savurat o excelenta dulceata de ardei iuti, adusa de colega noastra Xaara.

dulceata de ardei iute

Apoi o cafea indulcita cu zeama de la dulceata de visine 🙂 Apoi am fost gata de concluzii.

Concluzia generala a fost de multumire. Asemanarea intre bucatele poloneze si romanesti, a fost ca toate au fost bune. Cu deosebirea ca au fost unele mai bune decat altele. Important este ca noua ne-au placut produsele poloneze, iar lor le-au placut preparatele romanesti. Si mai important, ciorbele lor s-au inteles cu distilatele noastre, iar vodka poloneza a mers unsa cu „porcariile” romanesti.

Bineinteles ca Magda Filary, sufletul Centrului Cultural Polonez din Craiova, a tradus din romana in poloneza si invers. In rest ne-am descurcat in engleza.

Dupa inmiresmatele distilate aduse de Narcis, cele 2 vodci poloneze au parut mult mai dure.

vodka poloneza

Am sesizat insa diferenta intre ele.

vodka poloneza

Oricum, s-au potrivit de minune cu grasimea din preparatele romanesti de porc. Si cu pita.

pita cu ciorne si produse romanesti pe baza de porc

Ca sa fie treaba completa, am concluzionat cu 2 vinuri cu pelin, despre care v-am spus la degustarea cu Vinju Mare. Atunci am degustat „en primeur” 2 vinuri demiseci cu pelin. Acum am degustat in premiera si vin rosu cu pelin.

vin rosu cu pelin

Nu se contopesc la fel de bine taninii din Feteasca Neagra cu pelinul, dar tot a fost o experienta interesanta.

Pentru ca n-am avut si dulciuri, urmatorul schimb cultural-gastronomic va fi pe baza de prajituri.

Pana atunci am facut o poza de grup de POLTENIA. N-am mai zis Say Cheese, am zis Say Ciorbe 🙂

poza de grup dupa ciorbe

Va las si cu celelalte poze de la evenimentul cultural-culinar.

Spor savurator!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.