In Valea Merilor, la Predesti, mi-am amintit de prima intalnire cu Irina Gruia, cu ocazia BuzzCamp Craiova 2016.
La fel ca atunci, si acum ne-a organizat in forma de cerc, pentru a ne prezenta fiecare. A fost prima activitate, inainte de intelege ce inseamna un centru comunitar si un hub terapeutic.
Dar hai sa va povestesc mai intai un pic despre Irina.
Psihoterapeut Irina Gruia
Dupa ce ne-am cunoscut la BuzzCamp, impreuna cu bloggerii am promovat un proiect interesant al Irinei. Daca n-ati auzit despre EcoSphere, este vorba despre un ecosistem complet autonom, bazat pe alge, creveti si bacterii.
Minii-crevetii se hranesc cu alge, excrementele lor sunt hrana pentru bacterii, care hranesc algele, acestea dand eco-sistemului oxigen si hrana.
Ei bine, un astfel de sistem complet autonom a functionat la mine din 2017, pana de curand in 2024. Am fost inspirat sa fac cateva poze in aceasta toamna, cu mini-crevetele care a supravietuit 7 ani. Initial au fost 5 crevetei, dupa 2 ani a mai ramas unul, care a vietuit singurel pana acum.
Revenind la Irina Gruia, ne-am intalnit de curand in calitate de speakeri la 2 evenimente in Craiova. Mai intai a fost aniversarea Craiova Business Club, unde am fost si speakeri si colegi de masa.
Apoi am fost in acelasi panel la prima editie Oltenia turistica, tot in calitate de speakeri.
Trebuie sa spun ca si Irina a participat la unele dintre proiectele noastre. A fost prezenta la prima degustare Branzeturi cum se cuVin dupa pandemie.
Asa ca acum a fost randul nostru, al bloggerlor, sa participam la o actiune a Irinei Gruia in Predesti. Daca ne-am tot intalnit in Septembrie si Octombrie, am planuit o descalecare in Valea Merilor. Impreuna cu colegii din Asociatia Bloggerilor Olteni am ajuns la Predesti in Noiembrie.
DePsi – Asociatia Dezvoltare si Psihoterapie prin Actiune
ONG-ul Irinei Gruia are multe activitati destinate in general tinerilor si in special celor din mediul rural. Dezvoltarea personala a tinerilor defavorizati duce la o mai buna incluziune in societate.
Astfel, in Valea Merilor se desfasoara atat proiecte internationale Erasmus, cat si activitati cu tineri vulnerabili din mediul rural.
De exemplu, prin proiectul „Caravana Demnitatii”, 160 de copii și voluntari din mediul rural au avut oportunitatea de a vizita cateva orase:
- Bucuresti,
- Constanta,
- Brasov,
- Piatra Neamt,
- Sibiu,
- Sebes,
- Alba Iulia,
- Cluj Napoca,
- Orsova,
- Timisoara.
Proiecte precum „Bataia nu este rupta din Rai” sau „Cresc demn” sunt doar cateva exemple de activitati deosebite.
Asociatia DePsi beneficiaza de un centru comunitar, un HUB terapeutic pentru copiii vulnerabili emotional. Are urmatoarele facilitati:
- capacitate de 40 de locuri de cazare,
- 2 sali de training,
- dotari si utilitati pentru activitati cu copii si tineri.
Centrul comunitar este inconjurat de o gradina senzoriala de 4000 mp, cu diferite arii de stimulare senzoriala.
O alta directie pe care se axeaza DePsi este violenta domestica. Depsi a asigurat consiliere psihologica pentru 65 femei victime ale violenței de gen, din Predesti, Breasta, Plesoi, Milovan, Sopot, Bascov, Belot si Brabova.
Asociatia are si facilitati de cazare pentru astfel de femei si mame care sunt supuse violentei domestice.
Ca sa marcam momentul, am facut o poza de grup pe terasa cladirii.
Dupa ce am vizitat toate cladirile si facilitatile Asociatiei Dezvoltare si Psihoterapie prin Actiune, am facut o plimbare prin padure care se zarea poza.
Conectarea cu natura a fost pregatirea pentru baia de gonguri care a urmat.
Am facut si o poza de grup.
Baie de gonguri, boluri si alte instrumente la Predesti
Am mai avut inainte cateva experiente cu boluri si gonguri, insa la o scara mai mica. Mai intai a fost un masaj de relaxare cu boluri tibetane, pe care l-am savurat in Craiova. Apoi am experimentat o baie de sunet la Timian.
Atunci am fost doar cativa bloggeri si alte persoane, acum am fost in grup blogosferic aproape complet. Si experienta a fost la un nivel mai mare, incepand cu elemente teoretice.
Irina ne-a explicat cum putem sa ne relaxam cu ajutorul gongurilor.
Apoi a urmat o scurta trecere de la constient, la subconstient si inconstient.
Nu in ultimul rand, pishoterapeutul Irina Gruia ne-a spus si despre cercetarea medicala despre gonguri.
Dar destul cu teoria, timp de 45 de minute am trecut si la practica. Irina impreuna cu familia ne-au oferit un adevarat concert de sunete, vibratii si senzatii.
Am fost prea atent la ce se intampla ca sa adorm, insa in jurul meu se auzeau colegii care deja sforaiau. Insa am reusit sa ma relaxez, iar golirea mintii de ganduri am simtit-o de cateva ori.
Cel mai mult m-a impresionat gama foarte variata de sunete si vibratii pe care le pot emite gongurile. Un adevarat concert senzorial in timpul caruia m-am simtit relaxat si departe de orice grija.
Se vede pe noi ca eram si mai relaxti la poza de grup care a urmat dupa sesiunea de gonguri?
Stiind acum cum este experienta cu gonguri, probabil ca la urmatoarea sesiune voi dormi bustean. Insa pana atunci va las cu imagini de in Valea Merilor.
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant sau pe imagini, ci sa incercati si voi o astfel de experienta cu gonguri. Se organizeaza in zilele de Joi la Craiova. Enjoy 🙂
Spor relaxator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei