In plastic e fantastic?

Vara. Canicula. Iti place in plastic?

bere in plastic

Nici macar la tricouri nu se recomanda plasticul 🙂 Dar la bere!

Daca nu cumva administratia locala a avut grija s-o opreasca (ca in Craiova azi), tot e bine sa economisesti apa. Bea bere! 🙂 Dar nu in plastic.

In plastic e fantastic?

Glumesc bineinteles, insa nu prea e de gluma cu ambalajele in care se tin bauturile, fie ele apa, bere sau sucuri. M-am oprit la bere (din placere) si pentru ca berea o gasim in 3 ambalaje diferite:

  • sticla
  • PET (bidon de plastic)
  • doza (de aluminiu)

Revenind la intrebarea din titlu, in plastic nu e fantastic, insa poate sa fie vreo substanta daunatoare sanatatii. In lumea medicala exista destule dubii in legatura cu folosirea pe scara larga a plasticului in industria alimentara. Se vorbeste despre existenta unor substante periculoase. Care in contact cu razele solare trec in continutul recipientului. Chiar daca temerile legate de BPA – Bisphenol A, dioxina si alte substante daunatoare nu sunt inca 100% demonstrate stiintific, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne protejam singuri.

De exemplu, incerc intotdeauna sa beau (daca pot sa aleg) bere la sticla. Daca nu se poate si trebuie sa aleg intre doza de aluminiu si bidon de plastic, aleg doza de aluminiu. In interior are acelasi suport protector de plastic ca si bidonul, dar macar nu trece soarele prin ea.

La apa plata e mai greu de ales deoarece nu prea gasesti decat in bidoane de plastic (PET).

Si in acest caz pot sa fac o alegere. Iau Bucovina la 5 litri, care vine ambalata plastic dar in cutii de carton.
Asa sunt sigur ca daca in timpul transportului si depozitarii baxurile au stat in soare, au fost macar protejate de razele solare.

Daca folositi cuptorul cu microunde pentru incalzire/gatit, ar fi bine si aici sa evitati ambalajele care contin plastic.

In industria alimentara sunt folosite mai multe sortimente de plastic pentru recipienti.  Ca regula generala pentru a evita plasticele periculoase, Dl. Mencinicopschi ne recomanda sa evitam policarbonatul.  Este un plastic rigid, transparent si incasabil, care se zgarie usor si este folosit pentru a inlocui sticla.

Plasticele care nu contin policarbonat sunt semiopace sau colorate.

Spor insanatositor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.