Crama La Salina la Branzeturi cum se cuVin #28

Evenimentul Branzeturi cum se cuVin #28 a fost atipic din toate punctele de vedere. In primul rand pentru ca am avut un singur sortiment de branzeturi. Am „virat” branza spre particularitatile vinurilor cu ajutorul unor ingrediente speciale. Fiind vorba despre Crama La Salina, de langa Salina Turda, si ingredientele „secrete” au fost sarate 🙂

Crama La Salina si Delaco

Branzeturi cum se cuVin #28 si cele 6 norocoase

Crama La Salina a intrat in jocul degustarii atipice iar ordinea celor 6 vinuri a fost una deosebita:

  • Riesling de Rin cu paine si ulei de masline
  • Issa Rhin Riesling cu paine cu maia si ulei de masline,
  • Rose cu Emmentaler rece
  • Issa Rosé (Pinot Noir) cu Emmentaler Delaco rece,
  • Sauvignon Blanc cu Emmentaler si sare de Himalaya
  • Issa Sauvignon Blanc cu Emmentaler Delaco si sare de Himalaya,
  • Chardonnay cu Emmentaler si sare de Himalaya
  • Issa Chardonnay cu Emmentaler Delaco si sare de Himalaya,
  • Chardonnay baricat cu Emmentaler si sare afumata
  • Issa Chardonnay baricat cu Emmentaler Delaco si sare afumata
  • Pinot Noir cu Emmentaler si pulbere de hribi
  • Issa Pinot Noir cu Emmentaler pe paine la cuptor si pulbere de hribi

Branzeturi cum se cuVin 28

Fiind vorba de cuvantul cheie „salina”, 2 dintre ingredientele speciale au fost pe baza de sare. Iar cel de-al treilea, „pulberea de hribi” a fost mesterit de Alin din hribi uscati. Si macinati apoi in rasnita pana i-a facut… pulbere. Am mai adaugat printre ingrediente paine cu maia si ulei de masline.

Evenimentul s-a desfasurat in premiera la Restaurant Viena, vis a vis de Filarmonica Oltenia din Craiova. Este un loc deosebit de prietenos in care am fost de mai multe ori, inclusiv la degustari de vinuri.

panorama Restaurant Viena

Dar acum a fost prima data cand am organizat noi degustarea la Restaurant Viena. Recomand muzica de fundal super aleasa, spatiul imbietor si mancarea excelenta.

vin si zambete la Restaurant Viena

Crama La Salina la Branzeturi cum se cuVin #28

Crama La Salina a fost reprezentanta la Craiova de somelierul Bogdan Dumitrescu.

vin la branza

Ne-am intalnit prima data la Good Wine, cand ne-a povestit despre vin si alte focuri 🙂

intre 42 si 52 de focuri

Acum am aflat de la Bogdan am aflat ca La Salina este singura crama din judetul Cluj, situata in zona Institutului de Cercetare Viticola de la Turda. Si bineinteles langa Salina Turda. Dupa ce au analizat mostre de sol luate pana la 12 m adancime, investitorii au decis sa planteze cele 50 de hectare de vita de vie pe un anumit deal. De ce doar pe acela? Deoarece pozitia il situeaza pe culoarul Cheilor Turzii, care prin curentii naturali care se formeaza este un loc ferit de grindina.

Pfff, gand la gand cu bucurie! Tocmai ce-am invatat la Climatologie despre grindina care se formeaza atunci cand este o diferenta mare de temperatura intre straturile inferioare si superioare de aer. Acest lucru se intampla frecvent in perioada Mai – Septembrie. A doua conditie este intalnirea unui flux ascendent de aer cald, cu un flux descendent de aer rece. Daca si cea de-a treia conditie este indeplinita, adica aerul sa fie stratificat conform sarcinilor electrice pozitive si negative, atunci sunt conditii optime de grindina.

Dar acest fenomen nu se intalneste la Crama La Salina. Coridorul natural al Cheilor Turzii formeaza curenti de aer care amesteca straturile de aer si impiedica formarea grindinei. Nu-i asa ca-i interesant sa folosesti puterea naturii? Au fost multe informatii noi pe care bloggerii participanti la degustare le-au notat.

notite

Printre noutati au fost si informatiile referitoare la somelieri si „taste du vin”.

taste du vin

Salina, vinuri si enoturism cu Crama La Salina

Tot de la Bogdan am aflat ca langa Crama La Salina exista Pensiunea Sarea in Bucate, unde iubitorii vinurilor pot poposi dupa ce au vizitat crama si au degustat vinurile. Restaurantului Sarea in Bucate i se mai spune si „restaurantul din vie” deoarece in pivnitele lui se se invechesc cele mai ales vinuri ale cramei.

A propos de vinuri, Crama La Salina ne-a prezentat vinurile din gama premium ISSA. Numele vine de la vechiul nume al Turdei, Potaissa. Acolo se cultiva soiuri de clima mai rece, majoritatea albe si un singur soi rosu, Pinot Noir.

branzeturi si vin la superlativ

M-a impresionat Rieslingul de Rin, cultivat pe 7-8 hectare pe dealul cu pricina. Aciditate foarte buna, 13% alcool si supriza serii pentru majoritatea dintre noi. Desi am ajuns la editia Branzeturi cum se cuVin #28, n-am prea avut de-a face cu Rhin Riesling.

N-am votat Rieslingul ci un Chardonnay Baricat, care m-a incantat cu cele 7 luni petrecute in 4 tipuri de baric. Stejar de Transilvania, care si-a lasat amprenta misterioasa asupra vinului. Am resimtit arome de caisa, care s-au potrivit de minune cu pieptul de curcan mediteranean comandat la Viena.

yam-yam

Votul este foarte important

Am zis despre vot, deoarece la finalul evenimentului fiecare a votat asocierea preferata. Este un feed-back primit de la participantii la eveniment. Fiecare voteaza combinatia preferata iar cei norocosi pleaca acasa cu vinul si branza.

vot

Dar inainte de vot, fiecare vin a fost povestit de Bogdan Dumitrescu.

Bogdan Dumitrescu

La final si Bogdan a facut o evaluare, bazata pe preferintele fiecaruia exclusiv pentru vinuri, separat de asocieri.

evaluare vinuri

Alin Sintimbrean ne-a spus despre branzeturi si despre ingredientele secrete folosite la asocieri.

Alin Sintimbrean

Eu am prezentat perechile branza-vina si am condus tragerea la sorti.

Daniel Botea

Ca sa fie cat mai imprevizibila tragerea la sorti, de fiecare data incepe extragerea o persoana venita in premiera la degustare.  Conditia este ca „debutantul” sa nu fi preferat prima combinatie. Apoi castigatorul primei combinatii il extrage pe al doilea castigator si asa mai departe. Se imortalizeaza fiecare tragere iar castigatorii sunt fotografiati cu trofeele 🙂

castigatori

La final facem traditionala fotografia de grup.

fotografie de grup la Branzeturi cum se cuVin 28

Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin 28

Dintre toate degustarile de pana acum, aceasta a fost ce mai atipica. 4 vinuri albe, rose al doilea vin, 2 tipuri de Chardonnay, un singur sortiment de branza si tot asa. Formatul atipic mi-a ingreunat alegerea combinatiei preferate. Dintre vinurile albe mi-a placut cel mai mult Rieslingul. Dar nefiind asociat cu branza ci cu paine si ulei de masline, am zis ca nu e ok pentru un fan branza ca mine 🙂

Chardonnay-ul baricat s-a potrivit de minune cu meniul comandat. De-asta am si votat combinatia #5 la tragerea la sorti. M-am gandit ca daca e sa castig, sa fie un vin alb, specific zonei din care provine crama. Mie imi place Chardonnay-ul iar cel baricat a fost minunat. Sarea un pic afumata a potentat branza si a dus-o la nivelul celor 4 tipuri de baric ale vinului.

Branza Emmentaler, „cascaval cu gauri” cum ii zic cei de la Delaco, este o branza cu gust dulceag, usor acid. Aroma fructata, cu nuante de nuca s-a imbinat armonios cu gustul de caise confiate, dulce-acid, din vinul baricat. Iar stropul de sare afumat a potentat asocierea.

Cand avem Emmentaler la degustari, Alin glumeste spunand ca este branza care se obtine amestecand 1 kg de branza cu 1 kg de gauri. In realitate, obtinerea Emmentalerului nu este o gluma. Este un proces dificil datorat cerintelor de formare simultana a gustului si a gaurilor specifice din structura.

La randul sau, Pinot Noir este un soi dificil de vinificat. Pielita boabelor delicata si strugurele pretentios sunt abordate doar de adevaratii vinificatori, cei pasionati. Daca ati vazut filme ca Un an bun sau Sideways – In vino veritas, sa nu va mirati daca sunt dominate de Pinot Noir.

Combinatia preferata la Branzeturi cum se cuVin 28

Pentru ca a fost dificil de ales, am ales ingredientele cele mai dificile ale combinatiei 🙂

Ei bine, daca la tragerea la sorti am fost atras de terroir-ul serii, vinuri albe de Transilvania si meniul de la Viena, pe blog redevin oltean. Adica cu preferinta pentru vinul rosu. Pinot Noir de la Crama La Salina a facut cunostinta cu 5 tipuri de baric. Iar natura si-a facut treaba, randurile de Pinot Noir fiind intercalate in cadrul podgoriei cu alte soiuri de struguri.

Pinot Noir cel delicat si dificil de vinificat s-a potrivit foarte bine cu branza pretentioasa care este Emmentaler. Nu mai spun ca „pulberea de hribi” este o operatiune laborioasa. Adica trebuie sa ai hribi uscati, pe care sa-i deshidratezi si mai mult si apoi sa-i macini pana cand devin… praf.

Painea cu maia este in sine un mister si o proba de rabdare. Daca pe acea paine mai pui si branza Emmentaler si-un praf de hribi, dupa ce le-ai scos de la cuptor, rezultatul este uimitor.

paine cu emmentaler la cuptor si pulbere de hribi

Daca ar fi sa exprim in 3 cuvinte experienta degustarii, Pinot Noir este delicat, Emmentaler este sofisticat iar rezultatul la care s-a adaugat praf de hribi este minunat.

Aceasta a fost si concluzia serii. O intalnire relaxata si cu multe informatii noi.

atmosfera relaxata

Sper ca si Bogdan Dumitrescu s-a simtit bine la Craiova alaturi de blogolteni si de iubitorii vinului.

povesti cu vin

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.