Branzeturi cum se cuVin 47, soiuri romanesti si branzeturi boieresti

Am ajuns la editia Branzeturi cum se cuVin 47 a degustarilor la Craiova, dupa ce mai intai am rezolvat ecuatia 18 + 1 + 27 + 1 🙂 Daca nu stiti despre ce-i vorba, va explic cronologic si pe indelete.

Branzeturi cum se cuVin47, Delaco si Casa de Vinuri Cotnari

Branzeturi cum se cuVin 47

Am degustat prima data vinurile Casei de Vinuri Cotnari alaturi de branzeturile Delaco la editia 18 evenimentului Branzeturi cum se cuVin.

Apoi in 2018 am fost winelover la Iasi, ocazie cu care am vazut si cramele Cotnari, Axinte si Vladoianu. Bineinteles ca am degustat iar vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari.

Peste vreo 10 luni am facut o noua degustare cu vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari, de data asta la editia #27.

Nu mai socotesc ca am avut 2 colocvii la degustarea pentru lucrarea de disertatie la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola.

deadline-uri la final de Mai

Da, a fost vorba despre Colocviu la Viena (Francusa Spumant Brut Natur) si Colocviu la Paris (Rose Busuioaca de Bohotin). Insa atunci era pe timp de pandemie, iar degustarea a cuprins 5 vinuri de la mai multe crame.

De-asta nu mai pun la socoteala si acel moment, dar sa continuam ecuatia cu inca 1.

La Salonul Gastronomic Revino din aceasta toamna am degustat in premiera cateva vinuri NAIV.

la Salonul Gastronomic Revino intainte de Bucharest Marathon

Ei bine, ecuatia fiind scrisa si suma atinsa, acum le-am degustat pe toate la Branzeturi cum se cuVin 47 la C House Milano Craiova.

Q.E.D.

Cum a fost degustarea cu soiuri pure romanesti

Madalina Constantin (Croitoru) ne-a povestit despre Casa de Vinuri Cotnari si de dorinta de a pune in valoare soiurile romanesti.

Madalina Constantin Croitoru la Branzeturi cum se cuvin 47

Iata care au fost vinurile de la degustare, asociate cu branzeturile delicioase de la Delaco:

  • Cheddar si Busuioaca de Bohotin la Branzeturi cum se cuVin 47
  • Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  • Emmentaler si Tamaioasa Romaneasca la Branzeturi cum se cuvin 47
  • Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
  • Havarti Castello si Grasa de Cotnari la Branzeturi cum se cuvin 47
  • Naiv Grasa de Cotnari + Havarti Castello,
  • Grana Padano si Feteasca Neagra la Branzeturi cum se cuvin 47
  • Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Eu am prezentat branzeturile si felul cum se degusta pentru a realiza o pereche potrivita cu vinul.

cum se degusta branzeturile cu vin

Branza se mesteca bine, pana cand devine o pasta, apoi se degusta si vinul. O asociere reusita este mai buna decat fiecare dintre componente in parte. Trebuie sa existe un echilibru intre vin si branza, iar in loc sa se domine componentele, ideal este sa se uneasca armonios.

De obicei la vinul rose dam noroc, asa ca am inceput cu noroc aceasta degustare.

la rose dam noroc

Am prezentat apoi perechile branza-vin si criteriile de asociere.

perechi branza-vin la Branzeturi cum se cuvin 47

La final am condus tragerea la sorti, dupa ce fiecare participant a votat perechea vin-branza preferata. Dupa cum se vede preferintele au fost echilibrate, ca la un pairing bun 🙂

urne de vot

Cei care au avut noroc la tragerea la sorti, au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.

castigatori fericiti

Apoi indiferent de cat de inspirati am fost la vot, am facut o poza de grup cu toti participantii.

poza de grup la Branzeturi cum se cuVin 47

Grasa de Cotnari si Havarti Castello, dragoste la prima vedere

Grasa de Cotnari n-am baut de prea multe ori, iar baricata nici atat. Mi-a placut foarte mult, vizual, olfactiv si gustativ. Are o culoare foarte frumoasa, parca zici ca bradul a fost facut pentru acest vin.

Grasa de Cotnari NAIV

Apoi aroma seducatoare m-a pregatit pentru bucuria papilelor, care se pregateau de ospat. Este o Grasa de Cotnari atipica, gazduita 3 luni in baricuri de stejar. Sa spun ca este o Grasa corpolenta ar fi pleonasm, voi zice doar ca-i sta bine.

Branza daneza Havarti este printre preferatele mele, dar acum am simtit „cristalele de fericire” de la aceasta branza crunchy. Branza este si ea maturata (aged), acesta fiind un prim criteriu de asociere cu vinul maturat.

Pe cat este de untoasa si grasa Havarti, pe atat este de delicata si de crocanta. Branza grasa s-a potrivit de minune cu Grasa de Cotnari baricata.

Combinatia serii

Daca ar fi sa comprim in 3 cuvinte experienta, branza este voluptoasa, vinul este baricat, iar imperecherea Grasa 🙂

Pentru ca suntem inainte de sarbatori, pana la degustarea urmatoare, hai noroc si la mai mare!

Hai noroc!

Spor degustator!

Surse foto: Xaara Novack si aparatul meu manuit de Marian Buzararnescu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.