Am ajuns la editia Branzeturi cum se cuVin 47 a degustarilor la Craiova, dupa ce mai intai am rezolvat ecuatia 18 + 1 + 27 + 1 🙂 Daca nu stiti despre ce-i vorba, va explic cronologic si pe indelete.
Branzeturi cum se cuVin 47
Am degustat prima data vinurile Casei de Vinuri Cotnari alaturi de branzeturile Delaco la editia 18 evenimentului Branzeturi cum se cuVin.
Apoi in 2018 am fost winelover la Iasi, ocazie cu care am vazut si cramele Cotnari, Axinte si Vladoianu. Bineinteles ca am degustat iar vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari.
Peste vreo 10 luni am facut o noua degustare cu vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari, de data asta la editia #27.
Nu mai socotesc ca am avut 2 colocvii la degustarea pentru lucrarea de disertatie la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola.
Da, a fost vorba despre Colocviu la Viena (Francusa Spumant Brut Natur) si Colocviu la Paris (Rose Busuioaca de Bohotin). Insa atunci era pe timp de pandemie, iar degustarea a cuprins 5 vinuri de la mai multe crame.
De-asta nu mai pun la socoteala si acel moment, dar sa continuam ecuatia cu inca 1.
La Salonul Gastronomic Revino din aceasta toamna am degustat in premiera cateva vinuri NAIV.
Ei bine, ecuatia fiind scrisa si suma atinsa, acum le-am degustat pe toate la Branzeturi cum se cuVin 47 la C House Milano Craiova.
Q.E.D.
Cum a fost degustarea cu soiuri pure romanesti
Madalina Constantin (Croitoru) ne-a povestit despre Casa de Vinuri Cotnari si de dorinta de a pune in valoare soiurile romanesti.
Iata care au fost vinurile de la degustare, asociate cu branzeturile delicioase de la Delaco:
- Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
- Naiv Grasa de Cotnari + Havarti Castello,
- Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Eu am prezentat branzeturile si felul cum se degusta pentru a realiza o pereche potrivita cu vinul.
Branza se mesteca bine, pana cand devine o pasta, apoi se degusta si vinul. O asociere reusita este mai buna decat fiecare dintre componente in parte. Trebuie sa existe un echilibru intre vin si branza, iar in loc sa se domine componentele, ideal este sa se uneasca armonios.
De obicei la vinul rose dam noroc, asa ca am inceput cu noroc aceasta degustare.
Am prezentat apoi perechile branza-vin si criteriile de asociere.
La final am condus tragerea la sorti, dupa ce fiecare participant a votat perechea vin-branza preferata. Dupa cum se vede preferintele au fost echilibrate, ca la un pairing bun 🙂
Cei care au avut noroc la tragerea la sorti, au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
Apoi indiferent de cat de inspirati am fost la vot, am facut o poza de grup cu toti participantii.
Grasa de Cotnari si Havarti Castello, dragoste la prima vedere
Grasa de Cotnari n-am baut de prea multe ori, iar baricata nici atat. Mi-a placut foarte mult, vizual, olfactiv si gustativ. Are o culoare foarte frumoasa, parca zici ca bradul a fost facut pentru acest vin.
Apoi aroma seducatoare m-a pregatit pentru bucuria papilelor, care se pregateau de ospat. Este o Grasa de Cotnari atipica, gazduita 3 luni in baricuri de stejar. Sa spun ca este o Grasa corpolenta ar fi pleonasm, voi zice doar ca-i sta bine.
Branza daneza Havarti este printre preferatele mele, dar acum am simtit „cristalele de fericire” de la aceasta branza crunchy. Branza este si ea maturata (aged), acesta fiind un prim criteriu de asociere cu vinul maturat.
Pe cat este de untoasa si grasa Havarti, pe atat este de delicata si de crocanta. Branza grasa s-a potrivit de minune cu Grasa de Cotnari baricata.
Daca ar fi sa comprim in 3 cuvinte experienta, branza este voluptoasa, vinul este baricat, iar imperecherea Grasa 🙂
Pentru ca suntem inainte de sarbatori, pana la degustarea urmatoare, hai noroc si la mai mare!
Spor degustator!
Surse foto: Xaara Novack si aparatul meu manuit de Marian Buzararnescu.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei