Cascaval de Saveni la Miercurea fara carne

O prietena bloggerita mi-a facut pofta cu cascaval de Saveni din zona copilariei sale si iata-l la Miercurea fara carne.

Cascaval de Saveni IGP

Avem 9 produse romanesti protejate la nivel european, lista fiind completata la pozitia #8 de Cascaval de Saveni. Cand am facut degustarea cu Salam de Sibiu, numarul produselor romanesti protejate ajunsese la 7.

Iata lista actualizata la inceput de 2022:

  1. Magiun de Topoloveni IGP – 8 Aprilie 2011,
  2. Salam de Sibiu IGP – 19 Februarie 2016,
  3. Telemea de Ibanesti DOP 15 Martie 2016,
  4. Novac afumat din Tara Barsei IGP – 06 Aprilie 2017,
  5. Scrumbia de Dunare afumata IGP 03 – Decembrie 2018,
  6. Carnatii de Plescoi IGP – 04 Octombrie 2019,
  7. Telemea de Sibiu IGP – 16 Octombrie 2019,
  8. Cascaval de Saveni IGP – 22 Aprilie 2021,
  9. Salata cu icre de stiuca Tulcea IGP – 11 Iunie 2021.

Cascavalul de Saveni a primit Indicatie Geografia Protejata dupa ce UE a apreciat

  • reteta,
  • calitatea,
  • traditia producerii acestui sortiment in zona.

A propos de zona, in termeni de terroir putem sa amintim:

  • flora deosebita, continand multe plante medicinale,
  • lipsa de poluare in lipsa industriei grele,
  • laptele de la crescatorii de vaci din regiune.

In 3 idei, reteta succesului pentru Cascaval de Saveni se diferentiaza prin:

  • lapte crud,
  • maturare indelungata,
  • coaja de ceara.

Ca tot am vorbit de reteta, iata un teasing despre Cascavalul de Saveni.

Dar daca vreti sa auziti povestea completa, aveti un video aici.

Ca si in cazul Salamului de Sibiu, IGP-ul primit poate fi folosit de un grup de producatori reuniti in Asociatia Producatorilor „Cascavalul de Saveni” (APCS):

  • Vlasie Company SRL, Vlasinesti, judetul Botosani,
  • Viofany Lac Prodcom SRL, Saveni, judetul Botosani,
  • Cicos SRL, Dorohoi, judetul Botosani.

Povesti cu cascaval inainte de ’90

Inainte de ’90 nu prea vedeai cascaval decat la NBC (nunti, botezuri, cununii). Si la telejurnalul TVR.

Se pomenea mai inainte de invelisul de ceara de la Cascaval de Saveni, care era caracteristic cascavalului facut in vremea comunismului.

Chiar daca nu prea gaseai atunci cascaval, cand il vedeai iti venea sa mananci si ceara de pe el. Invelisul de ceara nu este comestibil, insa are un rol determinant in maturarea cascavalului.

Am avut sansa sa vad cum se produce cascavalul inainte de ’90 la un ICIL. Pentru cine nu mai stie, ICIL insemna Intreprinderea pentru Comercializarea si Industrializarea Laptelui. Am avut un unchi la tara care lucra la un astfel de ICIL si astfel am vazut rotile de cascaval. Mi s-a parut ca am intrat in camera tezaurului si cam asa era, pentru ca atunci majoritatea productiei se trimitea la export.

Acum se gaseste cascaval, chiar cu indicatie geografica protejata, insa preferintele romanilor nu s-au modificat foarte mult. Branza telemea si cascavalul au ramas preferatele noastre, desi branzeturile disponibile acum sunt mult mai variate.

De-asta am zis sa dedica Miercurea fara carne cascavalului.

Cascaval de Saveni la Miercurea fara carne

Mai intai l-am pozat si l-am gustat aseara, ca sa stiu la ce sa ma astept.

Cascaval de Saveni

Este mai moale decat m-as fi asteptat, insa gustul este foarte bun. I-am gasit si un companion din zona.

companion din zona

Daca voi avea timp, ii fac si o evaluare in stil FNDA, in calitate de degustator autorizat de branzeturi. Pana atunci va spun care sunt cele 10 elemente luate in calcul.

Evaluare vizuala:

  • aspectul exterior,
  • aspectul pastei (interior),
  • golurile de fermentatie,
  • sub-crusta, maturarea sau consistenta.

Evaluare olfactiv-gustativa:

  • miros,
  • structura branzei in cavitatea bucala,
  • echilibrul aromelor,
  • persistenta aromatica,
  • tipicitate,
  • complexitate.

Deocamdata am evaluat cum ii sta langa salata de vinete pe paine Wasa si o ceapa neaosa romaneasca 🙂 Am pus si masline, felii vegetale Verdino cu ardei rosu si o placinta cu mere. Nu de alta, dar sa schimb si gusturile si cromatica micului dejun.

Cascaval de Saveni la mic dejun

N-am taiat feliile pana la capat, tocmai ca sa se vada coaja de ceara.

coaja de ceara

Nu va spun deoacamdata ce mananc in continuare la Miercurea fara carne, pentru ca azi sunt in deplasare. Dar am vrut sa punctez macar cu Cascavalul de Saveni.

Doar masa de seara am reusit s-o selectez pentru Miercurea fara carne, mamaliga cu branza si ou, a la Polovragi.

mamaliga cu branza si ou a la Polovragi

Pofta buna fara carne!

Update:

Va poftesc si la Brindusa pentru tagliatelle cu ciuperci.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.