Ca sunt oltean, deci fan praz, stiti deja, iar cu zeama de varza l-am mai combinat. Acum mi-am adus aminte despre bunatatile copilariei urmarind grupul Facebook intitulat Oraseni la tara.
Zeama de varza cu praz la mic dejun
Cum eu am copilarit la tara, imi amintesc ca in vacanta de iarna mancam zeama de varza cu praz si alte bunatati. Printre acestea paine prajita pe plita sobei si ridichi negre. Paine facuta in test, ca sa fiu mai exact. Ei bine, cam asa mi-am inceput ziua la Miercurea fara carne.
Aveti reteta in link-ul de mai sus, acum insist pe ingrediente. Mie-mi place prazul acela mai subtire, romanesc, nu cumpar praz de Olanda de-ala gros. Asa ca l-am cumparat din piata, pentru ca pe cel de la tara l-am terminat de curand.
Nu mai am plita ca la tara, asa ca am copt feliile de paine cu maia si masline in tigaia de clatite.
Zeama de varza imi place rece, am taiat prazul rondele si am pus si boia dulce. Deh, amintiri savuroase din copilarie.
Ca sa trecem de la copii la adulti, zeama de varza cu praz este si un bun remediu pentru mahmureala. Asta doar daca beti vin mai mult, fara sa rehidratati cu apa intre paharele de vin 🙂 N-a fost cazul la micul dejun.
Dedulceala spre pranz
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am bagat ciocolata neagra cu portocala, ca tot e sezonul in care se cere vitamina C.
A mers bine si-un ceai indulcit cu merisoare, asa ca de incalzire intr-o zi friguroasa.
La pranz ma gandisem initial la o omleta cu varza murata. Dar vazand articolul vechi in care aminteam de zeama de varza cu praz, am poftit la „oua incaierate” si salata de varza murata. Ingredientele sunt practic aceleasi, doar forma finala difera.
Mai intai am calit un pic ceapa, peste care am pus branza Normantal.
Apoi am pus 2 oua de la tara si le-am incaierat cu ceapa si cu branza. Asta-i rezultatul, alaturi de mamaliga coapta.
In salata de varza murata punea bunica-mea boia dulce si un strop de ulei. Iar daca i se parea ca-i prea acra varza, punea si o lingura de bulion de rosii, ca s-o mai indulceasca. Mie-mi place mai acra, asa ca in loc de bulion am pus rosii uscate 🙂
Beneficii pentru sanatate daca mancam zeama de varza si varza murata
De ce insist cu zeama de varza si cu varza murata? Pentru ca au multe beneficii pentru sanatate, dar sunt si foarte gustoase.
Fermentarea lenta a verzei murate duce la formarea de probiotice. Acestea cresc capacitatea intestinului de a absorbi fibrele, mineralele si vitaminele continute de varza murata si de zeama de varza. Totodata zeama de varza si varza murata imbunatatesc digestia, reducand gazele, balonarea, constipatia, diareea si altele.
Aceleasi probiotice au rol important in intarirea sistemului imunitar, in reducerea stresului si chiar pentru slabit.
In schimb continutul bogat in vitamina K2 ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare si a sanatatii oaselor.
Supa crema de radacinoase
Seara ma asteapta o supa crema de radacinoase, la care doamna mea a adaugat si praz. Pai da, daca am inceput cu praz tot asa termin.
Iar ca sa mearga si un vin, voi completa cu o placinta cu branza, despicata si indopata cu rondele de praz.
Tot in amintirea bunatatilor de la tara, cand ne facea mama-mare paine in test. Nu rupeam painea calda, ca sa nu se incrudeze. Insa bunica-mea ne alinta cu un „coconete” desfacut pe mijloc, indesat cu branza si cu ceapa verde din gradina.
Asa arata placinta impaturita la loc, alaturi de un quiche cu spanac si branza.
Pofta buna fara carne!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei