Daca urmariti rubrica Miercurea fara carne sper ca v-am facut pofta cu unt de arahide la micul dejun. Pofta de-asta simpla, cu 2 ingrediente: unt arahide si paine Wasa.
Bunatati pe paine
Untul de arahide este binecunoscut din filmele americane, din care nu lipseste peanut butter la micul dejun. Insa pe acelasi principiu de coacere si maruntire se pot face unturi sau creme din arahide, nuci si semninte. Plus combinatiile dintre ele si adaos de curmale, cacao sau miere 🙂
Daca v-am facut curiosi, stati pe-aproape ca inca n-am spus tot despre produsele Sunday bites.
Arahidele, nucile si semintele nu sunt prajite, ci coapte la anumite temperaturi. Apoi se maruntesc in variante fine sau mai crocante si asta-i tot. Adica unturile sau cremele de la Sunday bites sunt
- fara zahar,
- fara sare,
- fara conservanti,
- fara alte uleiuri adaugate,
- fara grasimi hidrogenate.
Adica unturile (cremele) sunt produse doar din arahide, nuci, seminte si nimic mai mult.
Unt de arahide
Aceste lucruri pot fi verificate, dar va spun cum am facut eu. Am avut o perioada cu probleme stomatologice si nu mai puteam sa mananc seara arahide prajite. Cu toate astea pofteam la arahide langa o halba de bere. Erau deja coapte, asa ca le-am pisat fin pe un tocator de lemn ca sa pot sa le mestec mai usor. Atunci am vazut ca dupa ce le-am presat cu mestecaul, pe tocatorul de lemn a ramas un fel de ulei.
Gustul era identic cu untul de arahide, doar ca i-am mai pus un pic de sare ca sa mearga cu berea.
A doua verificare naturala are legatura cu uleiul care se formeaza daca lasi mai mult timp borcanul in frigider. Pentru ca untul de arahide nu contine stabilizatori, formarea unei peliculei de ulei este normala. Trebuie doar sa amesteci cu o lingurita pana se omogenizeaza. Apoi obligatoriu sa lingi lingurita de pofta 🙂
Unt de arahide, nuci si seminte
A propos de pofta, pe langa faptul ca sunt delicioase, unturile de arahide, nuci sau seminte sunt foarte sanatoase. Continutul bogat in
- proteine,
- grasimi sanatoase,
- vitamine,
- minerale,
- antioxidanti,
- fibre,
aduce beneficii sanatoase pentru cei care au probleme cu diabetul, colesterolul sau calculii biliari. Nu zic eu, ci Oana Cuzino, care spune si care sunt contraindicatiile.
Din fericire nu ma numar printre persoanele alergice, asa ca pot sa savurez cu placere untul de arahide. Asa ca am mancat unturi de arahide, alune de padure, caju sau migdale, unele mai bune ca altele.
Le-am savurat mai ales simple, pe felii de paine Wasa.
Insa mi-a facut doamna mea si cookies cu astfel de unturi. Nu prea ma omor eu cu dulciurile, dar au fost delicioase. Poze n-aveam de atunci, asa ca a trebuit sa faca iar 🙂 Iata ingredientele:
- unt de arahide,
- fulgi de ovaz,
- curmale maruntite.
Apoi le-a rotunjit ca pe niste chiftele, inainte de a le baga in cuptorul incins.
Asa arata dupa 10 minute de stat la cuptor.
Revenind la unturile ca atare, mi-au placut toate sortimentele de la producatorul roman Sunday bites. Pana acum preferatul meu era untul de migdale si curmale.
Acum insa am gustat si unt de fistic sau crema de fistic.
Crema de fistic
Imi place mult fisticul ca atare, pe care-l savurez cu placere si mai ales cu o bere 🙂
Crema de fistic este insa mult mai fina, iar plaja gustativa de savurat cu o astfel de crema depaseste domeniul strict al berii.
Prima gura din bucata de paine Wasa cu crema de fistic mi-a adus aminte de halvaua din copilarie. Insa mult mai concentrata, mai moale si mai fina.
Ma refer la halvaua simpla care se gasea pe vremea copilariei, halvaua cu cacao fiind mult mai rara. Mi-a placut gustul copilariei, insa am mai adaugat cateva merisoare si piper roz, ca sa fie si mai bun.
Chiar asa a fost, merisoarele adaugand un pic de dulceata si acreala, iar piperul roz o aroma interesanta.
Fiind o crema foarte concentrata, este un mic dejun foarte satios. La beneficiile sanatoase ale consumului de crema de fistic mai adaug deci si faptul ca te saturi repede 🙂
Spor savurator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei