Nu sunt eu mare consumator al acestei licori, insa de la o degustare de cafea n-as fi lipsit niciodata. Cei care ma cunosc stiu ca beau rar cafea, iar atunci cand beau o asociez cu momente memorabile.
Memorabil a fost si evenimentul de la Libraria Elena Farago, mai ales prin informatiile interesante despre cafea.
Istoria cafelei pentru consumul personal
Nu fac parte dintre cei care nu functioneaza daca nu beau dimineata o cafea. Nu simt nevoia de energizare, insa mai beau cate o cafea ca sa ma incalzesc sau sa marchez un eveniment deosebit. Daca va mai spun ca pun si zahar in cafea, e clar ca nu sunt bautorul tipic. Colegii de serviciu spun ca-mi fac ceai atunci cand pun 2 pliculete de zahar. Insa la ceai nu folosesc zahar 🙂
Aici este o istorie interesanta, deoarece in general imi place gustul amar. Amareala de la cafea am incercat cu amarnicie s-o plac, dar n-am reusit decat cu zahar.
Mai mult, nu prea mananc dulciuri iar zahar folosesc foarte rar, de exemplu cand pun in cafea 🙂 Combinatia de amareala de cafea si zahar imi place.
Imi place si inghetata cu cafea, asa ca e clar ca sunt gresit din vrej la cafea cu zahar.
Desi Ziua Internationala a cafelei este pe la inceput de Octombrie, eu sarbatoresc in avans pe 28 Septembrie. Mi-a amintit Facebook Memories ca si-n 2018 am baut cafea pe 28 Septembrie. Eram #prinHD la Cafeneaua Jos Palaria cand am savurat o cafea la nisip.
Nici in Turcia n-as fi ratat pentru nimic in lume o cafea la nisip.
Pot sa numar pe degete cand am baut cafele care care m-au uns pe suflet.
Insa cea mai buna cafea ever mi s-a parut cea bauta la Cramele Recas, dupa o degustare de 18 vinuri si un coniac si mancare adecvata.
Nu mai stiu ce fel de cafea a fost, poate o recunosc profesionistii dupa imagine. Dar stiu sigur ca i-am pus zahar si mi-a mers la suflet.
Acestea fiind exprientele mele notabile cu cafea, am fost foarte interesat sa particip la o degustare de cafea.
Degustare de cafea la Libraria Elena Farago
O mica degustare mai facusem in 2017, la deschiderea Starbucks in Craiova. Insa acum au fost mult mai multe informatii generale interesante si mai ales detalii despre cafea de specialitate.
Despre prajitoriile de cafea aflasem deja in varf de munte, la NoMad Outdoor Camp.
Acum a fost cu adevarat o prezentare despre cafea, organizata de Ovidiu Sodolea si Gigi Corneanu de la Muse Coffee. Intr-un cadru dominat de cartile din biblioteca, informatiile s-au acumulat de minune. N-am citit in cafea, dar am sorbit cu nesat informatiile oferite cu generozitate si pasiune.
Firma Muse Coffee a fost infiintată in 2017 si se ocupa cu prajirea cafelei in Craiova si cu vanzarea ei online.
Am aflat multe lucruri interesante despre fructele denumite cirese de cafea, din al caror samburi se face cafeaua.
Apoi am inteles si diferenta intre cafeaua Arabica si Robusta.
Am avut ocazia sa vedem si cafeaua verde, adica boabele de cafea asa cum sunt inainte de prajire.
Atunci cand ciresele de cafea sunt decorticate pentru a se scoate samburii, acestia sunt inconjurati de o pielita pe care am vazut-o la degustare.
In urma prajirii boabele de cafea se maresc si isi schimba culoarea, in functie de intensitatea prajirii.
Cafea de specialitate
Cafeaua de specialitate este diferita de ceea ce gasim noi prin supermarketuri. Se refera la o cafea de calitate deosebita, diferentiata prin
- cafea arabica avand minimum 80/100 puncte in urma unei evaluari de specialitate,
- trasabilitate pana la nivel de ferma,
- boabe verzi fara defecte primare si cu maximum 5 efecte secundare.
Degustarea cafelei seamana oarecum cu procesul de degustare a vinului, prin prisma elementelor evaluate:
- aciditate,
- corp,
- aroman,
- gust,
- dulceata,
- retrogust (post gust sau persistenta aromatica).
Insa procesul de evaluare senzoriala este destul de diferit.
Mai intai se pune aceeasi cantitate de cafea in toate cestile.
Apoi se pune apa fiarta si se lasa 4 minute inainte de degustare.
Dupa 2 minute poti sa mirosi aromele degajate de cafeaua fierbinte.
Inainte de degustarea propriu-zisa, are loc spargerea crustei, pentru indepartarea gustului amar neplacut.
Acum n-am mai pus zahar in cafea, am degustat cu lingurita, insa m-am dedulcit dupa aceea cu lichior de trandafiri. Vorba vine dedulcit, pentru ca mie imi place mai ales nota amara a petalelor de trandafiri.
Pe langa lichior, Diana si Cristi au adus si dulceata de trandafiri, ambele facute cu mainilor lor. Cum ziceam, la dulciuri si dulceturi nu ma bag, dar lichiorul a fost curcubeu pe cerul gurii.
Se vad toate minunatiile din dotare in poza de grup pe care am facut-o la final de degustare.
Am luat chiar mai multe guri (de lichior), ca sa fiu sigur ca putina cafea „sorbacaita” la orele serii nu ma tine treaz toata noaptea. A fost ok, am dormit tun.
Pana la urmatorul eveniment senzorial, va las cu imagini de la degustare.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei