Papusi de dragavei la Miercurea fara carne

Din Zestrea culinara olteneasca mi-au sarit in ochi asa-numitele papusi de dragavei. Pai nu v-am zis ca n-am stat degeaba in vacanta greceasca?

Dar pana la minunea olteneasca am facut o combinatie romano-greceasca.

Pane de catraveti murati de dimineata

Am gasit in piata castraveti de-aia mai mari, asa ca i-am pus la murat. Adica i-am spalat, i-am taiat rondele si am pus sare.

castraveti murati

Daca era cald, ar fi mers de minune un tarator racoritor 🙂 Insa s-a facut frig, asa ca am curaj sa dau drumul la aragaz.

Daca Miercurea trecuta am facut masline pane, acum am trecut la pane de castraveti murati.

pane de castraveti murati

Nu i-am mancat singuri, ci alaturi de icre de hering pe paine Wasa, rosii si masline de Thassos.

mic dejun inainte de papusi de dragavei

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat smochine, in amintirea celor din Grecia. Nu la fel de bune, dar macar sunt culese din pom, naturale si fara chimicale.

smochine si ciocolata neagra

Papusi de dragavei la pranz

Va spuneam eu mai demult ca dragaveiul se mananca mai ales prin Oltenia.

Acum mi-a confirmat si Fata care gateste cu flori, culegand o reteta veche din judetul Dolj.

reteta de papusi de dragavei

N-am prajit dragaveiul, cum zice acolo, ci l-am perpelit in tigaia de clatite. Cand a fost aproape gata, in loc de ciusti aveam ardei pregatiti umpluti cu branza.

Asa ca mi-a venit ideea ca sa folosesc branza si la papusi de dragavei. Deh, fan branza, ce sa-i faci.

papusi de dragavei unse cu branza

Cand am impaturit frunzele de dragavei, la interior am pus branza de capra, condimente si piper roz. M-am gandit eu ca se vor combina bine daca sunt incalzite impreuna aceste ingrediente.

Nu am facut exact reteta din carte cu saramura si usturoi. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, ci pentru ca mai pe seara merg la un eveniment local. Insa am facut altceva, jumatate din frunze le-am oparit cateva secunde in apa fiarta.

papusi de dragavei verde si oparit

Dupa ce s-au perpelit dragaveiul, am adaugat ardeii umpluti cu branza. Uleiul din ardei a fost suficient incat sa-i caleasca langa papusile de dragavei.

in loc de ciusti

Am respectat insa traditia de a manca minunatia cu mamaliga rece 🙂

papusi de dragavei cu mamaliga rece

Tips & tricks: nu trebuie legata cu nod ata de papiota, ci doar infasurate papusile. Altfel va munciti sa desfaceti ata dupa ce se inmoaie spanacul. Asa am reusit sa manjesc farfuria 🙂

Seara merg in continuare cu dragavei, insa sub forma de ciorba.

ciorba de dragavei

De ce atata dragavei? Pentru ca aduce beneficii pentru sanatate.

  • purificator limfatic,
  • purificator al sangelui,
  • fortifica splina si organismul,
  • amelioreaza anemiile si valorile scazute ale hemoglobinei.

Pofta buna fara carne!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.