Radacini de peste Prut la Branzeturi cum se cuVin #44

Cu Radacini Wines am mai sarbatorit anul acesta de Ziua Basarabiei, la aniversarea a 10 ani de Craiova Blog Meet. Acum am facut o degustare in stilul Branzeturi cum se cuvin, cu branzeturi fine de la Delaco, la Il Calcio.

Branzeturi cum se cuVin #44 - Delaco si Radacini Wines la Il Calcio Craiova

Radacini Wines la Branzeturi cum se cuVin #44

Crina Scortanu, directorul national de vanzari de la Radacini Wines ne-a spus cateva cuvinte despre crama.

Crina Scortanu Radacini Wines

Crama Radacini detine circa 1000 de hectare cultivate cu vita de vie in toate cele 3 zone viticole ale Republicii Moldova:

  • Codru – soiuri de vin alb,
  • Stefan Voda – soiuri de vin alb, dar si Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon,
  • Valul lui Traian – soiuri de vin rosu.

Si la primul eveniment am avut 2 spumante, cu care am inceput si am terminat degustarea. La fel si la Branzeturi cum se cuVin #44. Diferenta a fost ca acum am inceput degustarea cu un spumant produs dupa metoda traditionala.

Radacini la Branzeturi cum se cuVin

Metoda traditionala este cea care necesita cea mai multa munca, astfel incat si spumantele sunt mai scumpe. Insa perlajul fin si persistent merita toti banii.

perlaj fin

Lenuta Neagoe a fost cea care ne-a povestit despre spumante, dupa ce a recunoscut ca „bulele e viata mea”.

Lenuta Neagoe

Narcis Neagoe ne-a mai aratat inca o data cum se desface o sticla de spumant.

Narcis Neagoe

Daca la lectia trecuta despre spumante bloggerii au fost mai curajosi, acum au fost 2 bloggerite care au incercat. Felicitari Adelina si Roxana pentru deschidere!

Roxi Adelina si spumantele

La Radacini Wines se produc anual 350 000 de sticle de spumant dupa metoda traditionala. Am fost bucurosi sa incepem degustarea cu un astfel de vin.

Dar iata care a fost meniul branzo-vinesc moldovenesc de la Trattoria Il Calcio:

  • Spumant rose Radacini si Camembert Ile de France
  • Spumant Metier Roze metoda traditionala + Camembert Ile de France,
  • Rose Radacini si British Cheddar Delaco D'Exceptie
  • Radacini Merlot rose + British Cheddar,
  • Viorica Radacini si Emmentaler Delaco
  • Fiori Viorica alb + Emmentaler Delaco,
  • Cabernet Sauvignon Vintage Radacini si Grana Padano Delaco D'Exceptie
  • Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
  • Spumant rose dulce Radacini si Gorgonzola Delaco D'Exceptie
  • Spumant Roze dulce + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Mi-au placut toate combinatiile si mi-a fost foarte greu sa ma hotarasc la perechea preferata. Pe de o parte inclinam spre spumantul traditional, imperecheat perfect cu Camembert.

Chiar daca unii colegi m-au vazut scufundat in spumant, am rezistat tentatiei 🙂

scufundat in spumant

Asocierea preferata la Branzeturi cum se cuVin #44

Si combinatia Cabernet Sauvignon cu Grana Padano a fost una clasica si reusita. Am fost multumit ca la Il Calcio mi-am comandat Carpaccio de vita cu Grana Padano si rucola, asa ca pentru tragerea la sorti am ales ceva inedit.

Carpaccio de vita cu Grana Padano si rucola

Am si dat noroc la toate mesele cu singurul vin rosu al serii. Aici eram la masa academica, unde am reunit profesorii si masteranzii de la Expertizare Viti-Vinicola.

Hai noroc la masa academica

Eu de obicei sunt cu vinurile rosii si nu prea aleg vinuri albe, dar acum am preferat combinatia Viorica si Emmentaler.

Vinuri Viorica mai degustasem la targurile de vin din Bucuresti, iar data trecuta am avut Viorica + Riesling + Chardonnay de la Radacini Wines.

Viorica Radacini Wines

Acum am avut Viorica din gama Fiori, dedicata soiurilor autohtone.

Viorica este un soi obtinut in Republica Moldova prin incrucisarea hibridului francez Seibel cu soiul italian Muscat Aleatico. M-a intrigat faptul ca din 2 soiuri de struguri rosii-negri s-a obtinut un soi de struguri albi. Insa mi-a placut faptul ca vinul are o aciditate buna, o aroma placuta si un corp echilibrat. Pentru zile de vara precum cea din seara de degustare este un vin excelent.

Si branza Emmentaler care l-a acompaniat are o poveste frumoasa despre echilibru. Vestita branza elvetiana trebuie sa mentina echilibrul intre 2 bacterii folosite in procesul de fermentare. Bacteriile butirice sunt responsabile pentru gustul untos al branzei. Bacteriile propionice pentru gaurile specifice care se formeaza prin degajarea de CO2 in procesul de fermentare. Echilibrul lor aduce savoarea branzei Emmentaler.

Vinul si branza au fost impreuna perechea cea mai echilibrata a serii. Nici exuberanta precum spumantul traditional cu Camembert, nici clasica precum Cabernet Sauvignon cu Grana Padano. Daca ar fi sa definesc perechea prin 3 cuvinte, vinul Viorica este inedit, branza Emmentaler este sofisticata iar combinatia lor este echilibrata.

Data trecuta am avut la degustare din gama Fiori vinul Feteasca Neagra si Syrah , care a luat medalie de aur la Concours Mondial Bruxelles 2022.

Cum s-a desfasurat degustarea de la Trattoria Il Calcio Craiova

Ca de fiecare data am deschis evenimentul.

Daniel Botea

Apoi am povestit despre branzeturi si despre motivele asocierilor vin-branza.

combinatia preferat, tricoul preferat

Lenu a povestit vinurile efervescente, iar Narcis a fost cu cele linistite.

Dupa ce le-am povestiti si le-am degustat, am prezentat invitatilor perechile vin-branza, ca sa stie ce voteaza la final.

Dupa cum se vede din imagine, voturile participantilor au fost echilibrate, dovada ca toate vinurile au fost apreciate.

urnele de vot

Fiecare participant la degustare poate vota o singura asociere la tragerea la sorti. O persoana care vine in premiera la degustare porneste tragerea la sorti. Acum a fost Catalin.

tragere la sorti

Apoi castigatorul primei perechi face extragerea pentru perechea a doua si asa mai departe.

dovada norocoasa

Am avut norocul sa fiu castigatorul perechii preferate, Viorica din gama Fiori Radacini si Emmentaler Delaco. Branza s-a potrivit bine cu tricoul meu de degustare, dar si mai bine cu vinul.

Castigator Viorica

Insa cel mai mult m-am bucurat atunci cand Magda a castigat spumantul de final.

dovada norocoasa Inainte de degustare Magda imi zisese ca ia un antibiotic si nu poate sa bea vin. Insa vine la degustare pentru ca nu ne-a mai vazut de mult. A savurat doar branzeturile si meniul de la Il Calcio, iar vinul de la masa mi-a revenit mie 🙂

Uite ca gestul ei a fost recompensat si a castigat spumantul dulce de la final, alaturi de Gorgonzola.

La final, indiferent daca am castigat sau nu la tragerea la sorti, am facut o poza de grup pe scarile de la Il Calcio.

poza de grup la Il Calcio Craiova

Surse foto Marian Buzarnescu si Dana Ilie.

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.