Taximetristi. Povesti din taxiuri intr-o noapte in Bucuresti

Credeti ca exista persoane care sa nu aiba macar o poveste cu taximetristi? Eu imi amintesc pe loc chiar mai multe, 2 de iarna si 1 de vara 🙂 Povestea regizata de Bogdan Theodor Olteanu, scrisa impreuna cu Adrian Nicolae, este o adaptare dupa piesa de teatru omonima. Este vorba despre o noapte in Bucuresti, traita prin prisma taximetristilor si a clientilor lor.

Povesti cu taximetristi sau cum viata bate filmul

Pe vremea cand erau ierni atat de adevarate incat se intrerupeau cursele feroviare, eu trebuia sa ajung la Bucuresti 🙂

Cu 1 zi inainte fusesera multe trenuri anulate, iar altele au ajuns cu multe ore intarziere. Insa a doua zi, cand trebuia sa plec eu, nu mai erau probleme pe calea ferata. Singura problema era sa ajung la gara la 5 dimineata, dupa ce ninsese viscolit toata noaptea.

Am chemat un taxi si dispecerea mi-a zis ca nu are nimic disponibil. Eu coborasem deja si cand am vazut zapada nedegajata pe straduta din cartier, am inteles de ce nu a raspuns nimeni. Ma pregateam sa ma duc spre strada principala, cand am vazut un taxi oprit la 2 pasi de blocul meu.

Am intrebat daca asteapta pe cineva, mi-a zis ca abia ce-a iesit cu greu dintre blocuri si… „ura si la gara”. Bucuros ca am gasit taxi si ajung la tren, am intrebat de ce nu a raspuns la apel cand a intrebat dispecera. Omul mi-a zis sincer ca n-a pornit statia, pentru ca nu era sigur ca reusese sa strabata prin zapada nemiscata 🙂

A reusit cu Loganul lui voinic, iar cand am venit tocmai ce curata masina mai bine de zapada.

A doua intamplare a fost tot dintr-o iarna cu zapada abundenta. Aveam deja experienta si am cerut taxi la strada principala, urmand sa ajung acolo in 2 minute pe jos. Iar era zapada nedegajata la 5 dimineata, dar macar erau 2 urme de roti pe care am mers pana la taxi. Ajuns acolo mi-am dat seama ca-mi cazuse o manusa din buzunar.

I-am zis taxistului sa ma astepte cat ma intorc pe urme sa gasesc manusa. El mandru de Loganul lui a propus sa mergem cu masina, ca vede el manusa de la bord. Si a vazut-o. A oprit, am recuperat-o si apoi a dat cu spatele pana la strada principala.

Iarna nu-i ca vara

Ca sa nu credeti ca merg cu taxiul doar in iernile din povesti, am si o poveste de vara. Am fost la o nunta pe o canicula de-aia insuportabila. Cu tot aerul conditionat, dupa o hora sau o sarba nu se mai simtea nicio boare in sala. Cu noi la masa s-a nimerit un tip robust, care nu s-a lasat pana n-a udat si schimbat mai multe camasi de-atata jucat.

Asta era Sambata, iar Duminica seara m-am dus la Polivalenta la un meci de handbal. De obicei merg pe jos, dar pe canicula aia nu mi-a venit.

Am luat un taxi, iar taximetristul era chiar tipul solid de la nunta. M-a recunoscut, a zis ca e mai cald decat la nunta, dar acum macar nu mai joaca 🙂

Era tipul de taximetrist vorbaret, stia de performantele fetelor de la handbal si a fost o placere sa-l ascult.

A propos de oameni de-astia solizi, daca ar fi sa ne luam dupa Micutzu, exista chiar mai multe tipuri de taximetristi.

N-o spune in film, ci intr-un spectacol mai vechi de stand up comedy despre taximetristi.

Tu esti smecher sau papagal?

In film Micutzu (Cosmin Nedelcu) joaca rolul lui Mihai, care isi asteapta prietena in taxi. Siiii asteapta… Vi-l inchipuiti pe Micutzu Mihai timid si nesigur de el? Insa el este doar un client, sa trecem la taximetristi.

Lica „stie-tot” si Liviu „tace mult” sunt 2 taximetristi, prieteni buni in ciuda viziunilor diferite despre viata.

Lica (Alexandru Ion) este taximetristul prototip al ”baiatului de cartier”. S-a nascut nervos, sarcastic, galagios, extrovertit si spune tampenii pe care le crede si el.

Liviu (Rolando Matsangos) este un familist convins si plictisit, care lucreaza in tura de noapte ca sa castige mai multi bani. Spre deosebire de Lica, Liviu este introvertit, politicos si pare gata sa suporte orice. Insa din cand in cand mai face glume in momente nepotrivite.

Taximetristi sau taxisti

Dar sa schitam un pic si restul distributiei, clienti sau sotiile 🙂

Paul (Vlad Ionut Popescu) este primul client al lui Lica, cu o mentalitate complet diferita fata de acesta. Va dati seama ce discutii aprinse se isca?

Anisoara (Monica Birladeanu) este prima clienta a lui Liviu, agitata, misterioasa si nu foarte coerenta.

Victoria (Victoria Raileanu) este sotia taximetristului Liviu, o femeie buna, dar obosita si dezamagita. E obsedata de timpul care trece pe langa ea.

Ilinca (Maria Popistasu) este sotia unui cunoscut interlop din Bucuresti. Sigura pe ea, impunatoare, fermecatoare si temperamentala, are umor si un vocabular elevat.

Veronica (Madalina Stoica) este prototipul „fetei de provincie”, sociabilă, stapana pe sexualitatea ei si foarte vorbareata.

Mircea (Andi Vasluianu) este gazda unei emisiuni de noapte si clientul lui Liviu. Desi este bine intentionar, se comportă superior.

Cu asemenea tipologii de clienti si taximetristi, va dati seama ce povesti se isca intr-o noapte in Bucuresti?

Ce asteptari am de la comedia Taximetristi

Dupa ce-am vazut si alte comedii romanesti recente, gen Miami Bici sau Team Building, ma astept sa fie sonorizare perfecta si ras cu lacrimi.

Coloana sonora este asigurata de rapperul Spike, care a lansat o piesa speciala pentru acest film.

Luni , 23 Ianuarie are loc la Craiova o proiectie speciala a comediei Taximetristi la Inspire Cinema VIP Electroputere Parc, de la ora 18:30.

Vor participa regizorul Bogdan Theodor Olteanu, scenaristul Adrian Nicolae, alaturi de actorii Rolando Matsangos si Vlad Ionut Popescu.

Pana atunci biletele sunt deja disponibile la Inspire Cinema.

Spor rasunator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.