Am degustat vinuri din Bihor de la Familia Darabont in mai multe ocazii. Acum le-am asociat cu branzeturi internationale la evenimentul Branzeturi cum se cuVin #59.
Vinuri din Bihor la Craiova
Am degustat prima data un vin al cramei Familia Darabont la un targ de vinuri din Bucuresti. Insa pe indelete le-am savurat toamna trecuta la Wine Tonic Festival Craiova.
Reprezentanta Familiei Darabont a fost Szilvia Mate, viticultorul cramei, cu care am vorbit sa facem si o degustare cu branzeturi.
Intre timp ne-au ajuns din urma aceste vinuri din Bihor tocmai #prinArad 🙂 Mai intai a fost un sprizz de bun venit.
Apoi 2 vinuri albe de la Familia Darabont, intr-o asociere de zile mari cu fructe de mare la Hotel Parc Moneasa.
Introducerea fiind facuta cum se cuvine, a urmat degustarea de la Craiova.
Familia Darabont la Branzeturi cum se cuVin #59
Aflata la a 3-a generatie de viticultori, Familia Darabont cultiva 40 de hectare de vita de vie in Biharia, judetul Bihor. Vinurile cramei sunt influentate de terroir-ul de Crisana, solul fiind format din:
- calcar,
- argila,
- loess (roca sedimentara din praf silicios si calcaros).
La Familia Darabont viticultura se intelege bine cu natura, dar si cu inovatiile tehnologice:
- vita de vie se stropeste cu ajutorul dronelor,
- crama dispune de panouri solare.
Mi-au placut vinurile, insa cel mai mult m-a impresionat varietatea de game si stiluri in care se prezinta licorile.
Am avut la degustare vinuri din 5 game, cu tot atatea tipuri de dopuri.
- vin spumos cu dop specific vinurilor efervescente,
- gama DARABONT cu screw cap, dop metalic cu filet,
- rose Fleurt cu dop de sticla la o bijuterie de butelca,
- gama URME cu dop de pluta,
- gama Projekt cu dop de pluta, „cerat” cu plastic moale, de calitate.
Sa mai spun ca vinurile albe si cele rose au etichete termosensibile? Mai bine va spun ca si sortimentul de vinuri este foarte variat.
Vinurile albe ale Familiei Darabont sunt obtinute din urmatoarele soiuri de struguri:
- Feteasca Alba,
- Feteasca Regala,
- Chardonnay,
- Sauvignon Blanc,
- Riesling de Rhin,
- Traminer,
- Pinot Gris,
- Furmint.
Iar vinurile rosii sunt reprezentate de
- Feteasca Neagra,
- Pinot Noir,
- Merlot,
- Cabernet Sauvignon,
- Burgund.
Am lasat la final Furmint si Burgund, pentru ca sunt soiuri pe care le gasesti rar la cramele din Romania.
Dar daca tot am vorbit despre vinuri si game, hai sa vedem ce-am degustat si cum le-am asociat.
Ce vinuri din Bihor am asociat cu branzeturi internationale la Craiova
Am asezat vinurile in perechi, ca sa vedeti varietatea de sticle si de dopuri la prezentare:
- Mezzin – vin spumos extra dry (Chardonnay, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba) + Aperifrais Ile de France,
- Darabont Feteasca Regala + Camembert Ile de France,
- URME Cuvee Alb (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba) + Havarti Castello,
- Fleurt rose (Burgund Mare, Feteasca Neagra) + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- URME Cuvee Rosu (Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia,
- Projekt M (Merlot) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Am avut placerea sa prezint si vinurile si branzeturile asociate. Bineinteles, dupa ce le-am degustat, am explicat si modalitatea de asociere.
Pentru ca am avut si persoane noi la degustare, am trecut prin totii pasii unei evaluari senzoriale de vinuri si branzeturi.
Pai daca tot sunt absolvent de Master de Expertizare Viti-Vinicola si degustator autorizat de branzeturi, sa spun tot ce stiu 🙂 Le-am spus si sa bea apa pentru rehidratare si pentru clatirea papilelor inainte degustarii unui nou vin.
Chiar daca Diana, colega noastra de blogosfera n-a fost prezenta, apa Dolce Vita ne-a acompaniat la eveniment.
Este o apa de izvor locala, cu pH de 7.5, produsa dupa ultima tehnologie de filtrare si tratare. Se folosește tratamentul cu OZON care este un tratament natural a apei de sterilizare si curatare. Purificarea apei se continua cu o bariera de filtre in cascada care elimina nitratii, nitritii, metale grele etc.
A mers bine apa de izor intre vinuri de Bihor 🙂
Combinatia preferata la Branzeturi cum se cuVin #59
A fost foarte greu sa ma decid. Mi-a placut si Mezzin-ul spumos de debut, dar si vinul proaspat din gama DARABONT.
Cupajele URME, gastronomice, maturate cel putin 6 luni si-au gasit repede parteneri printre branzeturi.
Projekt M este dedicat vinurilor gastronomice, complexe si corpolente, asa ca am lasat la final un astfel de vin.
Insa cel mai mult m-a impresionat rose-ul Fleurt. Nu prea votez eu rose-uri, insa acum s-a potrivit 100% in peisaj.
La rose avem obiceiul sa dam noroc, asa ca Fleurt s-a potrivit la fix si cu atmosfera.
Vizual, sticla de vin rose este o adevarata bijuterie, cu incrustatii la baza si dop de sticla.
Numele „fleurt rose”, pe care eu l-am banuit a fi ceva intre fleur si flirt, este inscriptionat direct pe sticla. La fel sigla cramei si contraeticheta.
Am facut poza cu blitz, tocmai pentru a scoate in evidenta aceste elemente.
Daca exteriorul v-a atras atentia, sa vedem si interiorul. Vinul obtinut din Feteasca Neagra si Burgund are 12,5% alcool si doar 1,2 g/l zahar rezidual. Cu o aciditate de 6,7 g/l, se prezinta ca un vin proaspat si savuros, potrivit pentru orice ocazie.
Culoarea s-a potrivit atat la branza asociata, British Cheddar, cat si la portia de somon la gratar cu orez si grapefruit de la C House Milano.
A propos de culoare, nuanta specifica celei mai cunoscute branze britanice se datoreaza lui Annatto. Este un colorant natural obtinut din semintele fructului de Achiote.
Exact ca la plante si flori, culoarea are darul de a-i atrage pe polenizatori. Sau pe degustatori 🙂 Odata ce-ai savurat branza British Cheddar untoasa, cu gust de alune, iti dai seama ce bine sta alaturi de un companion proaspat vinificat si revigorant.
Daca ar fi sa explic alegerea mea in 3 cuvinte, vinul rose Fleurt a fost revigorant, branza British Cheddar iconica, iar combinatia dragoste la prima vedere.
N-am fost singurul care a preferat rose-ul, dupa cum se vede in „urnele de vot”.
In loc de concluzie
Pai da, la final facem o tragere la sorti, dupa ce fiecare a votat perechea preferata vin-branza.
Cei mai norocosi au plecat acasa si cu vinul si cu branza.
Insa toti am fost norocosi pentru o seara atat de reusita, iar cei care au ramas pana la sfarsit in poza de grup s-au regasit.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la C House Milano Craiova.
Hai (sa fie cu) noroc!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei