Cu vinuri bio de la Domeniile Franco-Romane si cu branzeturi Delaco am sarbatorit editia #50 de Branzeturi cum se cuvin. Ne-am intalnit la C House Milano in Craiova, unde Mihai Frincu ne-a povestit despre crama si despre vinuri.
Cateva cuvinte despre Domeniile Franco-Romane
Domeniile Franco-Romane sunt primii producatori de vinuri bio din Romania. Crama dintre Gura Vadului si Sahateni s-a dezvoltat incepand cu o plantatie viticola de 45 de hectare in Dealu Mare.
Denis Thomas a gasit aici in anul 2000 un terroir asemanator celui din Burgundia natala. Si-a propus sa faca vinuri romanesti cu spirit frantuzesc, iar in anul 2003 a inceput conversia spre cultura ecologica.
In 2006 Domeniile Franco-Romane au obtinut primul vin Bio din Romania, cu certificare Ecocert.
Din 2020 actionariatul devine romanesc, iar plantatia se mareste cu inca 40 de hectare din Domeniile Persu-Eminescu. Numele sonor ii apartine Ecaterinei Eminescu, nepoata poetului Mihai Eminescu. Aceasta s-a casatorit cu inginerul agronom Alexandru Persu inainte de Primul Razboi Mondial.
Nu stiu daca nepoata poetului cunostea definitia lui Robert Stevenson „vinul este poezie imbuteliata”, chiar daca Stevenson si Eminescu au fost contemporani. Cert este ca stranepotii familiei Persu-Eminescu sunt actualii proprietari ai Domeniilor Franco-Romane.
Plantatia viticola este dedicata urmatoarelor soiuri albe:
- Feteasca Alba (9.05 ha),
- Sauvignon Blanc (6.49 ha),
- Feteasca Regala (5.25 ha),
- Chardonnay (4.49 ha),
- Tamaioasă Romaneasca (4.12 ha),
- Riesling Italian (1.10 ha),
- Muscat Ottonel (0.9 ha).
Vinurile rosii sunt obtinute din:
- Pinot Noir BIO (16.0 ha),
- Merlot (16.0 ha),
- Cabernet Sauvignon (14.26 ha),
- Fetească Neagra BIO (6.28 ha),
- Merlot BIO (1.93 ha).
Cultura ecologica este intregita de folosirea energiei verzi in crama si in vie.
Vinuri bio si branza Delaco la Branzeturi cum se cuvin #50
La editia aniversara a evenimentului de la Craiova am avut urmatoarele ingrediente savuroase:
- DFR Feteasca Alba Bio 2021 + Aperifrais Ile de France,
- Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France,
- Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello,
- DFR Sauvignon Blanc si Tamaioasa Romaneasca Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco,
- Arrogance alb demisec Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca 2021 + Emmentaler Delaco,
- Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Despre crama si despre vinuri ne-a povestit Mihai Frincu, reprezentantul Domeniilor Franco-Romane.
Eu am fost gazda evenimentului, iar in calitate de degustator autorizat am explicat branzeturile si combinatiile cu vin.
Fiecare dintre cei 40 de participanti a avut propriile preferinte, iar la final a votat perechea vin-branza favorita.
Cei mai norocosi au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
Insa indiferent de noroc, am facut o poza de grup cu cei care au ramas pana la final.
Pai da, fiind nu mai putin decat 7 vinuri, unii au „dezertat” pe parcurs.
Mihai Frincu ne-a prezentat vinuri din 3 game, DFR, Vigneron si Arrogance.
Etichetele DFR sunt inspirate de micului Paris si de Ateneul Roman.
Etichetele Vigneron sunt de fapt serigrafii direct pe sticla in cazul vinurilor albe. Iar pentru Pinot Noir din 2018, patina vremii este intregita de o eticheta in stil vechi.
Cea mai spectaculoasa este gama Arrogance, cu dopuri din sticla si cu imagini inedite in interiorul sticlelor.
Din spate intuiesti un inger-fantoma.
Dar din fata se dezvaluie privirii o gorgona ademenitoare.
La rose am pastrat traditia de la Craiova si am dat noroc la toate mesele.
Chardonnay Bio si Havarti Castello
Combinatia dintre vinul Chardonnay si branza Havarti de la Castello este deja clasica la degustarile noastre. De data aceasta a fost si cea mai votata si ravnita combinatie.
Nu stiu daca a contat faptul ca am avut vinuri bio sau ca au fost mai multe vinuri albe (5), 1 rose si 1 rosu. Cert este ca si pentru mine a fost combinatia preferata.
Chardonnay bio m-a castigat prin gustul placut si prin echilibrul dintre aciditate, corp si 13% alcool.
A mers de minune cu Havarti, branza daneza maturata de la Castello. Este o branza cu gust untos, dulceag si usor acid, care s-a imprietenit bine cu vinul.
Chiar daca nu este o branza tare, este densa, iar cel mai bine se simte la taierea bucatilor inainte de degustare. Probabil si aici s-a intovarasit bine cu corpul Chardonnayului bio de la Domeniile Franco-Romane.
Nu in ultimul rand s-a potrivit cu meniul comandat de la C House Milano. Avand 7 vinuri, mi-am comandat un platou combinat de carne.
Piatto di carne se numeste minunatia care contine piept de pui, carnaciori si ceafa de porc. Carnurile vin insotite de cartofi wedges, castraveti si gogosari murati, sos de usturoi si rucola.
Vinurile albe s-au potrivit cu pieptul de pui si cu cartofii wedges. La rose m-am rasfatat cu carnaciori, iar singurul vin rosu l-am asteptat cu ceafa de porc si muraturi.
Bineinteles ca intre atatea vinuri bio ne-am hidratat cu apa plata.
Asa s-a scris istoria editiei #50 a evenimentului Branzeturi cum se cuVin la Craiova.
Spor degustator!
Imaginile din articol sunt poze proprii sau fotografii profi realizate de Ion Mihaescu.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei