Urzici si dragavei la Miercurea fara carne

S-a deschis sezonul la urzici si la dragavei, asa ca le-am introdus la Miercurea fara carne. Daca nu primavara, atunci cand? Daca nu eu, atunci cine šŸ™‚

Urzici si dragavei de dimineata si la pranz

„Pentru de dimineata” am avut mancare de urzici si dragavei, dar nu oricum. Am pus-o pe mamaliga coapta, iar deasupra un mot de ou ochi moale. Oua de tara, ca n-am mai avut de-alea de prepelita.

urzici, dragavei, mamaliga coapta si oua ochiuri

Am mai adaugat felii vegetale cu ciuperci, presarate cu piper roz, plus icre pe paine cu maia si ceapa.

mic dejun cu urzici si dragavei

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am mancat ciocolata neagra cu mar dublu rosu.

mar rosu si ciocolata neagra

La pranz am savurat o ciorba de urzici, pe care am desavarsit-o cu chefir. Imi era dor de o astfel de ciorba, de cand am mancat anul trecut in Germania, dupa Paste.

ciorba de urzici si chefir

Atunci am cules noi urzicile prin ploaie si le-am transformat in ciorba intr-o oala mare. La fel de mare a fost si acum pofta pentru urzicile luate din piata.

De ce se insist atat cu urzici si dragavei primavara. Pentru beneficiile pentru sanatate.

Daca dragaveiul este mai degraba indragit in Oltenia, urzicile sunt consumate mai peste tot in Romania. Nici nu-i de mirare, avand in vedere beneficiile consumului:

  • tratarea problemelor urinare,
  • amelioreaza durerile articulare, avand efecte antiinflamatoare,
  • amelioreaza rinita alergica,
  • trateaza eczemele de la nivelul pielii.

Alte efecte benefice, despre care se vorbeste de multa vreme, n-au fost confirmate de studii:

  • stimuleaza lactatia,
  • stimuleaza cresterea podoabei capilare,
  • ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange la persoanele diabetice,
  • amelioreaza problemele renale,
  • previne retentia de apa,
  • trateaza diareea,
  • reduce sangerarile gingivale,
  • amelioreaza simptomele astmului,
  • trateaza hemoroizii,
  • vindeca ranile,
  • trateaza anemia.

Seara ma pregatesc pentru o salata orientala, cu cartofi rosii, ceapa verde si alba, castraveti, plus masline de Thassos.

Ma gandesc sa-i adaug si niste leurda, dupa ce am gasit 3 legaturi in piata.

salata orientala

Pofta buna fara carne!

Update:

Pana la salata mea de cartofi, va poftesc la Brindusa pentru parjoale din cartofi.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.