Ciorba de fasui bagai azi la Miercurea fara carne, desi la vremea de-afara mergea un ciolan cu fasole. Dar cum e Miercuri, iar prin Oltenia la fasole se zice si fasui, facui cum facui si mancai fara carne.
Tartinabile de dimineata
Inca n-am trecut la verdeturile de primavara si bine am facut. Pentru de dimineata am cateva tartinabile pe paine cu maia si ceapa.
Adica o salata de vinete din rezerva de iarna si crema de branza Aperifrais plus icre de hering.
Ca sa fie si ceva proaspat cu specific de primavara, adaug niste ridichi rosii.
Obligatoriu bag si-un ceai de incalzire. Iar in intervalul dulce 09:00 – 11:00 merge o banana cu ciocolata neagra.
Ciorba de fasui la pranz
La pranz ma pregatesc pentru o ciorba de fasui. O acompaniez cu ceapa rosie si usturoi verde, dar si cu mamaliga coapta.
Mai completez cu sfecla rosie cu hrean si cam asta-i masa de la mijlocul zilei.
Daca despre beneficiile consumului de fasole v-am mai spus, sa va zic si despre hrean.
Mi-a venit ideea dupa seara traditionala de Paste polonez, unde a fost mentionat si hreanul. Alaturi de carnatii albi polonezi se foloseste ćwikła z chrzanem, adica sfecla rosie cu hrean. Eu la Miercurea fara carne am ales iar si clar partea fara carnati 🙂
Am deja sfecla rosie fiarta, dar si hrean ras cu otet, adica toate ingredientele pentru o ćwikła z chrzanem in stil romanesc.
Iar daca vedeti destul de des hrean la mine in meniu, iata care sunt beneficiile:
- posibil remediu pentru migrene,
- efecte anti-cancer promitatoare,
- proprietati antibacteriene,
- proprietati antiimbatranire.
In trecut hreanul se folosea ca remediu pentru:
- infectii urinare,
- afectiuni renale,
- durerile articulare,
- problemele respiratorii,
- artrita,
- intinderi musculare.
Sunt si cateva contraindicatii pentru hrean, le gasiti in link-ul de mai sus, dar nu ma afecteaza.
Mai degraba sunt curios daca are rol anti-balonare dupa ciorba de fasui. Nu stiu daca are efect, dar macar stiu ca ma incalzesc dupa ce mananc hrean 🙂
Seara bag ceva copt tigaia de clatite. Ma gandesc chiftele de legume, batoane de spanac si cascaval pane. Le-am combinat cu „hrean japonez” si sos de soia. Wasabiiii!
Sigur dupa branza si chiftele merge si-un pahar de vin rose.
Pofta buna fara carne!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei