Crama Girboiu – Best Producer Romania in 2023

Crama Girboiu m-a (v)inspirat de Craciun, daca ati vazut urarea mea cu Șarbăutori fericite!
Sarbautori fericite!

Si daca am inceput sarbatorile cu Sarba, sa fie si primul articol cu vin din 2024 tot prin zona 🙂

Sarba, Plavaie si nu numai de la Crama Girboiu

De la Crama Girboiu am degustat prima data Sarba si Plavaie la Aniversarea Winelover #5 la Timisoara. Avand invitati de peste hotare, a fost o recapitulare a soiurilor romanesti la care am degustat in premiera Sarba si Plavaie.

Sarba si Plavaie Crama Girboiu

Apoi in pandemie am degustate pe indelete Sarba si Plavaie de la Crama Girboiu.

Sarba si Plavaie de la Crama Girboiu

M-a impresionat Sarba Barrique, astfel incat am schimbat conceptul pentru disertatia la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola.

deadline-uri la final de Mai

Iar dupa relaxarea regulilor de pandemie, prima degustare din 2021 la Craiova a fost cu vinurile Cramei Girboiu.

Branzeturi cum se cuVin 36

In fine, dupa ce s-au reluat targurile de vinuri in 2022, am degustat cu placere toate vinurile cramei din Vrancea.

La Revino 2022 am descoperit Ambra.

Livia Girboiu si Alina Iancu retrospectiva 2022

La RO-Wine 2023 am savurat Magma.

RO Wine cu Eugen Taras

Iar la Vin la Cultura Iasi le-am recapitulat pe toate si pe indelete, cu accent pe Constantin si Constantin 60.

Hai noroc cu Constantin!

Am facut aceasta recapitulare pentru ca in 2023 Crama Girboiu a fost declarata cel mai bun producator de vin din Romania.

Livia si Constantin - Crama Girboiu

Best Producer Romania la MUNDUS vini 2023 si Berliner Wine Trophy 2023

Motivul nominalizarii este simplu, toate vinurile din imagine au primit medalie de aur la MUNDUS vini 2023.

Crama Girboiu - cel mai bun producator de vinuri din Romania

Daca pana acum am vorbit mai ales despre vinurile albe ale cramei vrancene, vedeti ca si vinurile rosii sunt bine reprezentate.

Despre vinurile Constantin v-am zis mai demult, acum ma opresc la Magma. Chiar daca nu are inca medalie la MUNDUS vini, m-a impresionat vinul Magma. Strugurii de Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Syrah au fost „stafiditi” prin metoda “Appassimento”.

Appassimento pentru Magma - Crama Girboiu

Imaginea mi-a adus aminte de copilarie si de strugurii pusi de bunici in pod, pe ziare. Dupa ce se deshidratau suficient, erau tocmai buni pentru sarbatorile de iarna.

La crama vranceana stafidirea se face in mod controlat, in ladite speciale si timp de 75 de zile. Vinul obtinut dupa 30 de luni de maturare si 1 an de invechire la sticla este o revelatie. Strafundurile terroir-ului de Cotesti se impletesc cu amintirile copilariei mele si au contribuit la aceasta revelatie.

O alta descoperire a fost sa aflu din newsletter ca la Crama Girboiu s-au instalat 464 panouri solare cu o putere de 200 kW. Adica aproximativ 70% din necesarul de energie pentru obtinerea vinurilor provine acum din energie verde.

panouri solare la Crama Girboiu

Daca mai punem langa terroir si celelalte investitii tehnologice, vine un an in care vom descoperi noi vinuri de exceptie.

Spor la superlativ!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.