Crama Girboiu m-a (v)inspirat de Craciun, daca ati vazut urarea mea cu Șarbăutori fericite!
Si daca am inceput sarbatorile cu Sarba, sa fie si primul articol cu vin din 2024 tot prin zona 🙂
Sarba, Plavaie si nu numai de la Crama Girboiu
De la Crama Girboiu am degustat prima data Sarba si Plavaie la Aniversarea Winelover #5 la Timisoara. Avand invitati de peste hotare, a fost o recapitulare a soiurilor romanesti la care am degustat in premiera Sarba si Plavaie.
Apoi in pandemie am degustate pe indelete Sarba si Plavaie de la Crama Girboiu.
M-a impresionat Sarba Barrique, astfel incat am schimbat conceptul pentru disertatia la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola.
Iar dupa relaxarea regulilor de pandemie, prima degustare din 2021 la Craiova a fost cu vinurile Cramei Girboiu.
In fine, dupa ce s-au reluat targurile de vinuri in 2022, am degustat cu placere toate vinurile cramei din Vrancea.
La Revino 2022 am descoperit Ambra.
La RO-Wine 2023 am savurat Magma.
Iar la Vin la Cultura Iasi le-am recapitulat pe toate si pe indelete, cu accent pe Constantin si Constantin 60.
Am facut aceasta recapitulare pentru ca in 2023 Crama Girboiu a fost declarata cel mai bun producator de vin din Romania.
Best Producer Romania la MUNDUS vini 2023 si Berliner Wine Trophy 2023
Motivul nominalizarii este simplu, toate vinurile din imagine au primit medalie de aur la MUNDUS vini 2023.
Daca pana acum am vorbit mai ales despre vinurile albe ale cramei vrancene, vedeti ca si vinurile rosii sunt bine reprezentate.
Despre vinurile Constantin v-am zis mai demult, acum ma opresc la Magma. Chiar daca nu are inca medalie la MUNDUS vini, m-a impresionat vinul Magma. Strugurii de Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Syrah au fost „stafiditi” prin metoda “Appassimento”.
Imaginea mi-a adus aminte de copilarie si de strugurii pusi de bunici in pod, pe ziare. Dupa ce se deshidratau suficient, erau tocmai buni pentru sarbatorile de iarna.
La crama vranceana stafidirea se face in mod controlat, in ladite speciale si timp de 75 de zile. Vinul obtinut dupa 30 de luni de maturare si 1 an de invechire la sticla este o revelatie. Strafundurile terroir-ului de Cotesti se impletesc cu amintirile copilariei mele si au contribuit la aceasta revelatie.
O alta descoperire a fost sa aflu din newsletter ca la Crama Girboiu s-au instalat 464 panouri solare cu o putere de 200 kW. Adica aproximativ 70% din necesarul de energie pentru obtinerea vinurilor provine acum din energie verde.
Daca mai punem langa terroir si celelalte investitii tehnologice, vine un an in care vom descoperi noi vinuri de exceptie.
Spor la superlativ!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei